Skvělý výkon Jonáše Marečka. Na MČR běžců získal bronz ve sprintu mužů

27. září, 2021

Čeští junioři se minulý týden zúčastnili Mistrovství ČR v běhu na kolečkových lyžích ve Vesci. A rozhodně nebyli mezi běžci specialisty do počtu. Asi nejpřekvapivější byl bronz Jonáše Marečka ve velmi dobře obsazeném sprintu mužů. Dařilo se i biatlonistům a biatlonistkám v mládežnických kategoriích.

Bronz v „šíleném“ sprintu

Šampionát běžců na lyžích odstartovaly v areálu Vesec páteční sprinty. Zúčastnilo se jich kvarteto juniorů Jonáš Mareček, Tomáš Mikyska, Josef Kabrda a Ondřej Mánek. „Účast na šampionátu jsme měli v tréninkovém plánu už od jara. Závodili jsme tu už potřetí,“ připomíná Mareček, který loni získal zlato v kategorii do 20 let. Jeho parťák Mikyska dokonce dvakrát triumfoval mezi muži. To ale ti nejlepší čeští běžci na startu chyběli.

Letos se v dějišti Mistrovství světa v klasickém lyžování 2009 sešla velmi kvalitní konkurence. Všichni čtyři svěřenci Michaela Málka navíc startovali v kategorii mužů.

Jonáš Mareček a Tomáš Mikyska na MS v letním biatlonu

Kvalifikace sprintu se jela na 1,3 km. Pět nejlepších postoupilo do stejně dlouhého finále A, dalších pět do finále B. „Je to šílené. Člověk dojede kvalifikaci a pak ho ještě čeká finále. Na to nejsme z biatlonu zvyklí. Bylo to hodně náročné. Možná by se to dalo přirovnat k našemu supersprintu, ale ten je furt delší a také se tam zastavíte. Tady jedete pořád rychle,“ popisuje Jonáš Mareček.

O to větší překvapení bylo, když Mareček ze čtvrtého místa postoupil do finále A. V něm se mu nepovedl start a propadl se na poslední místo. Na chvíli se dostal na třetí čtvrtou příčku, ale v závěru už mu chyběly síly a obsadil pátou příčku.

Vyhrál Polák Kamil Bury před Ondřejem Černým a dalším z Poláků Maciejem Staręgou. V pořadí MČR tak získal český biatlonista bronz, stříbro připadlo Luďku Šellerovi. Všichni Marečkovi fináloví soupeři už dokázali bodovat ve Světovém poháru běžců.

„Jsem spokojený. Nečekal jsem, že se dostanu do finále. Když jsem se díval na tu startovku, tak mi přišlo, že jsou tam dobrá jména a bude problém se dostat do té postupové desítky. Za čtvrté místo v kvalifikaci jsem rád, jen mě trochu mrzí, že jsem dojel poslední ve svém finále. Kdybych byl čtvrtý, tak jsem spokojený, takhle mě to trošku štve,“ zhodnotil závod Mareček.

Velmi dobře si vedli i další biatlonisté. Josef Kabrda vyhrál finále B před Tomášem Mikyskou, v celkovém pořadí tak této dvojici patřilo šesté a sedmé místo. Ondřej Mánek skončil 13.

Josef Kabrda a Ondřej Mánek

V sobotním intervalovém závodě na 15 km volnou technikou byl z biatlonového kvarteta nejlepší Tomáš Mikyska. V cíli mu patřila 11. příčka s odstupem minuty a 41 sekund na vítězného Adama Fellnera. Mareček byl 13., Kabrda 20. a Mánek 27.

Nedělního výjezdu na Ještěd už se čeští reprezentanti nezúčastnili. V pátek odcestují na soustředění do slovinské Pokljuky.

Úspěchy mládeže

Na MČR v běhu na kolečkových lyžích se dařilo i mladším biatlonistům a biatlonistkám.

Hana Randáková, která reprezentuje SKI Sokol Stachy a Biatlon Zadov, se stala dvojnásobnou mistryní ČR v kategorii U18, když vyhrála sprint a v intervalovém závodě na 7 km nestačila jen na polskou soupeřku.

Ve stejné věkové kategorii chlapců ovládl sprint novoměstský Jakub Milán, třetí skončil jeho týmový kolega Daniel Malušek. Ten následně vyhrál závod na 10 km před letohradským Janem Gregorem.

Ve sprint kategorie U16 zvítězil Lukáš Kulhánek z Jilemnice před Jakubem Bouškou (Stachy/Zadov). Druhý den si na 7km trati pořadí vyměnili.

Lukáš Kulhánek

Zuzana Doležalová dojela v závodě juniorek na 10 km třetí, v pořadí MČR jí to však dalo na stříbro.

Ve výjezdech na Ještěd uspělo duo z Velkých Karlovic. David Štvrtecký vybojoval v závodě dorostenců na 12 km stříbro, Matouš Jan Gaja bronz.

Výsledkový servis

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík