V neděli jsou ve Sjusjøenu na programu hromadné starty. Áčkový závod mužů pojedou tři Češi

13. listopadu, 2021

Závodní víkend v norském Sjusjøenu vyvrcholí v neděli hromadnými starty. Opět se představí osm českých biatlonistů a stejný počet biatlonistek.

Ve Sjusjøenu je střelnice se 40 stavy, což dává pořadatelům možnost pustit do hromadných startů víc závodníků.

Pořádně husto bude v závodě žen, do kterého zasáhne 74 biatlonistek. Ty od čísla 41 dál ale pojedou s odstupem minuty a půl. To se týká Terezy Voborníkové a Kláry Lejsek.

Mužský hromadný start bude rozdělený na závod A a B. Béčkový závod se původně měl jet ve formátu, jaký známe z IBU Cupu. Prvních 40 by střílelo hned po úvodním okruhu, dalších 40 až po druhém.

Závod B ale nakonec pojede jen 46 biatlonistů. „Nedávalo by proto smysl, aby těch šest lidí jelo před první střelbou dva okruhy. Bude to podobné jako u holek. Odstartuje první čtyřicítka a po minutě zbytek. První kolo ta šestka pojede sama, ale po první položce se to sjede a v cíli se odečtou ztráty ze startu,“  vysvětluje asistent trenéra Aleš Ligaun a jeden z členů jury (rozhodčí) závodů v Sjusjøenu.

Podle výsledků sprintu pojedou áčkový hromadný start Jakub Štvrtecký, Vítězslav Hornig a Adam Václavík. Michal Krčmář a další absolvují závod B.

Po dnešních závodech už by mělo být jasno o nominaci na Světový pohár v Östersundu. U žen má zatím jistotu dvojice Davidová a Charvátová, u mužů trojice Krčmář, Karlík a Štvrtecký.

Závody vysílá živě NRK a můžete je sledovat na tomto odkazu. K dispozici jsou i online výsledky.

Neděle 10:45 – Sesongstart Skiskyting – hromadný start mužů B

Neděle 12:30 – Sesongstart Skiskyting – hromadný start žen

  • Česká čísla: 5 Markéta Davidová, 20 Eva Puskarčíková, 21 Jessica Jislová, 25 Tereza Vinklárková, 28 Lucie Charvátová, 32 Eliška Teplá, 44 Tereza Voborníková, 60 Klára Lejsek
  • Startovní listina
  • Online výsledky

Neděle 14:15 – Sesongstart Skiskyting – hromadný start mužů A

Karel Halberštádt
Foto: Jana Mrákotová