Novinky v pravidlech před sezónou 2021/22 (video)

22. listopadu, 2021

Co se změnilo v biatlonových pravidlech před sezónou 2021/22? To nám v následujícím videu vysvětlí technický delegát IBU Michal Zicháček.

Pokud dáváte přednost textu, tak Michal zmiňuje především těchto pět bodů:

  1. Zakázané materiály: Od nové sezóny se nesmí při mazání lyží používat látky z kyseliny perfluorooktanové (C-8). To platí jak pro mezinárodní, tak české závody.
  2. Zmírnění penalizace při předčasném startu: Pokud biatlonista v individuálním závodě odstartuje před časovým oknem určeným ke startu, bude se mu počítat skutečný čas startu a navíc dostane penalizaci 30 sekund. V minulých letech za to byla diskvalifikace.
  3. Špatná předávka: Pokud si závodníci nepředají dotykem, ale oba se budou nacházet v předávacím území, tak obdrží penalizaci dvou minut. I za tohle provinění byla dříve diskvalifikace.
  4. Vrácení se na trestné kolo: Když si závodník uvědomí, že měl jet na trestné kolo, může se vrátit a jet v protisměru. Samozřejmě nesmí překážet ostatním.
  5. Rovnost bodů při kvalifikaci do hromadného startu: U závodníků mimo postupových 25 (15) ze Světového poháru rozhoduje lepší individuální výsledek na probíhající soutěži (ZOH, MS, SP), pak lepší pořadí v hodnocení Světového poháru a nakonec nižší IBU kvalifikační body.

Biatlonoví fajnšmekři si můžou stáhnout kompletní pravidla v českém překladu.

A kdo by chtěl ještě víc zajímavostí a statistik, tak právě vyšel tradiční předsezónní průvodce Mezinárodní biatlonové unie.