Ciao Livigno! České biatlonistky trénují v italských Alpách

18. července, 2021

Malebné vysokohorské městečko Livigno vybrali trenéři českých biatlonistek jako místo prvního zahraničního soustředění. V pátek večer, po jedenáctihodinové cestě, dorazila dvě česká auta do Itálie. O první dojmy se s námi podělil trenér Jiří Holubec.

Do Livigna biatlonisté příliš často necestují, o čemž svědčí fakt, že i takový pamětník, jakým je Jiří Holubec, je v alpském středisku u švýcarských hranic poprvé.

Jeho první dojmy? „Je to tu nahuštěné. Hotel vedle hotelu, obchod vedle obchodu. A přes víkend je tu docela dost lidí,“ líčí Holubec. „A na to, že mají v logu slunce, tu první den moc hezky nebylo,“ vtipkuje český kouč. To by se ale mělo v dalších dnech změnit.

Výhled na Livigno

Trenéři do Itálie vzali všech devět biatlonistek, které od letošního roku tvoří rozšířený tým žen. Vedle hlavního trenéra Egila Gjellanda a zmíněného Jiřího Holubce je v Livignu i asistentka trenéra Kamila Jiroutek Rajdlová a masérka Klára Siegelová. Celý tým bydlí v Hotelu La Montanina. „Je to sice starší hotel, ale výborně tu vaří,“ poznamenává Holubec.

Hotel, kde bydlí český tým
Nejtěžší bylo podle Jiřího Holubce zaparkovat

Je tu jedno specifikum. „Na střelnici musíme dojíždět asi půl hodiny. Tady v Livignu je jen malá střelnice bez kolečkové dráhy. Ale střílet pojedeme až po třech dnech. Přijeli jsme sem hlavně kvůli výšce. Plánujeme výjezdy na kolečkových lyžích, výběhy, túry a vzali jsme i silniční kola,“ přibližuje Holubec. V Livignu, které leží v 1816 metrech, se před pár dny připravovali i Norové.

Aklimatizace českých biatlonistek byla velmi rychlá. Hned v sobotu dopoledne je totiž čekal skoro dlouhý výběh (a následný seběh) jednoho z místních vrcholků. „Nebylo to tak prudké, ale vesměs se šlo. Absolvoval jsem to s holkami a bolí mě nohy jak psa,“ směje se Jiří Holubec.

Ale výhledy stály za to úsilí
Dolů už se šlo s úsměvem

Ještě v sobotu odpoledne ženy odjezdily hodinu a půl klasicky, v neděli dopoledne zase dvě a půl hodiny bruslením. Tréninkové kilometry ve výšce budou nabírat až do konce července.

Tradiční dvojička Makula a Evička

Karel Halberštádt
Foto: Jiří Holubec