Tereza Voborníková 10. ve finále supersprintu II. kola IBU Cupu. Milan Žemlička 17.

01. prosince, 2021

Juniorku Terezu Voborníkovou neopustila forma ze švédského Idre ani v norském Sjusjøenu. V úvodní disciplíně II. kola IBU Cupu, kterou byl supersprint, vybojovala ve finále 10. místo a potřetí za sebou skončila v TopTen! V kategorii mužů obsadil ve finálovém závodě Milan Žemlička 17. pozici. Ostatní čeští reprezentanti do finálových bojů nepostoupili. Vítězi se stali domácí Filip Fjeld Andersen, jenž ještě v neděli doběhl devátý ve sprintu SP v Oestersundu, a italská juniorka Linda Zingerleová.

Report

MUŽI

Milan Žemlička jako jediný z českého kvinteta postoupil mezi 126 startujícími z dvoupoložkové kvalifikace do třicetičlenného finále. Český reprezentant bezchybně střílel a zaznamenal celkově 13. čas. Jonáš Mareček obsadil 53. místo (2+0). Ostatní se srovnali za sebou: 70. Krupčík (0+2), 71. Mikyska (1+2) a 72. Kocián (1+0).

Finále se běželo na čtyři položky a jediný český zástupce na úvod nechyboval a běžel osmý. Během druhé ležky však Milan Žemlička minul dva terče a propadl se na 23. místo. Bezchybné stojky jej pak posunuly zpět mezi nejlepších dvacet, na 17. příčku, kterou drží i v průběžné klasifikaci IBU Cupu.  

Na střelnici pětadvacetiletý reprezentant dosáhl celkově sedmého času, na trati byl 26. nejrychlejší. Výjimkou bylo opět jeho poslední kolo, v němž měl 15. čas.   

Milan Žemlička

ŽENY

Také bezchybná Tereza Voborníková postoupila do finále ze 13. pozice, když v kvalifikaci čelila 98 dalším soupeřkám. Mezi nimi byly i 53. Klára Lejsek (1+0) a 70. Tereza Jandová (1+2).

Ve finálovém klání zvládla Tereza Voborníková bezchybně obě ležky a patřilo jí průběžné 6. místo. Pak ale přišly dvě chyby v úvodní stojce a jedna při závěrečné. Po bojovném výkonu v běžecké části byla výsledkem parádní 10. pozice (!) a posun na 12. příčku IBU Cupu.

Na trati byla Tereza 16. nejrychlejší (v závěrečném okruhu dosáhla 14. času). Zmínku si zaslouží její range time (čas strávený na střelnici), v této „disciplíně“ se stala 9. nejlepší.

Pohledem trenérů

MUŽI – Michael Málek

„Milan ukázal, že nyní závodí v dobré formě. Je stabilní. Střelecky se mu, i přes dvě zaváhání ve finále, stále daří. Snad už brzy nahlédne mezi užší špičku IBU Cupu.

Ostatní kluci bohužel zklamali na střelnici. Zatím nejsou v pohodě, ve které by měli být. Na druhou stranu supersprint je hodně specifický. Věřím, že při klasickém sprintu v pátek ukáží svoji lepší tvář. Už by měli být dostatečně rozzávodění.“

ŽENY – Kamila Jiroutek Rajdlová

„Řekla bych, že kvalifikace je mnohem náročnější, stresovější. V tak krátkém závodě nikdo nechce chybovat, protože každé zaváhání na střelnici může stát postup. Terka Voborníková ji ale zvládla precizně. Se startem finále se změnily podmínky. Vítr se otočil a zesílil. Terka zareagovala správně, toho si cením.

Zatím podává super výkony a říká si o nominaci do Světového poháru. Samozřejmě to závisí i na tom, jak si povedou naše děvčata o patro výše, ale libí se mi, že sama svými výkony tomu jde naproti.“

Tereza Voborníková

Pohledem sportovců

Milan Žemlička

„Zatím se v IBU Cupu celkem držím, výsledky jsou stabilní a z toho mám radost. Supersprint je hodně o rychlé střelbě. Když započítám kvalifikaci a finále, tak jsem zvládl čistě pět ze šesti položek, a to je slušná bilance. Během třetího a čtvrtého kola finále na mě dolehla trochu krize. Sotva jsem šoupal nohama, nevím, čím to bylo, ale závěrečné kolo už mi zase docela sedlo. Věřím, že střelecká pohoda se mě bude držet co nejdéle.“    

Tereza Voborníková

„Dnes byla ta nejhorší zima, kterou jsme tady na Severu za poslední týdny všichni zažili. Mezi závody nebylo vůbec jednoduché se udržet v nějakém tepelném komfortu. Zuby drkotám ještě teď. Mám radost z toho, že jsem na trati dobře vnímala pokyny od Kamily a dokázala jsem na střelnici zareagovat na vítr. To mi moc pomohlo. V závěru jsem se snažila, co to šlo. Dvě holky jsem předběhla, ale dvě jiné mi to vrátily. Je paráda být potřetí za sebou v elitní desítce.“

Výsledkový servis

MUŽI

Kvalifikace supersprintu

Finále supersprintu

Analytické výsledky finále

Průběžné pořadí IBU Cupu po čtyřech závodech

ŽENY

Kvalifikace supersprintu

Finále supersprintu

Analytické výsledky finále

Průběžné pořadí IBU Cupu po čtyřech závodech

Další program IBU Cupu II

Pátek 3. 12.

10:30 – Sprint mužů

13:45 – Sprint žen

Tomáš Hermann

Foto: Jana Mrákotová a Petr Slavík