Novými mistry ČR ve sprintu jsou Markéta Davidová a Michal Krčmář. Zazářil druhý Vítězslav Hornig

04. září, 2021

Markéta Davidová a Michal Krčmář se stali v Letohradě mistry České republiky ve sprintu. Zároveň triumfovali i v absolutním pořadí IBU Central European Regional Cupu.

Dorostenecké kategorie

Je sice začátek září, ale biatlonisté se dneska na sluníčku pořádně zapotili. V dopoledních hodinách tradičně začínali dorostenci a dorostenky, kteří závodili ve třech věkových kategoriích.

Mezi nejstaršími dorostenkami (W19) zvítězila bezchybná Lenka Bártová. Agáta Tušlová ze Zadova byla v absolutním pořadí dorostenek třetí, ve své kategorii W17 pak brala zlato. Zcela suverénní byla v kategorii W16 jilemnická Ilona Plecháčová, která vyhrála o více než minutu a půl.

Nejstarším dorostencům vládl čistý Ukrajinec Serhij Suprun, který o sedm sekund porazil jednou nepřesného Jakuba Milána. Novoměstský reprezentant zároveň bere titul mistra ČR. První zlato pro domácí Letohrad vybojoval v kategorii W17 Pavel Kovář. Kategorii nejmladších biatlonistů ovládl s náskokem více než dvou minut Lukáš Kulhánek z Krkonoš.

David Štvrtecký, mladší bratr Jakuba, se dnes pozdravil se zemí

Ženy a juniorky

Do sprintu žen vyrazila jako první obhájkyně mistrovského titulu Lucie Charvátová. Minula jeden terč, stejně jako Markéta Davidová. Před obě se po bezchybné střelbě dostaly Slovenka Ivona Fialková a Polka Dominika Bielecká.

Davidová minula vestoje dva terče, stejně si vedla i Fialková. Česká reprezentantka ale byla na trati výrazně rychlejší. Do cíle dorazila s náskokem 18,6 sekundy a stala se mistryní ČR.

Nová mistryně ČR ve sprintu

Se ztrátou 25,4 sekund dorazila do cíle Lucie Charvátová, která musela po stojce na tři trestná kola. Za ní skončila čtvrtá Polka Bielická (0+1) a pátá Klára Polednová (1+2). Ta v boji o republikový bronz o dvě sekundy zdolala Terezu Vinklárkovou (1+2).

Stříbrná Lucie Charvátová

Sprint juniorek vyhrála Tereza Voborníková, která střílela s bilancí 2+0. V absolutním pořadí by jí to stačilo na páté místo. Stříbro mezi juniorkami bere Zuzana Doležalová a bronz Veronika Novotná. Obě minuly jeden terč vestoje a obě závodí za NMNM.

Muži a junioři

Mezi ženami a juniorky se nenašla žádná, která by odstřílela čistě. Mezi muži už ano. Vítězslav Hornig po dvou nulách vedl o 18 sekund před Michalem Krčmářem a mířil za senzačním vítězstvím.

Střelec dne

Krčmář, který minul na obou střelbách jeden terč, ale předvedl skvělý finiš a ztrátu 18 sekund proměnil ve stejně velký náskok. Výborně běžel i Jakub Štvrtecký. S bilancí 1+3 obsadil třetí příčku. Za vítězem zaostal o 41 sekund.

Bimbův finiš přinesl zlato

Skvěle měl závod rozjetý vleže čistý Adam Václavík, ale vestoje netrefil ani jeden terč a skončil šestý za Polákem Przemyslawem Pancerzem (1+1) a Tomášem Krupčíkem (1+2).

Mistrovský titul mezi juniory vybojoval Tomáš Mikyska. Se střelbou 1+2 by se v absolutním pořadí zařadil na čtvrtou příčku. Na juniorském pódiu ho doplnili Ondřej Mánek (0+1) a Josef Kabrda (1+0).

Ohlasy

Markéta Davidová: „Jsem ráda, že už to mám za sebou. V tom horku to bylo náročné. Navíc mi přišlo, že kolečkové lyže byly těžké a moc nejely. Že se tu tolik chybuje? Je tu těžký příjezd na střelnici. A jak jsme tu na trati natěsnaní a pořád vidíme někoho před sebou, tak to člověka svádí jet rychleji. Já jsem ale nebyla schopná se na střelbu soustředit tak, jak bych měla. Trápí mě rýma. Jsem zvyklá s ní závodit, ale ideální to není. Noční supersprint raději vynechám.“

Lucie Charvátová: „Se střelbou bojuju víc než kdy jindy. Baví mě trénovat, ale do závodů jdu s obavami. Střelba se mi tu včera na tréninku dařila, takže jsem věřila, že to bude dobré. První dvě rány vestoje mě potěšily, ale ty další jsem zase nezvládla. S tím jsem nespokojená. Teplota byla ještě únosná, zažily jsme tu i větší horka. Ale už se těším na zimu.“

Michal Krčmář: „Jsem rád, že se to povedlo, i když se svým výkonem nejsem spokojený. Vleže to byla těsná rána mimo, vestoje mi také jedna utekla. Na trati jsem jel rozumně. První dvě kola jsem zvolil takové tempo, aby mi zbylo dost sil do posledního kola. Tam jsme si pomohli se Čtvrtkem a zničili jsme se oba navzájem. To bylo super i jako trénink. Po téhle stránce jsem spokojený. Včera se oteplilo a já si na teplo obvykle zvykám dva až tři dny. Během závodu ale člověk teplotu tolik nevnímá, na můj výkon neměla vliv.“

Vítězslav Hornig: „Už včera na tréninku jsem si zkoušel rychlou střelbu. Sedělo mi to, tak proč vymýšlet něco jiné. Za dvě rychlé nuly jsem moc rád. Na trati to bylo hodně těžké. Horko, navíc obtížná trať nahoru-dolů. Nevěděl jsem, že bojuju v posledním kole s Bimbem o první místo, ale bylo mi jasné, že se tam někdo objeví.“

Tomáš Mikyska: „Bylo dobré, že jsem se chytil Bimba a dvě kola jsem jel s ním. První kolo mě táhl on, to druhé zase já jeho. Nebo v to aspoň doufám, snad jsem ho nezpomaloval. Mrzí mě poslední rána na ležce. I stojku jsem začal střílet dobře, ale nakonec jsem netrefil dva terče. Mohlo to být lepší, ale s výsledkem jsem spokojený. Supersprint vynechám. Já bych si ho rád zajel, ale trenéři chtějí, abych šetřil nohu.“

Výsledky MČR v Letohradě 2021

Info pro média: Na tomto odkazu najdete fotky zdarma ke stažení pro redakční účely. Stačí uvést zdroj: Petr Slavík / Český biatlon


Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík