Seriál IBU Cupu pokračuje od středy druhým kolem v norském Sjusjøenu

30. listopadu, 2021

Jen dva dny volna, a v tom navíc téměř 300 km dlouhý přesun ze Švédska do Norska, a už opět pokračuje seriál IBU Cupu, tentokráte II. kolem v Sjusjøenu. Od středy do soboty jsou ve známém norském středisku na programu tři disciplíny: supersprinty, sprinty a hromadné starty pro 60 závodníků.    

Netradiční program

„Je to zvláštní skladba disciplín,“ připouští trenér českých mužů v IBU Cupu Michael Málek. „Hromadný start 60“ je stále v testovacím režimu a supersprinty se poběží podle nových pravidel, stejně jako během MS na kolečkových lyžích v srpnu ve Vysočina Areně. „Znamená to, že se nebude dobíjet a trestné kolo bude mít délku 75 metrů,“ doplňuje Michael Málek. Jak ukázalo léto v NMNM, takové závody jsou mnohem vyrovnanější a tedy i dramatičtější.

Zajímavá pravidla má také „hromadný start 60“. „Všichni závodníci vyrazí na trať společně, ale první třicítka střílí hned po úvodním kole, kdežto druhá půlka běží před první ležkou ještě jedno kolo navíc. Pak si to prohodí. Obě části se sjedou dohromady až před druhou položkou, kdy je startovní pole už natažené,“ vysvětluje zjednodušeně pravidla Kamila Jiroutek Rajdlová, trenérka českých žen v IBU Cupu.  

Do „hromadného startu 60“ postoupí 45 závodníků ze žebříčku IBU Cupu a 15 nejlepších ze závodů ve Sjusjøenu. Důležité je připomenout, že ze supersprintu se započítává kvalifikace, nikoliv finále.

V Idre se Tomáš Mikyskovi nedařilo na střelnici. Zlomí to ve Sjusjøenu?

Supersprinty bez Elišky

Čeští muži vstoupí do II. kola IBU Cupu v plné sestavě. „Kluci jsou zdraví a v pohodě,“ říká s úlevou v hlase Michael Málek. „Nám bohužel bude chybět Eliška Teplá,“ povzdychne si Kamila Jiroutek Rajdlová. „Jedná se ale spíše o prevenci. Rýma jí sedla na průdušky a nechceme, její organismus zbytečně zatěžovat v supersprintu. Věříme, že dva dny klidu navíc Elišce pomohou, aby mohla v dobré kondici na start sprintu.“

Eliška Teplá potěšila na úvod sezóny bodovým ziskem v Idre. Supersprinty v Sjusjøenu ale kvůli nachlazení vynechá

Češi v Sjusjøenu

Ženy: Tereza Jandová (jun.), Klára Lejsek, Eliška Teplá (nepoběží supersprint), Tereza Voborníková (jun.)

Muži: Jakub Kocián (jun.), Tomáš Krupčík, Jonáš Mareček (jun.), Tomáš Mikyska (jun.), Milan Žemlička

Během úvodního kola ve švédském Idre se nejvíce dařilo juniorce Tereze Voborníkové, které vybojoval 7. a 10. místo, mezi muži byl nejvyrovnanější Milan Žemlička (postupně 21., 25., 26.). Bodovali také Eliška Teplá (26.), Tomáš Krupčík (34. a 39.) a junior Jonáš Mareček (37.).

IBU Cup II – PROGRAM

Středa 1. 12.

10:00 – Kvalifikace supersprintu mužů

11:50 – Finále supersprintu mužů

13:40 – Kvalifikace supersprintu žen

15:20 – Finále supersprintu žen

Pátek 3. 12.

10:30 – Sprint mužů

13:45 – Sprint žen

Sobota 4. 12.

10:30 – Hromadný start 60 mužů

13:30 – Hromadný start 60 žen

Tomáš Hermann

Foto: Jana Mrákotová