Klára Polednová se prostřílela k titulu mistryně ČR. V mužské stíhačce vyhrál Štvrtecký

05. září, 2021

Premiérové tituly mistrů České republiky dnes v Letohradě získali Klára Polednová a Jakub Štvrtecký. Polednovou ke zlatu dovedla především čistá střelba, Jakuba Štvrteckého tradičně výtečný běh.

Dorostenecké kategorie

Nejúspěšnějšími dorostenkami byly ty z jabloneckého klubu SKP Kornspitz. V kategorii W19 minula Kateřina Pavlů jediný terč a vrátila novoměstské Lence Bártové včerejší porážku. Mezi dorostenkami W17 byla nejlepší Slovenka Lucia Leštáková, mistrovský titul tak připadl v cíli druhé Miroslavě Červené. Stíhačku nejmladších dorostenek W16 vyhrála stejně jako sprint jilemnická Ilona Plecháčová.

Katku Pavlů jsme mohli vidět i na letním MS v NMNM

Mezi dorostenci se našli dva, kteří přidali do své sbírky druhé zlato. Nejstarším dorostencům W19 vládl novoměstský Jakub Milán. V kategorii W16 byl zase znovu nejlepší Jakub Kulhánek z Krkonoš. Jen v kategorii W17 dokázal domácího Pavla Kováře zdolal Antonín Hron z Jilemnice.

Radost mistra ČR Kuby Milána

Ženy a juniorky

Vítězka sprintu Markéta Davidová dala ve stíhacím závodě šanci vyniknout jiným. Na každé položce totiž minula dva terče a obsadila až šestou příčku. Nutno podotknout, že v Letohradě bojovala s rýmou a nenastoupila ani do sobotního nočního supersprintu.

Díky dvěma čistým ležkám vedla Ivona Fialková, ale záhy se před ni dostala jednou nepřesná, ale rychlejší Lucie Charvátová. Ani ona však ke zlatu nedošla, na stojkách minula po dvou terčích.

Stejně si ovšem vedla i slovenská reprezentantka, což otevřelo cestu k premiérovému vítězství Kláře Polednové. Dvaadvacetiletá rodačka z Olomouce neminula ani jeden terče a porazila Lucii Charvátovou o více než půl minuty.

Pro třetí příčku v absolutním pořadí a titul juniorské mistryně ČR si dojela Tereza Voborníková. Kromě nepovedené druhé položky, na které minula tři terče, nezaváhala.

Nejlepší juniorka, která se prosazuje i mezi ženami

Bronz mezi ženami získala Tereza Vinklárková. Celkově skončila pátá, těsně za čtvrtou Ivonou Fialkovou.

Pódium stíhacího závodu žen

Stříbro a bronz mezi juniorkami braly stejně jako včera novoměstské Zuzana Doležalová a Veronika Novotná.

Muži a junioři

O vedení ve stíhacím závodě mužů se od začátku přetahovali Michal Krčmář a Jakub Štvrtecký. Vleže zastříleli oba za jedna. Na první stojce minul Štvrtecký dva terče, Krčmář jeden. Rozdíl mezi oběma biatlonisty byl 28 sekund.

Typický obrázek z dnešní stíhačky

O vítězi ale ještě rozhodnuto nebylo. Krčmář netrefil na závěrečné stojce dva terče a dal svému parťákovi šanci. Ten ji využil. Šel jen na jedno trestné kolo a po jeho opuštění měl tři sekundy k dobru.

Dvaadvacetiletý biatlonista z Valašska postupně zvyšoval náskok a stejně jako Polednová oslavil premiérový titul mistra ČR mezi dospělými.

S vyplazeným jazykem finišuje Kuba pro zlato

Bronz vybojoval Tomáš Krupčík, který musel na pět trestných kol, stejně jako čtvrtý Vítězslav Hornig.

Pódium stíhacího závodu mužů

Na páté příčce v absolutním pořadí dojel Jonáš Mareček, který se zároveň stal juniorským mistrem ČR. Na pódiu mezi juniory ho doplnili druhý Josef Kabrda a třetí Jakub Kocián. Vítěz sprintu Tomáš Mikyska po dohodě s trenéry šetřil svou nohu a do stíhačky podobně jako do supersprintu nenastoupil.

Ohlasy

Klára Polednová: „Jsem hrozně ráda za střelbu, protože jsem se s ní v poslední době hodně trápila. A teď přišly rovnou čtyři nuly, což je moc hezké. Na trati to nebylo úplně ono, ale nějak jsem to ubojovala. To, že jsem porazila Makula, samozřejmě potěší, protože je to výborná biatlonistka. Je to motivace do dalších závodů a práce.“

Lucie Charvátová: „Dneska to bylo lepší, snad se hrabu vzhůru. Na pocit je to určitě nejlepší z těch posledních šesti závodů. Střelbu vleže za 1+0 hodnotím kladně. Myslím si, že jsem na stojkách nechala nervozitu trochu stranou. Sice to nebyly ukázkové, rytmické stojky, ale určitě byly rychlejší. Dnes to bylo těžké i fyzicky. Zatím se těžko dostávám do závodního tempa. Doufám, že se to teď na podzim zlepší, jak budeme zařazovat víc rychlejších tréninků.“

Jakub Štvrtecký: „Převládá radost, že jsem to zvládl na poslední položce. Chyb bylo ale z naší strany hodně a ve Světovém poháru by to na nejlepší nestačilo. Jsem rád za běžecký výkon i za poslední položku. Sice mi tam zůstal jeden terč, ale dokázal jsem Michala předčit a to byl rozhodující moment závodu.“

Michal Krčmář: „Můj výkon byl strašidelný. Dneska nemůžu být spokojený s ničím. Na Kubu už jsem v posledním kole neměl, byl dneska lepší. I s mistrovstvím světa jsme absolvovali za poslední dva týdny sedm závodů, z toho se mi jeden nepovedl. Celkově převládá spokojenost, ale teď cítím hořkost.“

Výsledky stíhacích závodů na MČR v Letohradu

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík