Eliška Teplá a Milan Žemlička bodovali v úvodních sprintech IBU Cupu ve Švédsku

25. listopadu, 2021

Pamatujete? Minulou sezónu odstartoval seriál IBU Cupu až v lednu 2021. Nyní, jak už se dříve stalo tradicí, se opět vrátil do Skandinávie. Ve čtvrtek 25. 11. 2021 se kola IBU Cupu roztočila v Idre úvodními sprinty. Z českých biatlonistů bodovali pouze 21. Milan Žemlička a 26. Eliška Teplá. Závod mužů na 10 km vyhrál Němec Lucas Fratzscher, mezi ženami byla na 7,5 km dlouhé tratí nejlepší jeho krajanka Marion Wiesensarterová.

Eliška Teplá je první rok mezi ženami. Na úvod sezóny potěšila výkonem i bodovým ziskem

Report

ŽENY

Jako první česká biatlonistka v této sezóně se na trať vydala juniorka Tereza Voborníková. A hned vleže poznala, že závod bude větrný. Těsně minula dva terče, jeden další vstoje a výsledkem po solidním běhu (32. čas) bylo 41. místo.

O poznání lépe se dařilo Elišce Teplé, jež netrefila po jednom terči vleže i vstoje. Škoda zejména té poslední rány, která ji připravila o umístění v první patnáctce. I tak má novoměstská odchovankyně za sebou dobrý vstup do sezóny.

Nejlépe střílela (1/0) nejmladší z českého kvarteta Tereza Jandová (ročník 2001). Jablonecká biatlonistka zatím na trati nestačí tempu soupeřek, ale má čas. Ještě dvě sezóny bude juniorkou. Nyní z toho bylo 53. místo.

Klára Lejsek bude chtít na úvodní sprint sezóny 2021/22 rychle zapomenout. Šest chyb (4/2) je příliš, navíc ani na trati to od ní nebyl přesvědčivý výkon. Výsledkem bylo 92. místo ze 116 startujících.

Milan Žemlička se ve sprintu postaral o nejlepší výsledek dvou českých mužů třech juniorů

MUŽI

Z pohledu biatlonu obstál mezi muži pouze Milan Žemlička. Na střelnici i na trati odvedl standard (0/1), i když také on umí střílet rychleji než za 1:09,5 v součtu obou položek. Na trati měl 31. čas, v posledním kole byl dokonce 28. nejrychlejší.

Tomáš Krupčík (60.) , Jonáš Mareček (67.), oba stříleli 1/3, a též  Tomáš Mikyska (68. při střelbě 1/2) ztratili závod na střelnici. Naopak Jakub Kocián (78. při střelbě 0/1) ztratil závod na trati, když měl až 110. běžecký čas ze 132 startujících.

Trenérka Kamila Jiroutek Rajdlová při diskuzi s Klárou Lejsek

Pohledem trenérů

ŽENY – Kamila Jiroutek Rajdlová

„Terka Voborníková měla vleže smůlu na vítr. Její dvě nepřesné rány jen těšně minuly terč. V běhu byla z našich děvčata nejsilnější, a to ji, věřím, dodá optimismu. Eliška Teplá odvedla po všech stránkách slušný standard a zaslouženě se může těšit z bodů. Tereza Jandová  mě potěšila střelbou. Kláře Lejsek se dnes vůbec nedařilo. Podle mě zbytečně zareagovala na před ležkou na vítr, který byl stejný jako při nástřelu. Cvakla dva vpravo a výsledkem byly rány mezi jednou a druhou hodinou. Přeji si, aby ze sobotního sprintu poustoupily všechny čtyři holky do stíhačky. Mají na to.”    

Michael Málek ví, že jeho svěřencům se vstup do sezóny příliš nevydařil

 

MUŽI – Michael Málek

„Pouze jeden z pěti mužů na bodech, s tím nemohu být spokojený. Slušný výkon odvedl Milan Žemlička. Ovšem, aby to bylo perfektní, musel by nulovat. Na trati dokázal zrychlovat, a to je dobré znamení. Jenže ostatní se Milanovi ani nepřiblížili. Tři nebo čtyři chyby jsou ve sprintu sakra moc. Zvlášť, když se počítají pouze nuly nebo jedničky, vše ostatní už je jednoduše špatně. Chce se mi věřit, že to na straně kluků byla jen nejistota úvodu sezóny a že půjdou nahoru. A v sobotu budou mnohem lepší na trati a zejména na střelnici. Tomáš Mikyska si stěžoval na bolesti zad, tak to snad nebude nic vážného.“

Tým tentokrát nepodržel ani nejzkušenější český reprezentant Tomáš Krupčík

   

Výsledkový servis

Sprint žen na 7,5 km

Analytické výsledky sprintu žen na 7,5 km

Sprint mužů na 10 km

Analytické výsledky sprintu mužů na 10 km

Jednou z mále spokojených v českém výběru může být juniorka Tereza Jandová

Další program IBU Cupu I

Sobota 27. 11. 2021

10:00 7,5 km sprint žen

13:30 10 km sprint mužů

Tomáš Hermann

Foto: Jana Mrákotová