Tým žen se rozšířil na 9 biatlonistek. Muži pokračují ve společné přípravě s juniory

13. května, 2021

Celkem 30 členů má česká biatlonová reprezentace pro sezónu 2021/22. Ve společné tréninkové skupině se bude připravovat 7 mužů a 7 juniorů. Tým žen se rozšířil na 9 biatlonistek, juniorek je 7. Dochází také k trenérským změnám.

Českým trenérům se loni osvědčila společná příprava mužů a juniorů. Tento model tedy bude pokračovat. „Základ přípravy bude společný, aby docházelo k prostupnosti mezi seniorským a juniorským týmem. Jde hlavně o ty závodníky, kteří letos přešli z juniorů mezi dospělé a které to čeká za rok. V přípravě samozřejmě budou nějaké rozdíly, nejmladší junioři neodtrénují to, co odtrénuje třeba Michal Krčmář,“ vysvětluje sportovní ředitel ČSB a trenér mužů Ondřej Rybář.

Do mužského týmu přechází Mikuláš Karlík a Vítězslav Hornig. Oba už si vyzkoušeli Světový pohár, stejně jako junioři Tomáš Mikyska a Jonáš Mareček. „Probíhá generační výměna a mladí musí dostat šanci, aby ukázali, že jsou schopní tým doplnit. Nejlépe je porovnáte, když je máte všechny na jednom místě a můžete je vidět. Něco podobného jsme nyní udělali i u holek,“ doplňuje Rybář, jemuž bude opět asistovat Aleš Ligaun. U juniorů zůstává jako trenér Michael Málek s asistentem Petrem Kánským.

Noví muži v týmu Vítězslav Hornig a Mikuláš Karlík

Široký tým mužů a juniorů se rozdělí až po prvním sněhu, kde se rozhodne o tom, kdo pojede na Světový pohár a kdo na IBU Cup.

U žen pokračuje jako trenér Egil Gjelland. Vedle Jiřího Holubce mu bude asistovat i Kamila Jiroutek Rajdlová, která vedla v minulé sezóně juniorky. Ženský tým bude mít nově 9 členek, doplní ho právě mladé biatlonistky. „V podstatě budou všechny ženy trénovat podle stejného plánu. Na jeho podobě se podílí i Kamila, která bude pokračovat v práci s mladými biatlonistkami. Je to přirozené, protože je dobře zná z dřívějška. My s Jirkou zase dobře známe starší holky. Všichni tři budeme úzce spolupracovat,“ říká k nově složenému týmu Gjelland.

Nová asistentka trenéra žen Kamila Jiroutek Rajdlová

Stabilní kvarteto doplňují Tereza Voborníková, Tereza Vinklárková a Eliška Teplá, které už mají zkušenosti ze Světového poháru. A pak dvojice Natálie Jurčová a Klára Polednová, které zatím startovaly pouze v IBU Cupu.

Norský kouč českých žen chce dát šanci všem. „Na začátku budeme mít společná soustředění. Chceme vidět, jak budou mladé biatlonistky během léta vypadat a jak se bude vyvíjet jejich výkonnost. Když pro někoho vytváříte tréninkový plán, tak potřebujete vidět, jak to zvládá.“ Vybrané biatlonistky pak absolvují společná zahraniční soustředění.

Nově se formující tým juniorek bude trénovat Zdeněk Vítek, který měl v minulé sezóně na starosti tým pro IBU Cup. Ten by letos měli objíždět Kamila Jiroutek Rajdlová a Michael Málek.

Ve 25 letech ukončila kariéru Anna Tkadlecová, která závodila na úrovni IBU Cupu. Jejím nejlepším individuálním výsledkem zůstává 9. místo ze sprintu v Martellu v sezóně 2018/19.

Složení české reprezentace pro sezónu 2021/22

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Eva Puskarčíková, Jessica Jislová, Tereza Voborníková, Tereza Vinklárková, Eliška Teplá, Natálie Jurčová, Klára Polednová

Muži: Michal Krčmář, Jakub Štvrtecký, Mikuláš Karlík, Milan Žemlička, Tomáš Krupčík, Adam Václavík, Vítězslav Hornig

Juniorky: Tereza Jandová, Gabriela Masaříková, Kateřina Pavlů, Kateřina Gotvaldová, Lenka Bártová, Svatava Mikysková, Kamila Orálková

Junioři: Tomáš Mikyska, Jonáš Mareček, Jakub Kocián, Josef Kabrda, Luděk Abrahám, Jakub Kudrnáč, Ondřej Mánek

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Jiří V. Novotný