Říjnový plán českých biatlonistů: Pokljuka, pak Dachstein

03. října, 2021

Od soboty nabírají čeští biatlonisté důležité kilometry na vysoko položené Pokljuce. Po 12 dnech se přesunou do rakouského Ramsau, kde absolvují další týden přípravy.

Za čtyři měsíce odstartují v Číně zimní olympijské hry. Biatlonové závody se uskuteční vysoko v horách, čemuž týmy uzpůsobují přípravu.

„My jsme nyní zvolili dobře známou Pokljuku, kde nás čeká převážně objemový trénink ve velké nadmořské výšce. Absolvujeme i výjezdy na kolečkových lyžích a proložíme to několika rychlými tréninky,“ přibližuje náplň soustředění trenér mužů Ondřej Rybář.

Jeho tým se pak přímo ze Slovinska přesune do rakouského Ramsau, kde už se připravoval v červenci. „Využijeme zlepšujících se sněhových podmínek na ledovci a opět se postavíme na lyže,“ doplňuje Rybář.

Skvělou zprávou je, že na Pokljuku odcestoval kompletní tým mužů a juniorů. Včetně Jakuba Kudrnáče, kterého trápila záda, a Tomáše Mikysky, který v červnu musel na operaci s kolenem.

„U Mikyse je vidět, že ještě nemá nohu v plné síle. Když jel na pásu, tak dostával křeče do zdravé nohy, protože byla přetížená. Proto vynechal některé závody a testy. Bylo by to na něj moc. Není na tom špatně, ale zároveň ani tak, aby mohl absolvovat všechno. Má menší omezení v běhu a musí věnovat víc času regeneraci,“ vysvětluje Ondřej Rybář.

Muži a junioři už mají za sebou první tréninky na Pokljuce. V sobotu nejprve strávili dvě hodiny na kolečkových lyžích a poté je ještě čekal hodinu a půl dlouhý běh, při kterém se dostali z 1300 metrů až do 1650 metrů.

Karel Halberštádt
Foto: Jana Mrákotová