S trenérem Michaelem Málkem také o nastupující generaci

17. června, 2021

Již na čtvrtou sezónu připravuje juniorský výběr trenér Michael Málek. Za tu dobu posbírali jeho svěřenci sedm medailí na mistrovství světa juniorů a dorostu. Jakub Štvrtecký s Mikulášem Karlíkem už jako junioři bodovali ve Světovém poháru a zúčastnili se mistrovství světa dospělých. „Pracujeme nyní s mimořádnými ročníky. Kluci mají výborné dispozice, jsou vyrovnaní, soutěživí, a tak se vzájemně motivují a popohání kupředu,“ vysvětluje trenér.

Tři borci z původní party už jsou členy výběru Ondřej Rybáře a Aleše Ligauna. Jakuba Štvrteckého následovali po uplynulé zimě také Vítězslav Hornig a Mikulíš Karlík. Zkušenosti ze Světového poháru navíc mají i Tomáš Mikyska nebo Jonáš Mareček. V IBU Cupu dospělých pak už startovali i Luděk Abrahám, Josef Kabrda, Jakub Kocián nebo novic v týmu Jakub Kudrnáč.

Radost na MSJ v Obertilliachu 2021. Zlato Francie, stříbro Norsko a bronz ČESKO!

Medaile dorostenců a juniorů na MS 2019-21

2019, Osrblie (SVK)

  • Bronz – Jakub Kocián, vytrvalostní závod dorostenců

2020, Lenzerheide (SUI)

  • Stříbro – štafeta dorostenců (Ondřej Mánek, Josef Kabrda, Jonáš Mareček)
  • Stříbro – Ondřej Mánek, sprint dorostenců
  • Stříbro – Ondřej Mánek, stíhací závod dorostenců
  • Stříbro – Jakub Štvrtecký, sprint juniorů

2021, Obertilliach (AUT)

  • Stříbro – Mikuláš Karlík, sprint juniorů
  • Bronz – štafeta juniorů (Tomáš Mikyska, Vítězslav Hornig, Jonáš Mareček, Mikuláš Karlík)

Mikuláš Karlík a jeho stříbro ze sprintu na MSJ 2021 v Obertilliachu

O společné přípravě a inspiraci

České týmy mužů a juniorů svoji přípravu v posledních letech neustále přibližovaly. A toto léto už oba výběry trénují pouze společně. „Držíme se jedné filozofie. Nechci úplně prozradit naše know-how, mohu-li to tak nazvat, ale obecně platí, že junioři a dorostenci trénují systémem jako dospělí. Rozdíl je samozřejmě v dávkách.“ Důležité je, že v průběhu celé přípravy mají mladé naděje na očích českou špičku. „Vidí, jak pracují ti nejlepší a mohou se neustále učit, inspirovat, a také se kdykoliv na cokoliv zeptat.”

A působí to i obráceně. „Mladí jsou hodně soutěživí a strhávají i ty zkušenější harcovníky, kteří nechtějí dát svoji kůži ani renomé lacino,“ usmívá se Michael Málek. „Za nejdůležitější ale považuji, že si kluci napříč generacemi sedli lidsky a fungují jako jeden tým. To naší práci ohromně pomáhá.“

Vítězslav Hornig se loni v rakouském Hochfilzenu stal juniorským mistrem Evropy ve vytrvalostním závodě!

O rozvoji a dřině

Příprava české reprezentace má vymezené mantinely, ale v jejich rámci se neustále rozvíjí. „Máme s Ondrou Rybářem stanovený jakýsi rámec, opíráme se o nějakou filozofii, ale současně přicházíme s novými podněty, diskutujeme je, sbíráme zpětnou vazbu. Musíme vědět, co do budoucna využijeme, nebo naopak, které záměry se nepovedly. Takže zkoušíme a vylepšujeme.“ Příklad? „Jen za ty tři roky, co jsem u juniorů, se objem práce zvedl o sedmnáct procent!,“ zdůrazňuje Michael Málek. Ví, že bez dřiny není úspěchu. „A tihle kluci se práce nebojí!

O biatlonovém vlaku

Biatlonový svět se totiž podle Michaela Málka mění, přestože, jak říká, „Velmoci zůstávají velmocemi“. „Vidím to právě v juniorských a dorosteneckých kategoriích, posilují země jako Slovensko, Polsko, Estonsko, o Slovinsku ani nemluvě. Vypovídá to o jejich kvalitní práci s mládeží.“ Do vlaku s biatlonovou elitou tak naskakují další a další. „Cestu k úspěchu hledají všichni, protože biatlon je ve světě stále populárnější.“

Tomáši Mikyskovi se kolena z velkého biatlonu nerozklepala. Při Světovém poháru v Kontiolahti a Hochfilzenu rozjížděl českou štafetu a bylo z toho sedmé, resp. páté místo!

O nemocech, zraněních a pozitivech

Až do konce června se muži a junioři připravují v domácích podmínkách – v Jablonci nad Nisou, Letohradě, Novém Městě na Moravě. „Mezitím pět ze sedmi kluků maturovalo, Ondru Mánka, který celou zimu promarodil s Covidem-19, dostihla viróza, Tomáš Mikyska si bohužel během tréninku poranil koleno a musel na operaci. Luděk Abrahám zatím může trénovat bez omezení, ale je pod dlouhodobým lékařským dohledem,“ povzdychne si Michael Málek, že ne vše probíhalo a probíhá hladce.

Trenér se ale snaží hledat pozitiva. „Třeba díky studenému jaru byli kluci až do dubna na sněhu – na běžkách nebo skialpech. Maturanti měli individuální plán a odvedli i během studia kvalitní práci a konečně věřím, že testy koncem června ukáží, jak na tom tým je…“

Před rokem byl ještě dorostencem a letos už startoval ve Světovém poháru: Jonáš Mareček!

O přípravě a závodech

Během prázdnin čekají juniory (i muže) dvě vysokohorská soustředění. Jedno v červenci v rakouském Ramsau, druhé v srpnu zatím na nespecifikovaném místě. Koncem srpna se reprezentanti představí na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě (26. – 29. srpna) a o týden později i v Letohradě na mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích. „Doma nastoupíme v plné síle. Oba šampionáty jsou pro nás vrcholem léta, ale současně jen přípravou na zimu. A ta má jasnou prioritu. Proto do závodů půjdeme rovnou z přípravy,“ dodává závěrem Michael Málek.

Složení juniorské reprezentace

Luděk Abrahám (Letohrad – ročník 2002), Josef Kabrda (SK NMNM – 2001), Jakub Kocián (Jilemnice – 2000), Jakub Kudrnáč (Jilemnice – 2002), Ondřej Mánek (SKP Kornspitz – 2001), Jonáš Mareček (SK NMNM – 2001) a Tomáš Mikyska (Letohrad – 2000)

Trenéři Michael Málek a Petr Kánský

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík, Jiří Novotný, Michal Šlesingr, Tomáš Hermann, Karel Halberštádt a IBU