Boj o tituly! Vysočina Arena přivítá Mistrovství ČR v letním biatlonu dorostu a dospělých

21. září, 2021

Vyvrcholení sezóny letního biatlonu už je za dveřmi. Nové Město na Moravě bude už ve dnech 24. – 26. září hostit Mistrovství České republiky dorostu a dospělých v letním biatlonu 2021. Šampionátu by se mělo zúčastnit na 300 sportovců.

Přihlašování probíhá až do pátku 24. září 2021 14:00 hodin na webu evidence.biatlon.cz, kde naleznete i propozice.

Dva dny, tři závody

Pátek je vyhrazen oficiálním tréninkům. V sobotu a v neděli se pak uskuteční tři závody. První den to bude sprint a supersprint, o nedělní vyvrcholení se postarají vytrvalostní závody.

Jestliže pravidla sprintu a vytrvalostního závodu jsou daná, tak supersprint se stále vyvíjí. Letošní novinkou je, že nikdo ze závodu nevypadne na základě střeleckých výsledků (viz jako před dvěma lety v Bystřici pod Hostýnem). Cílem by tak teoreticky měli proběhnout všichni účastníci supersprintu.

Jak proběhne supersprint?

„Supersprint se skládá ze tří střeleb, okruhy budou dlouhé přibližně 500 metrů,“ říká ředitel závodů Miroslav Handschuh z pořádajícího klubu SK NMNM.

Závod začíná tzv. nultou položkou. Sportovci stojí u podložek a na startovní povel zaujmou polohu a střílí pět ran vleže bez dobíjení. Poté uloží zbraň do stojanu a běží na trať nebo ještě předtím na trestné kolo. „Trestné kolo bude mít délku 50 metrů,“ doplňuje ředitel závodů.

Po uběhnutí prvního kola následuje ležka. Závodník střílí opět na stanovišti oproti svému stojanu. K dispozici má osm ran. A následuje podobný proces jako po nulté položce. Zbraň do stojanu, a běh na trať nebo TK. Vše výše uvedené platí i pro druhou položku, která se však střílí vstoje. Po uložení zbraně do stojanu následuje buď TK nebo rovnou běh na trať a do cíle.

„O výsledku rozhoduje dosažený čas, přičemž nasazení na střelnici bude dáno výsledky předchozích závodů, v našem případě sprintu,“ vysvětluje Miroslav Handschuh. „Znamená to, že první závodník startuje na stavu nejblíže trati.“

Program MČR v LB D+D v NMNM 2021

Tomáš Hermann

Foto: Petr Slavík