Letního MS se zúčastní 24 českých biatlonistů, mezi nimi i Davidová či Krčmář

23. srpna, 2021

Mistrovství světa v biatlonu na kolečkových lyžích v Novém Městě na Moravě se zúčastní 24 českých reprezentantů, tedy maximální možný počet. Ve Vysočina Areně se představí i mistryně světa Markéta Davidová a mužská jednička Michal Krčmář. Šampionát začíná už ve čtvrtek 26. srpna a fanoušci mají vstup zdarma.

Každá země může nasadit 6 závodníků v každé kategorii. „Ani jsme nemohli registrovat víc závodníků než těch 6. To nás mrzí, protože jsme mohli prostřídat juniory,“ říká sportovní ředitel a trenér mužů Ondřej Rybář.

Mezi muži se představí Mikuláš Karlík, byť by ještě naposledy mohl startovat mezi juniory. „Mikuláš už v minulé sezóně ukázal, že do A týmu patří. Víťu Horniga jsme nasadili do juniorů a k němu ty kluky, kteří s námi byli na soustředění v Livignu. S výjimkou nejmladšího Luďka Abraháma, který se bude připravovat na mistrovství republiky a má i nějaké školní povinnosti,“ vysvětluje Rybář.

Na startu tak bude i Tomáš Mikyska, který si v červnu poranil přední zkřížený vaz a musel na operaci. „Šestitýdenní výpadek je znát, noha ztratila dost svalů. Postupně se vrací a účast na šampionátu pro něj bude především o doplnění tréninku.“

Markéta Davidová si odbyla závodní premiéru na kolečkových lyžích už v polovině srpna, když na exhibici v německém Wiesbadenu nestačila jen na Italku Wiererovou a Francouzku Simonovou. „Na trati vypadala velmi dobře. Trochu bojovala s ležkou, ale to i ostatní. Byl to první závod, musíte získat zpátky jistotu. Stojka byla lepší, střílela poměrně rychle a přesně. Celkově to bylo dobré. Prohrála jen se dvěma biatlonistkami, které jsou v tomhle formátu možná nejlepší na světě,“ myslí si trenér žen Egil Gjelland.

V jeho nominaci schází z tradičních jmen pouze Eva Puskarčíková. „Všichni víme, že se na kolečkových lyžích necítí jistě ve sjezdech, které jsou v Novém Městě na Moravě náročné. Může v nich zbytečně ztratit třeba i 10 sekund. Proto dáme šanci raději Elišce Teplé, pro kterou to bude cenná zkušenost. A zároveň se nám uvolní místo ještě pro jednu juniorku.“

Gjellanda ale těší, jak zatím Puskarčíková vypadá v přípravě. „Je v mnohem lepší formě než v zimě, jen prostě na kolečkových lyžích ztrácí ve sjezdech. Je pro ni lepší, když se bude soustředit na zimu. Samozřejmě toho na kolečkových lyžích odtrénuje spoustu, ale spíš do kopce nebo na tratích s mírnějším profilem.“

V juniorské kategorii se představí Tereza Voborníková a Klára Polednová, které už se také připravují s týmem žen. Zbylá čtyři místa zaplnily svěřenkyně Zdeňka Vítka na základě výsledků nominačních závodů, které proběhly v NMNM minulý týden.

Česká nominace na MS v biatlonu na kolečkových lyžích 2021

Ženy: Markéta Davidová, Lucie Charvátová, Jessica Jislová, Natálie Jurčová, Eliška Teplá, Tereza Vinklárková

Muži: Mikuláš Karlík, Michal Krčmář, Tomáš Krupčík, Jakub Štvrtecký, Adam Václavík, Milan Žemlička

Juniorky: Zuzana Doležalová, Tereza Jandová, Gabriela Masaříková, Kateřina Pavlů, Klára Polednová, Tereza Voborníková

Junioři: Vítězslav Hornig, Josef Kabrda, Jakub Kocián, Ondřej Mánek, Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík