Po 258 dnech opět v akci. Česká Kanada hostila I. kolo ČP žactva 2021

14. června, 2021

Konečně závody! Uplynulo nekonečných 258 dnů od Mistrovství České republiky dorostu a dospělých v Letohradě 2020, než se opět sešla biatlonová rodina na startu vrcholného domácího podniku. Ve dnech 11. – 13. června 2021 hostilo Staré Město pod Landštejnem I. kolo Českého poháru žactva.

První startující po osmi měsících: Šimon Židlický z BK Ostrov (M11) …

Rodina opět pohromadě

„Myslím, že teď a tady nebudou výsledky tím nejdůležitějším. Podstatné je, že jsme se opět všichni mohli sejít, že trénujeme a závodíme,“ řekl před startem dvoudenních klání Jan „Hugo“ Novák člen výkonného výboru Českého svazu biatlonu zodpovědný za mládež.

…a první vítěz! Ve vytrvalostním závodě kategorie M11 nenašel přemožitele Kryštof Riedl
z klubu VsetínBobrky

Bezpečnostní opatření

S ohledem na šíření nemoci COVID-19 proběhly závody za hygienických podmínek stanovených Ministerstvem zdravotnictví a dle pokynů Národní sportovní agentury. Proto již páteční tréninky byly rozdělené do tří skupiny, proto se o víkendu závodilo v „dvojblocích“, proto se do areálu nedostal nikdo bez akreditačního pásku, atd.

Pokračovatel rodu. Děda je ředitelem Českého poháru ve Starém Městě p/L, rodiče stále závodí a první úspěchy už sbírá i Jan Schorný. Na domácích tratích nejprve třetí a pak první
v kategorii M12!

Trochu vody navíc…

Vedle toho se pořadatelé i účastníci Českého poháru se museli vyrovnat s proměnlivým počasím. „V organizaci nám určitě pomohlo, že jsme týden před Českým pohárem, mohli uspořádat regionální závod. Areál jsem tak měli připravený,“ řekl ředitel závodů František Schorný„Ale páteční déšť nás vystrašil. Třeba během porady vedoucích protékalo velkým stanem téměř 10 centimetrů vody.“   

Vydatná sobotní přeháňka

A právě silný déšť de facto zrušil trénink třetí skupiny. „Na střelnici jsme zůstali sami jen my z Jilemnice, celou noc jsme pak sušili mokré věci…,“ povzdychla si trenérská novicka Karolína Dusilová, které ještě v zimě reprezentovala v IBU Cupu.       

Julie Kabrdová z SK NMNM vyhrála po bezchybné střelbě vytrvalostní závod kategorie W13

Napětí, diskvalifikace, penalizace

Úvodního kola Českého poháru se v srdci České Kanady zúčastnilo více než 500 žáků z téměř 40 klubů, kteří soutěžili v 10 kategoriích. Na programu byly v sobotu vytrvalostní závody, v neděli se závodilo ve sprintech. Dlouhá období bez závodů a s tím spojené napětí „jak to dopadne“ s sebou přinesly celkem 10 diskvalifikací a 11 penalizací. Diskvalifikace byly uděleny především za nebezpečnou manipulaci se zbraní, v penalizacích „hrály prim“ špatně spočítaná trestná kola.  

Adam Kovář z Bystřice pod Hostýnem (M14) zvítězil ve vytrvalostním závodě jen o 1,8 sekundy před Adamem Kuncem z BK Ostrov

Vyrovnaný boj

Závodilo se odhodlaně, bojovně, do posledního dechu a metru. Příklady?

Ve sprintu kategorie W14 zaostala druhá Barbora Steklá (SK NMNM) za vítěznou Lindou Fronkovou (KB Trefa) jen o 0,1 sekundy! Ve stejné disciplíně chlapců M11 vyhrál Libor Železník z Halenkovic jen od 0,7 sekundy před Alešem Jandusem z Mikulášovice. Třetí Tobiáš Veselý (KB Trefa) ztratil na vítěze 3,7 sekundy a čtvrtý Radek Hojgr z Břidličné 3,8 sekundy! Do 3,5 sekundy se vešly i všechny medailistky vytrvalostního závodu W13 Julie Kabrdová (SK NMNM) vyhrál o 1,5 sekundy před Adrianou Hojgrovou z Břidličné a svojí oddílovou kolegyní Terezou Dvořákovou… A takový vyrovnaných závodů bylo mnohem, mnohem více.  

 

Antonín Jelínek (KB Trefa – startovní číslo 113) vyhrál obě disciplíny v kategorii M13…

Sběratelé medailí

Ve 20 závodech (10 v sobotu a 10 v neděli) se rozdalo celkem 60 cenných kovů. Alespoň jednu medaili si odvezli sportovci z celkem 19 klubů (!). Nejpilnějšími sběrateli se stali žáci z kosmonoského KB Trefa (bilance 7-2-3), za nimi obsadili pomyslné druhé místo domácí (2-3-2) následovaní Halenkovicemi (2-2-0), SK NMNM (1-3-1) a Břidličnou (1-1-4).  

… a stejně si v kategorii M15 vedl i jeho o dva roky starší bratr František

Další program ČP

Český pohár v letním biatlonu žactva bude pokračovat o prázdninách, a to 21. a 22. srpna ve Vrchlabí.

Sportovci kategorií dorostu a dospělých čeká úvodní díl ČP za necelé dva týdny v Bystřici pod Hostýnem 25. až 27. června.

Zlato a stříbro si z Starého Města p/L do Prostějova odvezla Ema Švancarová (M15)

Kompletní výsledky naleznete v sekci Evidence!

Ocenění nejlepším předával i prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza

Tomáš Hermann