Čeští muži vybojovali v Hochfilzenu devátou příčku

12. prosince, 2021

O dvě pozice oproti Östersundu si polepšili čeští biatlonisté ve štafetě v Hochfilzenu. I s trestným kolem dojeli na deváté příčce.

Report

Během posledního dne si biatlonisté v Hochfilzenu užili sluníčko a rychlý sníh. Odjíždělo to i Adamu Václavíkovi na prvním úseku. „Lyže vypadají dobře,“ hlásil Jiří Holubec. Po čisté ležce odjížděl český reprezentant jako čtvrtý.

Na stojce už Václavík tak úspěšný nebyl, musel na trestné kolo. „Nespadly mu tam na začátku dvě těsné rány a pak byl rozhozený,“ litoval Ondřej Rybář. „Ale ztráta 50 sekund není nic, s čím by se nedalo závodit. Teď musí jet.“

Úvodní metry závodu

Václavík jel a z 20. příčky vytáhl českou štafetu aspoň na 16. příčku. Jakub Štvrtecký na druhém úseku postupně stoupal vzhůru. Na ležce si vystačil bez náhradního náboje, na stojce s jedním.

Střelnici opouštěl jako 14., ale s touhle pozicí se biatlonista z Velkých Karlovic nechtěl spokojit. „Super, dojel skupinku, bude tam kontakt,“ komentoval jízdu svého kamaráda Ondřej Moravec, který stál opět u trati.

Štvrtecký předával v čele čtyřčlenné skupinky jako 11. Mikuláš Karlík opět předvedl na svém úseku skvělý běžecký výkon (5. čas), ale už se mu tolik nevedlo na střelnici.

Vleže dobíjel třikrát. „Práce na spoušti nebyla taková, jaká by měla být,“ vyčetl svému svěřenci Rybář. Na stojce Karlík trefil první tři terče, na zbylé dva potřeboval druhé pokusy. „Je to pako,“ zlobil se opět český trenér. „První tři dá do ležákového terče a pak další dvě o čtyři centimetry dolů.“

Michal Krčmář přebíral štafetu na 14. příčce, ale po pěkné nule na ležce už jel 11. Před stojkou se blížil 7. pozici, potřeboval ale opět rychlou a čistou střelbu. Jenže udělal tři chyby. „Zkusil to, zariskoval,“ měl pro něj pochopení trenér Rybář.

Krčmář předvedl v posledním kole skvělý výkon (3. běžecký čas) a stahoval Slovince Tršana, který vyjížděl o 19 sekund před ním. „Dá ho, už je za ním,“ věřil Ondřej Moravec. Ale nedal, český finišman prohrál bitvu o 8. příčku ve fotofiniši.

Těsný finiš Michala Krčmáře

Čeští biatlonisté dnes velmi dobře běželi, celkově jim patřil pátý běžecký čas. Nejlepší výkon předvedl Michal Krčmář, který byl na svém úseku čtvrtý nejlepší v běhu a pátý celkově.

Vítězství kontrolovali Norové před Francouzi a Rusy.

Co to znamená?

Čeští muži poskočili v Poháru národů na 13. příčku. V olympijské kvalifikaci jsou stále desátí, ale jejich náskok na jedenácté Slovince klesl z 96 bodů na 76.

Čeští biatlonisté v dnešním závodě trefili 39 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 19 500 Kč.

Výsledkový servis

Příští závod

Světový pohár v Hochfilzenu uzavře stíhací závod žen, který startuje ve 14:30.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík