Fotoreportáž z letního MS v NMNM: Šampionát plný medailí, úsměvů a konečně i fanoušků

01. září, 2021

Nové Město na Moravě opět nezklamalo! Na letní mistrovství světa zavítala spousta fanoušků, kteří sledovali skvělé výkony českých reprezentantů. Ti nakonec získali rekordních sedm zlatých, čtyři stříbrné a dvě bronzové medaile. Pojďme si dění ve Vysočina Areně připomenout následujícím fotoreportem.

Přiznáváme, byli jsme nervózní. Vrátí se nám po ta dlouhé fanoušci? Nezůstanou tribuny prázdné? První nápovědu daly čtvrteční juniorské sprinty. Na tribunách se objevily hloučky těch nejvěrnějších.
Trochu nás strašila i předpověď počasí. Nad Vysočina Arenou často přelétávala letadla a šířily se zvěsti, že jsou to gripeny, které objednal Jirka Hamza, aby rozehnal mračna. Jestli je to pravda, to nevíme. Ale počasí se nakonec docela umoudřilo.
První závod a hned první medaile! Terka Voborníková nejprve ovládla kvalifikaci supersprintu a pak si ve finále dojela pro bronz. Celkově se jí šampionát povedl, ve sprintu přidala pátou příčku a ve stíhačce šestou.
A první mistr světa. Takhle slaví vítězství Vítězslav. V supersprintu Víťa Hornig těsně zdolal svého parťáka Tomču Mikysku a v dalších závodech pak zkompletoval medailovou sadu. Bravo!
Biatlonový zákon schválnosti říká, že ty nejhorší podmínky schytají vždycky holky. Takhle to vypadalo před startem jejich finále supersprintu. Naše biatlonistky se dokonce sázely, kdy začne pršet. Sázku vyhrála Makula, mračna se protrhla hned v prvním kole.
Tohle je Makula. Má ráda léto a teplo. Nemá ráda lijáky, silný vítr a kroupy. Ale v Novém Městě na Moravě se s tímto počasím vypořádala přímo mistrovsky!
Mokrá od hlavy až k patě, ale šťastná. Dámy a pánové, zimní i letní mistryně světa Markéta Davidová!
Nejen medailemi člověk živ. Moc pěkně se supersprint povedl i Terce „Vinky“ Vinklárkové, která si v pouhých 22 letech dojela mezi ženami pro 9. příčku.
Recept na atraktivní závod: Smíchejte 30 rychlých závoďáků, čtyři střelby a krátké trestné kolo. Ale pozor, ani špetku dobíjení! Supersprinty se nám při novoměstské premiéře zalíbily, a to neříkáme jen proto, že nám přinesly čtyři cenné kovy. Jak se líbily vám?
Pokud jste se nedostali do Vysočina Areny osobně, mohli jste si i tak závody užít díky České televizi. Ta vyrobila přenosy ze všech závodů, což u letních světových šampionátů není úplně obvyklé. Na fotce vidíte legendárního kameramana Medlu, jak stíhá Natku Jurčovou. I nyní přijel ve svém klasickém úboru, ale v létě jeho košile a kraťasy nebudí takovou pozornost jako v zimě.
Podoba tam je, že? Gabči Masaříkové, dceři bývalého vynikajícího biatlonisty Ivana Masaříka, a Kačce Pavlů je teprve 18 let. Některé jejich soupeřky jsou i o čtyři roky starší, přesto se obě svěřenkyně Zdeňka Vítka dokázaly pohybovat v polovině druhé desítky.
S touhle kamufláží by juniora Denise Roščupkina hned vzali do ruské armády. Ale žerty stranou, jsme rádi, že všichni účastníci přežili šampionát ve zdraví.
Tohle je biatlonový robocop. Tomáš Mikyska se do Nového Města těšil. Moc. V červnu si ale přetrhl vazy v koleni a dlouho pauzíroval. Byl pořád natěšený, až ho musel Ondra Rybář krotit. Světový šampionát po něj měl být hlavně tréninkem, vždyť ztratil na levé noze spoustu svalů a podle trenérů při vyšší intenzitě „kulhal“. No, nakonec si ve Vysočina Areně dokulhal pro dvě zlaté a jednu stříbrnou medaili.
Ten pocit, když dáte podruhé za nula.

Medaile jsou jedna věc, ale Makulu může těšit i střelba. Ve sprintu neminula ani jeden terč, ve stíhačce zase zvládla čistě obě stojky. Našly by se i snadnější úkoly než odstřílet čistě závěrečnou stojku v boji o zlato před domácími fanoušky.
Ze čtvrtého místa v supersprintu byl zklamaný. Ví se o něm, že má na sebe vysoké nároky. Ve sprintu už je Michal Krčmář naplnil. Fanouškům po čisté střelbě doručil kýžené zlato.
Ještě že jsme před šampionátem natiskli nové podpisové kartičky. Tady si dali improvizovanou autogramiádu Makula, Vinky a Mikys.
U trati se objevil i Boušek, který hlásil svým bývalým parťákům, jak si stojí mezičasech. Tím se trochu uvolnily ruce trenérovi Michaelu Málkovi…
Ondra Moravec úspěšně dokončil expedici Pamír a vydal se na další dobrodružnou výpravu na Vysočinu. Naprosto s přehledem vystoupal na cílový kopec, kde hnal dopředu české reprezentanty. Dokonce si na vrcholu stoupání plácl s Michalem Krčmářem mířícím za vítězstvím ve stíhacím závodě. Tímto považujeme další Ondrovu misi za úspěšně zakončenou.
Tohle jsou čeští junioři. Mezi jejich koníčky patří sbírání medailí. Ve stíhačce se jí konečně dočkal i Jony Mareček (druhý zleva), ale své stříbro si nechtěl nasadit na krk. Prý to nosí smůlu.

Pěkné výsledky zajeli také další kluci. Vedle Jonyho stojící Kuba Kocián orámoval ve stíhačce elitní desítku, Ondra Mánek a Pepa Kabrda se zase během šampionátu prosadili do dvacítky.
Když s vámi zpívá celá Vysočina Arena českou hymnu, tak to s člověkem zacloumá. Ale Makula to po i po stíhačce ustála. Má už natrénováno.
Ve Vysočina Areně nebyl rychlejší člověk než Kuba Štvrtecký. Ve stíhačce svým soupeřům na trati nadělil dokonce 16 sekund! Na kolečkových lyžích, u kterých bývají rozdíly zpravidla mnohem menší. Jen poladit do zimy střelbu.
„Co že? Karlos dal za nula vestoje?“ nechápali parťáci z juniorského týmu. To už si je Michael Málek rovnal podél závěrečného stoupání, aby měl Mikuláš Karlík potřebnou podporu. Na medaili to nakonec ve stíhačce nestačilo, ale i páté místo bylo pro dvaadvacetiletého závodníka velmi dobré.
Bimbo v Novém Městě na Moravě pokračoval ve své tradici: Házení kytek mezi fanoušky. Zatímco po sprintu potěšil jednu z fanynek…
…tak po triumfu ve stíhačce v rámci genderové vyváženosti potěšil muže.
Byl vám povědomý muž, který vytahoval nahoru českou vlajku po vítězství Michala Krčmáře ve stíhacím závodě? Že by to byl Bimbův brácha? Ne, táta Daniel! Měli jsme slzičky v očích a nestydíme se za to.

P. S. Jestli se to nestárnutí dědí, tak by se měl Ole bát o své rekordy.
Konečná bilance českého týmu: 7 zlatých, 4 stříbrné a 2 bronzové medaile. Nikdy v historii letních šampionátů si čeští reprezentanti nevedli lépe!
Jdeme na poděkování. To si zaslouží všichni členové organizačního týmu, kteří opět připravili perfektní šampionát. Makali od rána do večera, nezastavil je ani déšť.
Po těch 13 hoblech, které dali medailistům, narostly trenérům svaly, takže si v poslední den šampionátu troufli i na nejvyššího muže českého biatlonu. I Jiřímu Hamzovi patří velké poděkování, jako šéf organizačního výboru je podepsaný pod další povedenou akcí.
„Thanks a lot,“ zaznělo z úst prezidenta Mezinárodní biatlonové unie Olleho Dahlina směrem k zaplněným tribunám Vysočina Areny. Prapor symbolicky předal zástupcům německého Ruhpoldingu, který uspořádá letní mistrovství světa v roce 2022.
Oficiálně potvrzeno: V Česku jsou ti nejlepší biatlonoví fanoušci.
Tleskáme, děkujeme a těšíme se brzy na viděnou. Třeba už o víkendu v Letohradě, kde proběhne mistrovství České republiky.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík