Skvělí junioři: Vítězslav Hornig je letním mistrem světa v supersprintu, Tomáš Mikyska druhý a Jonáš Mareček čtvrtý

26. srpna, 2021

Český tým má po úvodním dni letního mistrovství světa v Novém Městě na Moravě na svém kontě tři cenné kovy. Na bronzovou Terezu Voborníkovou navázali v supersprintu junioři. Vítězslav Hornig slaví titul mistra světa a jen o kousek za ním finišoval na druhé příčce Tomáš Mikyska. Jonáš Mareček navíc bere čtvrté místo.

Report

Junioři si užili závody kompletně za sucha. Už výsledky kvalifikace naznačily, že mezi favority supersprintu budou patřit i čeští reprezentanti. Jonáš Mareček zvítězil před Vítězlavem Hornigem, Jakub Kocián byl osmý, Josef Kabrda devátý a Tomáš Mikyska devatenáctý. Do finále neprošel pouze 36. Ondřej Mánek.

Česká vlajka byla na čele finálového závodu neustále, měnila se u ní jen jména. Po dvou nulách vleže vedl Vítězslav Hornig před Tomášem Mikyskou, po třetí střelbě si vzal vedení zpátky vítěz kvalifikace Jonáš Mareček.

Závěrečnou položku neodstřílel ani jeden z českých reprezentantů čistě. Mareček se po dvou chybách propadl na šestou příčku, Hornig naopak s jednou chybou poskočil opět do vedení a Mikyska na čtvrtou příčku.

Zdálo se, že si dvaadvacetiletý Vítězslav Hornig užije klidný dojezd pro zlato, ale zezadu se k němu řítil jeho kolega Tomáš Mikyska. O prvním individuálním vítězství Horniga na letním MS nakonec rozhodla sekunda a čtyři desetiny.

Pro bronz si dojel zástupce RBU Dmitrij Šhamukajev. Jen tři sekundy na něj ztratil čtvrtý Jonáš Mareček, který si tak musí na premiérovou letní medaili počkat. Nejrychlejší běžecký čas mu ale dává dobré vyhlídky do dalších závodů.

Mixzóna

Vítězslav Hornig: „Závěr jsem si moc neužíval, protože vím, že Tomča finiše umí. Musel jsem se zmáčknout až na cílovou pásku. Nevěděl jsem, jak daleko za mnou je. Za tou páskou už to byla euforie. Na zimním mistrovství by ta medaile zněla ještě líp, ale na letním je to také paráda.“

Tomáš Mikyska: „Když jsem vjížděl do posledního, tak už jsem si říkal, že nemůžu. Po kvalifikaci jsem byl dost unavený, protože jsem musel jet naplno. Nakonec to nějak vyšlo a snažil jsem se ještě zaútočit na Víťu. Už to ale bylo daleko. Po tom, co mě potkalo před dvěma měsíci, jsem druhé místo nečekal. Jsem za něj rád.“

Výsledkový servis

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavk