Fotoreportáž z MČR v Letohradu: Skvělá atmosféra, překvapiví vítězové a loučení s legendou

08. září, 2021

Letohrad má úspěšně za sebou mezinárodní premiéru. Víkendové Mistrovství ČR v biatlonu na kolečkových lyžích totiž bylo součástí nově vzniklého IBU Central European Regional Cupu. Přes 200 sportovců z 6 zemí si užilo tradičně skvělou fanouškovskou kulisu. Po roční přestávce se vrátil do programu noční supersprint a opět přišlo na řadu loučení s letohradskou legendou.

Blankytně modrá obloha. Tu jsme v Novém Městě na Moravě za celý týden neviděli, ale v Letohradu vydržela celý víkend. Pěkného počasí využili i fanoušci, kteří se začali postupně scházet už na dopolední dorostenecké závody.
Chybět nemohla ani „máma letohradského biatlonu“, třiadevadesátiletá Božena Kubíčková.
Letos byly závody v Letohradu premiérově součástí série IBU Central European Regional Cup. Na startu byli Slováci, Ukrajinci a Poláci, jedna biatlonistka reprezentovala USA a jeden biatlonista Kanadu.
Barvy Slovenska v Letohradu mezi dorostenci hájil i Peter Fialka (vpravo), bratr Paulíny a Ivony.
První zlato pro domácí Letohrad získal v kategorii dorostenců M17 Pavel Kovář.
I tohle je závodník domácího Letohradu, i když se barva jeho dresu změnila z tradiční černo-zelené na hnědo-zelenou. David Štvrtecký, bratr Jakuba, se během sprintu podíval mimo trať, ale závod dokončil.
S letohradským asfaltem se pozdravil i Ondřej Mánek, a to dokonce dvakrát a v obou případech to odnesla pravá noha. Podle Ondrova výrazu to vypadá, že to trošičku štípalo.
Ukrajinští biatlonisté v Letohradu uspěli nejen ve sprintu dorostenců M19, ale i v „Try Not To Laugh Challenge“. Na pódiu stojí vítězný Serhij Suprun a třetí Bohdan Borkovskyj, vedle nich vlevo dvojnásobný mistr ČR Jakub Milán.
Trápila ji rýma, na start se jí moc nechtělo, přesto Markéta Davidová ovládla sprint. Medaili si musela na krk pověsit sama, jak velí pravidla IBU.
Ve sprintu třetí odchovanec letohradského klubu gratuluje odchovanci letohradského klubu k vítězství.
Formu si z Nového Města do Letohradu přivezl Vítězslav Hornig. Ve sprintu předvedl dvě svižné nuly a útočil na vítězství. V posledním kole sice neudržel náskok 18 sekund na Michala Krčmáře, přesto byl se stříbrem spokojený. Je to jeho první mistrovská medaile mezi dospělými.
Čtrnáct medailí z velkých akcích vedle sebe. Aneb když se sejdou letohradské legendy Ondřej Moravec, Roman Dostál a Michal Šlesingr.
Devět cenných kovů získal na mistrovství světa a zimních olympijských hrách Ondřej Moravec. Kdyby se někdy nemohl dopočítat, stačí se podívat na tento dres, který dostal od Letohradských.
Ondra si ještě jednou užil tradiční hobla od svých bývalých parťáků. Uplatnil při něm své zkušenosti a skvěle zpevnil tělo.
Po děkovačce následoval tradiční noční supersprint. O vítězství mezi ženami si to překvapivě rozdaly dvě juniorky. Tereza Voborníková (vlevo) nakonec porazila Gabrielu Masaříkovou (vpravo).
Velký rachot v Šedivském lomu způsobil domácí Luděk Abrahám, který dokázal zvítězit ve své kvalifikační rozjížďce. Jeho parťáci z juniorské reprezentace nechtěli věřit, že ty terče trefil skutečně on.
Michal Krčmář ve finále ukázal, kdo je v Letohradu pánem. V závěrečném kole přespurtoval Slováka Mateje Balogu a slavil druhý mistrovský titul.
Holek a kluků z Karlovic bylo v Letohradu víc. Skoro to vypadalo, že Jakuba Štvrteckého a spol. přijela povzbudit celá obec v podhůří Javorníků a Beskyd. Karlovičtí dokonce vytvořili v Letohradu něco jako stanové městečko.
Kartony frčely. Tady mladí biatlonisté povzbuzují Čechokanaďana Timofeje Fasianga.
Kategorie nejmladších dorostenek W16 se proměnila v mistrovství Ilony Plecháčové. Jilemnická naděje vyhrála sprint o minutu a půl, stíhačku pak o 48 sekund.
A ještě suverénnější byl mezi nejmladšími dorostenci Lukáš Kulhánek z Krkonoš. Sprint ovládl s náskokem více než dvou minut, ve stíhačce pak soupeřům nadělil minutu.
Lucii Charvátové se nepovedlo obhájit dvě zlaté medaile, brala dvě stříbra. Ve stíhačce ji o vítězství připravila vedle střílející Klára Polednová. Dvaadvacetiletá biatlonistka dala čtyři nuly a poprvé v kariéře získala titul mistryně ČR mezi dospělými.
Takhle se v cíli stíhačky smála vítězná Klára Polednová. Podruhé se usmívala při rozhovoru pro Českou televizi po otázce, jaké je to porazit mistryni světa Markétu Davidovou. „Samozřejmě to potěší, protože je to výborná biatlonistka. Zároveň je to motivace do dalších závodů a práce.“
Ivona Fialková si z Letohradu odvezla stříbro a bronz. „Letohrad je vždycky náročný a teď se k němu přidalo to pravé léto. Na druhou stranu jsem ráda, že jsme si užili závody za sluníčka. Ráda se sem každoročně vracím. Je to pěkné zakončení letní přípravy,“ říkala po stíhačce sympatická Slovenka.
Vsadili byste si na to, že Jakub Štvrtecký na poslední položce v přímém souboji o vítězství přestřílí Michala Krčmáře? Pak byste asi vyhráli pořádný balík. Kuba udělal jednu chybu, zatímco Bimbo dvě. I Valašsko už má svého mistra ČR.
Ve stíhačce dorostenek W17 vybojovala bronz Ukrajinka Xenija Prychodková. A přišla si pro něj s pěknou ozdobou na tváři.
V neděli jsme v Letohradu měli vzácnou návštěvu. Medaile předávali (přesněji řečeno k nim gratulovali) starosta Letohradu Petr Fiala, poslanec Parlamentu ČR Marek Výborný a hejtman Pardubického kraje Martin Netolický.
Za „strašidelný“ označil svůj výkon ve stíhačce Michal Krčmář. Byla na něm znát i únava. „I s mistrovstvím světa jsme absolvovali za poslední dva týdny sedm závodů, z toho se mi jeden nepovedl. Celkově převládá spokojenost, ale teď cítím hořkost.“
Klaníme se před fanoušky tak jako vítězka stíhačky Klára Polednová. Opět vytvořili v Letohradu skvělou atmosféru. Tak za rok na viděnou a na slyšenou!

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík