Chceme mít na olympiádě pět mužů i žen, říká Ondřej Rybář. Jak si zatím čeští biatlonisté v olympijské kvalifikaci vedou?

05. listopadu, 2021

Přesně za 3 měsíce, 5. února, zahájí biatlonisté smíšenou štafetou Zimní olympijské hry v Pekingu. Cílem českého týmu je mít na hrách opět pětičlenné zastoupení jak mezi muži, tak mezi ženami. A to nebude po zpřísnění kvalifikačních kritérií jednoduchý úkol.

Kvalifikační kritéria ve zkratce

  • Rozhoduje postavení v olympijském žebříčku. Do něj se každé zemi počítají body z 12 závodů: 6 nejlepších sprintů, 1 vytrvalostní závod, 3 štafety, 1 smíšená štafety a 1 závod smíšených dvojic.
  • Body se berou z Poháru národů, což u individuálních závodů znamená součet bodů tří nejlepších závodníků z dané země.
  • Kvalifikace probíhá už od začátku sezóny 2020/21 a potrvá až do 16. ledna 2022, tedy do Světového poháru v Ruhpoldingu včetně.
  • Týmy na 1. až 3. příčce získají 6 míst, týmy na 4. až 10. příčce 5 míst a týmy na 11. až 20. příčce 4 místa. Dalších 12 míst si rozdělí jednotliví závodníci ze zemí mimo první dvacítku.
  • Odkazy: kompletní pravidla –⁠ žebříček mužů –⁠ žebříček žen

Kvalifikační kritéria jsou oproti minulé olympiádě přísnější. Tehdy stačilo k zisku 5 míst ještě 20. místo v Poháru národů z předolympijské sezóny. A tady je další změna: Kvůli covidu-19 Mezinárodní biatlonová unie protáhla kvalifikaci až do poloviny ledna a nastavila pravidla tak, že třeba i čínští biatlonisté, kteří v minulé sezóně kvůli zákazu vycestovat ve Světovém poháru nezávodili, mají možnost získat body z potřebných 12 závodů.

Boje o olympijská místa budou ještě dramatické

České vyhlídky

V lepší pozici jsou momentálně čeští muži. Ti drží kýžené 10. místo. Na 9. Bělorusy ztrácí 62 bodů, na 11. Slovince mají náskok 96 bodů. České ženy jsou 11., tedy první pod čarou. O 10. místo se zřejmě poperou se Švýcarkami, za kterými zaostávají o 81 bodů.

Český tým zatím nejvíc ztrácí v mixech, kde započítává pouze 11. místo smíšené štafety a 16. místo smíšené dvojice. Muži jenom v těchhle disciplínách na Bělorusy ztratili 135 bodů, ženy zase na Švýcarky 95 bodů. Šance na zlepšení přijde v Oberhofu.

Olympijský žebříček –⁠ ženy
Olympijský žebříček –⁠ muži

Podle sportovního ředitele Ondřeje Rybáře je klíčové, aby muži udrželi postavení v první desítce a ženy se do ní posunuli. „Chceme získat těch pět míst, které na olympiádách dlouhodobě míváme. Potom by na hry mohl jet i pátý člověk jako náhradník, který by třeba dostal šanci ve vytrvalostním závodě. Hlavně by ale byl k dispozici pro štafetu, kdyby se něco přihodilo. Pokud bychom pět míst nezískali, vystavovali bychom se velkému riziku. Onemocnění jednoho závodníka by nám mohlo vyřadit štafetu.“

Ondřej Rybář při projížďce tratí na Pokljuce

Boj o místa v týmu

Čeští biatlonisté a biatlonistky budou paralelně bojovat o olympiádu i mezi sebou. Nominační kritéria jsou předem daná:

  • Umístění do 30. místa v celkovém pořadí Světového poháru (po Ruhpoldingu)
  • Umístění do 10. místa v celkovém pořadí IBU Cupu (po Osrblí)
  • Doplnění kvóty na základě výsledků ve Světovém poháru a v IBU Cupu

Ondřej Rybář k tomu říká: „Základ týmu se bude odvíjet podle výsledků na Světových pohárech. Ale i na IBU Cupu o sobě můžou dát biatlonisté vědět. Pokud někdo zajede dobře v IBU Cupu, tak je pravděpodobné, že mu dáme šanci i ve Světovém poháru. Paradoxně bychom mu tím snížili šanci na to celkové 10. místo. Tohle bychom samozřejmě museli zohlednit. Stejně jako další faktory. Porovnáváme totiž dvě různé soutěže, které se odehrávají na jiných místech, v jiných podmínkách a konkurenci.“

Trenéři mají připravené řešení i pro případ, kdy by boj o místa v olympijském nominaci byl obzlášť těsný. „Pokud budou nějaké pochybnosti, tak se závodníci můžou rozjíždět o jedno nebo dvě místa na IBU Cupu v Osrblí. Měli by stejné podmínky a na olympiádu by jel ten nejlepší. Chceme dát všem férovou šanci,“ dodává Rybář.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík