Krčmář vyhrál v Sjusjøenu hromadný start B. Mezi elitou byl nejlepší Hornig

14. listopadu, 2021

Michal Krčmář trefil v generálce na Světový pohár všech 20 terčů a v norském Sjusjøenu vyhrál hromadný start s označením B. V áčkovém závodě byl lepším ze dvou českých reprezentantů 31. Vítězslav Hornig.

Report

Vzhledem k vysokému počtu biatlonistů rozdělili pořadatelé hromadný start do dvou závodů. Michal Krčmář šel po nepovedeném sprintu do hůře obsazeného závodu B, kde si ale zvedl sebevědomí čtyřmi nulami a suverénním vítězstvím. Druhý Nor Bucher-Johannessen na něj ztrácel půl minuty.

V závodě B se představili i další čtyři Češi, kteří dojeli do cíle v tomto pořadí: 9. Tomáš Krupčík (2 chyby), 16. Tomáš Mikyska (5 chyb), 21. Mikuláš Karlík (7 chyb) a 29. Milan Žemlička (3 chyby).

Mezi 40 nejlepších pro hromadný start A se dostali tři Češi, ale Jakub Štvrtecký do závodu nakonec nezasáhl. Po dohodě s trenéry raději pošetřil dýchací cesty, které ho v posledních dnech trápily.

Ze dvojice startujících Čechů byl úspěšnější Vítězslav Hornig, který obsadil se dvěma chybami 31. příčku. Adam Václavík musel na pět trestných kol a dojel 35.

Zvítězil domácí Tarjei Bø před Francouzi Fillonem Mailletem a Jacquelinem.

Ohlasy

Michal Krčmář: „Jsem rád, že jsem si dnes spravil náladu aspoň tou střelbou. Včera jsem stojku hodně podcenil a jediné pozitivum bylo, že jsem si tu chybu dokázal vyhodnotit. Dneska jsem udělal maximum pro to, aby se to neopakovalo. Běžeckou stránku teď nehodnotím. Samozřejmě to pro nás nevyznívá úplně nejlíp, ale šlo o první závody. Francouzi závodí od října, Norové už také měli kontrolní závody. Než se dostanete do závodního módu, tak to třeba tři čtyři závody trvá. Proto jsem čekal, že to nebude optimální a nenechávám se tím zviklat. Jsem především rád, že jsem závody kromě jedné položky zvládl střelecky. Teď se pokusíme vyladit formu na začátek sezóny, co nejvíc to půjde. Zůstáváme ještě pět dní v Norsku. Zítra si odpočineme a pak nás čeká ještě jeden rychlý trénink. Doma taky něco vymyslíme, ale závody se blíží, takže už to nebude nic velkého. Teď už nic nedoženete. Je to o tom, aby se tělo dostalo do závodního režimu a v něm dokázalo pracovat.“

Výsledkový servis

Karel Halberštádt
Foto: Jana Mrákotová