Fotoreportáž z 1. dne letního MS: Trojnásobná medailová radost, dramatické závody a konečně fanoušci!

27. srpna, 2021

Byl to povedený start letního světového šampionátu. Umoudřilo se i počasí a fanoušci si užili dramatické závody s českou medailovou radostí. Za prvním dnem MS v biatlonu na kolečkových lyžích v NMNM se ohlížíme v následující fotoreportáži.

Šampionát společně zahájili Jiří Hamza a Ivor Lehoťan. Tedy prezident Českého svazu biatlonu, předseda organizačního výboru šampionátu a první viceprezident Mezinárodní biatlonové unie (IBU) v jedné osobě spolu se slovenským členem výkonného výboru IBU.
Ve Vysočina Areně je tradičně všechno připraveno do poslední tečky, plotu, stříšky
Sportovní ředitel Ondřej Rybář během prvního dne úřadoval především na trati, kde předával pokyny juniorkám a juniorům.
Předpověď počasí nebyla úplně příznivá, ale lehce sprchlo jen během kvalifikace juniorek.
Pak už byla obloha modrá a Terka Voborníková nachytala v supersprintu i trochu toho bronzu.
V supersprintu českou juniorku porazily jen zástupkyně Ruské biatlonové unie Anastasija Gorejevová a Lotyška Sanita Bulinová. Po prvním závodě tak ve Vysočina Areně zazněl úryvek z klavírního koncertu Piotra Iljiče Čajkovského.
Ne vždy se zadaří. Na fotce je zklamaná Terka Jandová, která nenavázala na dobrou kvalifikaci a ve finále skončila 26.
Junioři ukázali, že mají skvělou partu a také hodně silný tým. Zleva účastníci finále: Jony Mareček, Pepa Kabrda, Tomča Mikyska, Kuba Kocián a Víťa Hornig
V dramatickém finiši odolal Víťa tlaku Mikyse a stal se letním mistrem světa. Supersprint zároveň ukázal svou krásu: Pořadí se tu často přelévá a o medaile se bojuje až do samotného konce.
V červnu si Tomáš Mikyska poranil přední zkřížený vaz v levém koleni, ale zázračně se vrátil a i s oslabenou nohou a ortézou si dojel pro medaile. Prý při rychlejší jízdě ještě trochu pajdá, ale tady to znát nebylo.
Jonáš Mareček vyhrál kvalifikaci a vyrážel do finále s jedničkou na hrudi. Byl nejrychlejší na trati, ale po pěti chybách skončil těsně pod stupni vítězů. Prý je jednička prokletá. Kvalifikační vítězství neuhájila ani jeho přítelkyně Tereza Voborníková.
O emoce nebyla ve Vysočina Areně nouze.
Takové obsazení pódia je podle našeho gusta.
Do Vysočina Areny dorazilo několik stovek fanoušků, kteří vytvořili juniorům moc pěknou kulisu. DÍKY! Zároveň všechny zveme na další závody. Bude to stát za to!


Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík