Markéta Davidová si vyjela na exhibici ve Wiesbadenu třetí příčku!

15. srpna, 2021

I svou druhou účast na exhibici City Biathlon proměnila Markéta Davidová v pódium. V německém Wiesbadenu dnes nestačila pouze na Italku Dorotheu Wiererovou a Francouzku Julii Simonovou.

Kvalifikace

Kvalifikace začínala rovnou střelbou vleže, která se Markétě Davidové vůbec nepovedla. Musela třikrát dobíjet a odjížděla jako poslední devátá. Na 1600 metrů dlouhém okruhu v ulicích města Wiesbaden ale překonala hned pět soupeřek a stojku střílela už ze stavu číslo čtyři.

I na kolečkových lyžích je Makula velmi rychlá

Napodruhé Davidové stačil jeden náhradní náboj. Po jeho využití se o příčku propadla, ale na trati opět na soupeřky získávala. Finišovala jako třetí, 6,5 sekundy za Norkou Ingrid Tandrevoldovou (0+1) a sekundu za Francouzkou Julii Simonovou (0+3).

Exhibici odkoučoval Egil Gjelland

Mužská kvalifikace se proměnila v souboj bratrů Bøových. Jedna desetina nakonec rozhodla o vítězství Tarjeiho.

Finále

Ve finále už absolvovaly ženy před první střelbou jeden běžecký okruh. Následná úvodní ležka Markétě Davidové opět nevyšla. I po dobíjení u ní zůstaly dva nesestřelené terče. Musela tak strávit 20 sekund v trestném boxu. Odjížděla jako sedmá se ztrátou půl minuty.

Na startu finále

Na druhé ležce dobíjela Davidová dvakrát, přesto poskočila na pátou příčku. Vestoje už se dočkala i čistého konta, které ji rázem poslalo na třetí pozici. Na vedoucí Wiererovou ztrácela stále půl minuty.

Davidová třetí příčku v pohodě kontrolovala. Na čtvrté střelecké zastávce udělala jedinou chybu a na soupeřky za sebou měla náskok více než půl minuty.

To se hodilo na závěrečné stojce. Na poslední terč totiž česká biatlonistka potřebovala tři náhradní náboje. Do trestného boxu už ale podruhé nemusela. Po loňské druhé příčce tak letos obsadila na exhibici City Biathlon třetí místo.

Vítězná Dorothea Wiererová měla na Davidovou náskok minuty a 15 sekund. Druhá Francouzka Julia Simonová, která obhajovala vítězství, dojela do cíle se ztrátou 38 sekund.

Vyhlášení vítězek exhibice City Biathlon

Finálový závod mužů ovládl Johannes Thingnes Bø před Rusem Sajdem Karimullou Chalilim a Italem Lukasem Hoferem. Velkou smůlu měl Tarjei Bø, který dvakrát upadl po tom, co mu vypnulo vázání u lyže. Do cíle došel pěšky s několika krvavými šrámy.

Výsledky finálových závodů

StřelbaČas
1.Dorothea Wiererová0+730:46,8
2.Julia Simonová0+6+38,6
3.Markéta Davidová2+9+1:14,9
4.Julija Džimová4+10+1:47,4
5.Monika Hojniszová-Staręgová4+14+1:59,3
6.Ingrid Tandrevoldová3+10+2:55,3
7.Lena Häckiová2+14+3:10,7
8.Janina Hettichová7+10+3:42,9
9.Vanessa Voigtová1+8+4:19,2
StřelbaČas
1.Johannes Thingnes Bø0+632:01,5
2.Sajd Karimulla Chalili0+5+16,4
3.Lukas Hofer2+9+22,7
4.Roman Rees0+8+29,7
5.Dmytro Pidručnyj0+10+42,2
6.Jakov Fak0+8+1:07,9
7.Philipp Nawrath4+8+2:18,2

Komentář Markéty Davidové:

„Cítila jsem lépe než v posledních dnech, za což jsem ráda. Ale s ležkou moc spokojená nejsem. Docela dost jsme změnili střeleckou pozici. Vestoje mi to hodně sedí, ale vleže se ještě trochu hledám. To musíme doladit. Až na poslední dvě kola se mi jelo docela dobře. Bylo hrozné vedro. Jelo se po plastových podložkách, kterými jsou pokryté kostky, a když na ně svítí slunce, tak jsou totálně měkké a vůbec to na nich nejede. Byla to totální brzda, skoro na to, abych jela pajdáka na rovince. To bylo těžké, ke konci už mi docházely síly. Ale co jsme se bavily s holkami, tak toho měly všechny docela dost.

Připravujeme rozhovor s Markétou Davidovou

Karel Halberštádt