V červenci na lyžích. Čeští biatlonisté využívají dobrých podmínek na ledovci Dachstein

11. července, 2021

Za poslední rok jsou pod Dachsteinem už potřetí. Čeští biatlonisté našli v okolí známého lyžařského střediska Ramsau am Dachstein ideální podmínky k přípravě. Tu si navíc zpestřují lyžováním na ledovci.

Kdyby se hledalo ideální místo pro přípravu, rakouské Ramsau am Dachstein by patřilo minimálně mezi kandidáty. Biatlonisté tu mají veškeré potřebné zázemí a můžou si tu dokonce zalyžovat. V červenci.

Čeští muži a junioři se v Rakousku připravují už od začátku týdne, jsou tedy v polovině dvoutýdenního soustředění. V sobotu tým doplnil i Tomáš Mikyska, který se dává do kupy po operaci kolene. Na soustředění bude pod dohledem fyzioterapeuta Romana Karpíška, který přicestoval spolu s ním. Sportovci mají na místě k dispozici i novou masérku Janu Mrákotovou, bývalou reprezentantku ČR ve skocích na lyžích.

Strategické místo

Stejně jako před rokem jsou Češi ubytovaní v apartmánech v místní části Vorberg. To je strategicky dobře zvolené místo, jak vysvětluje asistent trenéra mužů Aleš Ligaun. „Máme to asi 15 minut ke gondole a ta nás za dalších 10 minut vyveze nahoru na ledovec. Tak do 40 minut stojíme na lyžích,“ počítá Ligaun. „Střelnici máme zase hned za barákem, kluci tam dobíhají nebo dojíždí na kolečkových lyžích.“

Střelnice je sice jen 15stavová, ale zase ji má český tým celou pro sebe. „Každý z kluků může využít vlastní střelecký stav, což je velká výhoda,“ pochvaluje si Ligaun.

Malá střelnice je obklopená lesem

Když se Češi ve středu poprvé vydali na ledovec, tak tam byli také sami. „Rušno tu bývá až v říjnu a v listopadu, kdy týmy přijíždějí za prvním lyžováním,“ vysvětluje český kouč.

A jaké podmínky nyní panují nahoře na ledovci? „Suprové,“ odpovídá Ligaun. „Mají tady upravených sedm smyček, které dohromady tvoří šestikilometrový okruh. Loni jsme začínali na třech kilácích a končili na kiláku a půl.“ Podle místních byla letošní sněhová nadílka opravdu mimořádná.

Lyžování na ledovci vs. kolečkové lyže

Nahoru na ledovec se vydají biatlonisté během dvou týdnů šestkrát. „Určitě si rád zalyžuju, ale že bych po tom sněhu vyloženě prahnul, to ne,“ směje se Jakub Štvrtecký. „Kolečkové lyže mi nevadí a nejsme na nich zatím tak dlouho.“

To Mikuláš Karlík je raději na sněhu. „Ten je rozhodně v lepším stavu než loni. Jen mi to přišlo jako hrozná brzda. Jedno kolo jsme jeli nějakou půlhodinku, což je dobré. Ale když kroužíte tři hodiny pořád dokola, ta už je to trochu na hlavu.“

Sněhu je nahoře opravdu dost

Kolo, posilovna i horská túra

„Jsme v objemové fázi přípravy, ale zařadíme i pár rychlých tréninků na kolečkových lyžích,“ říká k tréninkové náplni soustředění Aleš Ligaun.

Jeden z těch rychlých tréninků

„Jsme tu o měsíc dřív než loni a ještě máme v přípravě dlouhé objemové tréninky, takže jsme vzali i silniční kola. Dva až tři tréninky na nich uděláme. Jde o regenerační fázi a zároveň změnu pohybu,“ dodává Ligaun.

První alpskou etapu už mají biatlonisté za sebou. „Když jedeme v grupě a frčí to, tak je to super. Navíc tady máme krásné výhledy, takže se kocháme se,“ přibližuje Mikuláš Karlík.

Trenéři plánují také horskou túru, do toho silový trénink v posilovně. Stereotyp českým reprezentantům na soustředění rozhodně nehrozí.

Posilovna je přímo v Ramsau, v komplexu, kde se nachází i stadion pro běžecké lyžování a skokanské můstky. Tam to mají Češi asi tři kilometry.

Karel Halberštádt
Foto: Aleš Ligaun