Příprava českých biatlonistů vyvrcholí ve Sjusjøenu. Zazávodí si s Nory či Francouzi

28. října, 2021

Závěrečná příprava českých biatlonistů před startem olympijské sezóny proběhne v norském  Sjusjøenu. Muži už na severu trénují, ženy se přidají na začátku listopadu.

Ve středisku, které leží asi 180 kilometrů severně od Osla, ladili čeští biatlonisté formu už před dvěma lety. Do Sjusjøenu chtěli vyrazit i loni, ale vzhledem k přísným restrikcím v Norsku nakonec zvolili švédské Idre.

Už od úterý se v Sjusjøenu připravuje sedm mužů (včetně Mikuláše Karlíka a Vítězslava Horniga) a junior Tomáš Mikyska. Do Norska měl odcestovat i Jonáš Mareček, ale kvůli rizikovému kontaktu ve svém okolí zůstal pro jistotu doma, byť je proti covidu-19 očkovaný.

Na tréninku

Ve Sjusjøenu jsou trenéři Ondřej Rybář a Aleš Ligaun, masérka Jana Mrákotová a také šéfkuchař Jaroslav Jíra. Český tým bydlí v chatkách nedaleko střelnice.

Jakub Štvrtecký pod dozorem Ondřeje Rybáře

Menší komplikací je zatím jen počasí. Teploty se pohybují nad pěti stupni, v dalších dnech by mělo i pršet. „Podmínky pro lyžování nejsou ideální, zatím tu mají připravených asi 1200 metrů. Všude okolo je zeleno a bláto,“ přibližuje Ondřej Rybář. „Ale jsme rádi, že můžeme po soustředění na Dachsteinu absolvovat další tréninky na sněhu. Navíc traktory a bagry tu dál rozváží sníh, aby se dalo lyžovat na delších okruzích. V listopadu by totiž měly přijet další týmy. Zatím jsme tu jen my a místní sportovci.“

Čeští biatlonisté si dali střeleckou soutěž s juniorským týmem z Lillehammeru, který trénuje Anders Bratli. Koláčky pro nejlepšího střelce vyhrál Milan Žemlička.

Muži mají soustředění v Norsku rozdělené. Po týdenní přípravě se vrátí na pár dní domů a 8. listopadu se vydají znovu na sever. Mezitím 4. listopadu do Sjusjøenu dorazí ženy a servismani. „Máme spoustu nového materiálu, který potřebujeme otestovat a rozjet. Proto už do Sjusjøenu přijede kamion a s ním všichni servismani. Budou se moct sladit a vyzkoušet některé věci nanečisto,“ vysvětluje Rybář.

Sníh je zatím je na tratích

Ostrý test přijde o víkendu 13. a 14. listopadu, kdy se ve Sjusjøenu uskuteční tradiční závody „Sesongstart Skiskyting“. „Na startu budou určitě norští a francouzští biatlonisté, což je velmi kvalitní konkurence. Pro nás to budou rozjíždějí, ale částečně i nominační závody,“ doplňuje český kouč. Na programu budou sprinty a hromadné starty, pravděpodobně je bude vysílat norská televize.

V pátek 19. listopadu se muži i ženy vrátí na pár dní domů a už 24. listopadu odletí do švédského Östersundu, kde o tři dny později odstartuje Světový pohár.

Karel Halberštádt
Foto: Jana Mrákotová