Vstup zdarma. Mistrovství světa v letním biatlonu je otevřeno fanouškům!

18. srpna, 2021

Pod dlouhých měsících se do Vysočina Areny opět vrátí diváci. Nové Město na Moravě hostí ve dnech 26. – 29. srpna IBU Mistrovství světa v letním biatlonu! “Určitě z toho mám radost, ale na druhou stranu si uvědomuji, že ještě není důvod skákat,” říká šéf organizačního výboru a prezident Českého svazu biatlonu Jiří Hamza a vysvětluje proč: “K normálu máme ještě daleko. Současnou situaci považuji za jakýsi přechodný krok. Vždyť pro fanoušky, sportovce, rozhodčí i samotné pořadatele stále platí řada bezpečnostních požadavků vycházejících ze šíření nemoci COVID-19.”

V této chvíli řešíme s příslušnými úřady konkrétní podmínky účasti fanoušků. Veškeré informace vydáme na webu biathlonnmnm.cz a biatlon.cz v pondělí 23. srpna.

Respekt k vládním nařízením

Diváci budou mít do areálu vstup zdarma, musí však stejně jako všichni aktéři dodržovat vládní nařízení. Znamená to, že fanoušci se budou prokazovat buď negativními testy, laboratorním potvrzením o prodělané nemoci nebo certifikátem o absolvovaném očkování. “O návrat diváků moc stojíme, jejich energii už všichni potřebujeme, současně je ale prosíme, aby nařízení respektovali. Jsme v tom všichni společně,” podotýká Jiří Hamza.

Radost Michala Krčmáře při letním MS v NMNM 2018

25 zemí a česká špička

Fanoušci se mohou těšit na sportovce z více než 25 zemí, a také na český tým. Závodit se bude v supersprintu, sprintu a stíhacím závodě. Česká reprezentace se představí v kompletní sestavě, a to jak ženy a muži, tak i juniorky a junioři, protože letní šampionát na kolečkových lyžích je společný pro všechny čtyři kategorie.

Ojedinělý triumf. Ve sprintu obsadili Češi před třemi lety první tři místa: 1. Krčmář, 2. Moravec, 3. Krupčík

Zdraví před úspěchy

Před třemi lety vybojovali Češi na světovém šampionátu ve Vysočina Areně napříč kategoriemi 13 cenných kovů. Jak tomu bude letos?
“Z tohoto pohledu nemám žádná očekávání. Věřím, že kluci a holky ukážou, že jejich výkonnost je vzhledem k olympijské zimě na dobré cestě. A hlavně si přeji, aby zůstali zdraví a mohli dále kvalitně trénovat,” říká Jiří Hamza.

Veronika Vítková: 2018 – mistryně světa; 2021 = maminka

Bez legend

Dlouhé roky byl český biatlon spojen se jmény Michala Šlesingra, Veroniky Vítkové, Jaroslava Soukupa, Gabriely Soukalové nebo Ondřeje Moravce. Všichni již ukončili kariéru. Jako poslední před pěti měsíci právě v NMNM Ondřej Moravec. Nastupující generace už se tak bude muset plně spolehnout sama na sebe.

Nastupující generace

“Mnozí další nám však už dorostli. Markéta Davidová je mistryní světa, Michal Krčmář olympijským medailistou. Máme tu i další medailisty ze světových akcí jako Evu Puskarčíkovou nebo Lucii Charvátovou. Perspektivně hodně věřím mladým klukům kolem Jakub Štvrteckého, Mikuláše Karlíka, Víti Horniga, Jonáše Marečka nebo Tomáše Mikysky a zapomenout nechci ani na Terezu Voborníkovou,” hledí prezident ČSB optimisticky do budoucnosti.

Letošní mistryně světa z vytrvalostního závodu žen na MS v Pokljuce Markéta Davidová startovala v roce 2018 ještě mezi juniorkami

V akci ČT Sport

Co dělat, pokud se fanoušci nedostanou přímo do NMNM? Stačí se usadit před televizní obrazovku, protože celý šampionát bude přenášet kanál ČT Sport!

Letohrad = druhá možnost

Navíc to nebude před zimou poslední možnost, jak vidět v akci české reprezentanty. Jen o týden později (4. – 5. září) bude totiž Letohrad hostit Mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích, které bude součástí série Central European Cup. “Jedná se o pilotní projekt Mezinárodní biatlonové unie. Jsme přesvědčeni, že letní biatlon má silný marketingový potenciál,” doplňuje Jiří Hamza, který je současně viceprezidentem IBU.

Juniorský mix a jeho štafetové zlato 2018. Zleva: Petra Suchá, jež v zimě ukončila kariéru, naopak Vítězslav Hornig, Tereza Voborníková a Jakub Štvrtecký budou v NMNM 2021 startovat

PROGRAM MS V BIATLONU NA KL 2021

Čtvrtek 26. 8. – Supersprint
13:05 – juniorky, kvalifikace
14:35 – juniorky, finále
15:50 – junioři, kvalifikace
17:25 – junioři, finále

Pátek 27. 8. – Supersprint
13:05 – ženy, kvalifikace
14:35 – ženy, finále
15:50 – muži, kvalifikace
17:25 – muži, finále

Sobota 28. 8. – Sprint
10:15 – juniorky
12:00 – junioři
15:45 – ženy
17:45 – muži

Neděle 29. 8. – Stíhací závod
11:15 – juniorky
13:15 – junioři
15:30 – ženy
17:15 – muži

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík