Tomáš Mikyska si poranil koleno a musel na operaci. Kdy se naplno vrátí do přípravy?

01. července, 2021

Velmi nešťastně skončilo pro Tomáše Mikysku fotbalové utkání, které bylo součástí jednoho z tréninků na soustředění v Letohradu. Poranil si při něm přední zkřížený vaz, musel na operaci a nyní je v několikatýdenní rekonvalescenci.

Ke zranění došlo před třemi týdny. Tomáš Mikyska ho popisuje takto: „Běžel jsem za míčem, udělal jsem rychlý pohyb a pak mě kopačka nepustila dál. Zasekla se v trávníku. Ucítil jsem lupnutí v koleni a zařval jsem si, ale potom jsem se zvednul. Myslel jsem si, že to bude v pohodě.“ 

Jenže nebylo, jak ukázalo následné vyšetření. „Podvrtnul si kolenní kloub a přitom si poranil přední zkřížený vaz. Druhý den Tomáš podstoupil klinické vyšetření a magnetickou rezonanci, kde se poranění potvrdilo. Za další dva dny jsme provedli akutní artroskopickou operaci, při které jsme udělali rekonstrukci předního zkříženého vazu,“ informuje Martin Smetana, zástupce primáře ortopedie v liberecké nemocnici a zároveň lékař české biatlonové reprezentace. 

V polovině rehabilitace

V pátek to budou přesně tři týdny od operace, která dopadla dobře. „Teď probíhá rehabilitace, která je naplánovaná zhruba na šest týdnů. Vaz by měl během této doby srůst.  Po šesti týdnech, pokud bude všechno probíhat dobře, by měl být Tomáš schopen nohu zatěžovat běžnými aktivitami. Zatím se tedy nebavíme o 100% sportovní zátěži,“ upozorňuje Smetana.

S Tomášem Mikyskou trenér Ondřej Rybář určitě počítá

Jednadvacetiletý biatlonista je nyní v polovině plánované rekonvalescence, na kterou v Jablonci nad Nisou dohlíží fyzioterapeut Roman Karpíšek. Spolu také postupně rozcvičují a zatěžují zraněné koleno. 

Co letní závody?

Mikyska ví, že by bylo horší, kdyby zranění přišlo před začátkem sezóny. „Ale taky se to nemuselo stát vůbec,“ namítá. „Nebo třeba o dva měsíce dřív. Teď to vypadá, že přijdu o mistrovství světa v Novém Městě. To mě mrzí, protože jsem se tam moc těšil, kolečkové lyže mám rád. Uvidíme, jak to dopadne s mistrovstvím ČR, které se jede v Letohradě o týden později.“

Loni v Letohradu Tomáš Mikyska proháněl i Michala Krčmáře

Lékař českého týmu Martin Smetana odhaduje, že by se Mikyska mohl vrátit ke 100% (tedy i závodní) zátěži nejdřív za 10 až 12 týdnů. Tedy zhruba na přelomu srpna a září, kdy se pojedou zmíněné závody.

Bude také záležet na tom, jak bude letohradský odchovanec reagovat na zvyšující se zatížení. „Teď už se někam posouváme,“ prozrazuje Smetana. „Předpokládáme, že by jel příští týden s týmem na soustředění, kde už by měl určitou zátěž, kterou mu spolu s fyzioterapeutem dovolíme.“  

Mikyska už se bude moct věnovat i střelbě, která je jeho silnou stránkou. „Domluvili jsme se, že aspoň na první tři týdny střelbu vynechá. Zalehávání je trochu nešikovné, vyvrací se při něm koleno. Vestoje jsou zase kolena propnutá, což v první fázi také není optimální. Následně může začít se stojkou. Na ležku nebude zalehávat klasickým biatlonovým způsobem, ale položí se na koberec a na něm se otočí. Zatím tedy nemůže nacvičovat zalehávání,“ dodává Martin Smetana.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík