České biatlonistky zakončily soustředění v Livignu. Klidně by ale ještě zůstaly

31. července, 2021

V italském Livignu strávily dva týdny, ale klidně by si soustředění ještě prodloužily. Českým biatlonistkám se středisko nedaleko švýcarských hranic zalíbilo.

Jednou na tílko, pak dva stupně

„Zvládli jsme všechno, co jsme chtěli,“ pochvaluje si asistent trenéra žen Jiří Holubec. „První týden byl výjimečný, co se týká počasí, v tom druhém jsme i zmokli. Počasí se tady strašně rychle mění. Šli jsme střílet a byla modrá obloha. Než jsme stihli nastřelit, začalo pršet a byla zima. Během čtvrt hodiny je to úplně jinak.“

Změny počasí nejsou ve středisku, které se nachází v 1816 metrech, nijak výjimečné. „Ale právě kvůli výšce jsme sem přijeli. V tom splnilo naše první zahraniční soustředění svůj účel,“ doplňuje Holubec.

Vůbec poprvé se do Livigna podívala Jessica Jislová. „Moc se mi tu líbilo a bavilo mě to tady. Doufám, že sem ještě někdy zavítáme, protože mi Livigno přijde jako super místo k trénování. Klidně bych tu ještě zůstala, kdybych věděla, že tu bude hezky. My jsme měli až na jeden den, který propršel, docela štěstí na počasí. I když se to tu dost střídalo. Jeden den jsme jezdily v tílkách a pak tu jedno ráno byly dva stupně a trochu omrzlá tráva,“ přibližuje biatlonistka, která v Livignu oslavila své 27. narozeniny.

Jess při jednom z cyklistických tréninků

Ikonický výjezd

Ve středu si české biatlonistky užily výjezd na ikonické Passo dello Stelvio. Vyrážely na kolečkových lyžích ze švýcarské vesničky Santa Maria, která leží zhruba ve 1400 metrech. Během 16 kilometrů se pak dostaly až do výšky 2700 metrů.

„Ze Santa Marie není takový provoz jako z Bormia. Ale nahoře na Stelviu už je to blázinec. Je to tam malé a přijíždí tam spousta motorkářů a aut,“ říká Jiří Holubec o místu, kterým prochází i cyklistický závod Giro d’Italia.

„Ale je to slušný kopec. Byl problém ho vůbec vyjet autem, rejd to v zatáčkách moc nedával. A cestou dole zase docela smrděly brzdy,“ usmívá se český kouč.

České reprezentantky měly při výjezdu takřka ideální podmínky. „Bylo chladněji, ale to se člověk přioblékne. Ze začátku byla mlha, ale pak vysvitlo sluníčko. Dalo se vyjet až úplně nahoru, z čehož jsem měla radost,“ vypráví Jessica Jislová. „Stelvio je jednou z věcí, kterou tu sportovec chce stihnout. Nejdřív jsem si myslela, že bych ho zkusila vyjet na kole, ale je to z Livigna docela daleko a takový trénink jsem tady naplánovaný neměla.“

Kdo nemá fotku u cedule, jako by nahoře ani nebyl

Modrá dráha a střelnička

Jessica Jislová si vyzkoušela i modrou atletickou dráhu, která se v Livignu nachází. „Mám dlouhodobě problém s kotníkem, strašně rychle se přetíží. Nezvládám běhat moc často za sebou a už vůbec ne v nerovném terénu a v zátěži.“ S trenérem Egilem Gjellandem se tak dohodla, že intervalový trénink absolvuje právě na rovném atletickém povrchu. „Nemusela jsem se soustředit na každý krok a trénink díky tomu měl potřebnou kvalitu.“

Jess na dráze v Livignu

Ostatní biatlonistky běhaly v terénu okolo místní střelnice. Nebo „střelničky“, jak nazývá Jiří Holubec areál s 12 střeleckými stavy a bez asfaltové dráhy. To by se ale mělo časem změnit „Pořád tu kopou. Teď tu zrovna dělají trestné kolo. Chtějí střelnici napojit i na cyklostezku, jenže musíte přejet hlavní silnici. A s mostem zatím nepočítají. Každopádně na cyklostezce se dá nakroužit i dvacetikilometrový okruh, což je dobré.“

Střelnici české biatlonistky zaplnily ze tří čtvrtin. Do Livigna totiž vyrazila celá ženská reprezentace. „Na jednu stranu je to super. Máme větší kolektiv a můžeme třeba vyrazit na trénink s někým, s kým se zase tak často nepotkáváme,“ vyzdvihuje Jessica Jislová.

Eliška Teplá posiluje na staveništi/střelnici v Livignu

„Na druhou stranu nám trvá všechno o trochu dýl. Musely jsme si najít společný rytmus a myslím, že se to podařilo. Teď už fungujeme podobně, jako když jsme byly jen čtyři,“ dodává Jislová.

V sobotu se český tým vrací domů s výjimkou Lucie Charvátové, která si soustředění v Itálii o týden prodlouží. První polovinu srpna stráví biatlonistky v Jablonci nad Nisou a 18. srpna zamíří do Nového Města na Moravě, kde se budou připravovat před letním světovým šampionátem.

Karel Halberštádt
Foto: Egil Gjelland, Jessica Jislová