Pěkné čtvrté místo vybojovali čeští junioři ve štafetách IBU Junior Cupu

12. prosince, 2021

Čtveřice Ondřej Mánek, Jakub Kudrnáč, Josef Kabrda a Luděk Abrahám (na úvodním snímku) obsadila v závodech štafet I. kola IBU Junior Cupu 4. místo. V italském středisku Martell vyhráli Poláci před štafetami Německa a Ukrajiny.

Report

I. úsek

Ondřej Mánek na prvním úseku zastřílel dvakrát 0+1. Po ležce běžel sedmý, po stojce mu patřila šestá příčka, ale na předávce už byl po nejrychlejším závěrečném kole svého úseku třetí, jen 1,9 sekundy za vedoucím Německem.

Jakub Kudrnáč

II. úsek

Jakub Kudrnáč zvládl ležku bezchybně a stále se držel třetí. A přestože vstoje musel jednou dobíjet, posunul se na druhé místo. Navíc ve finiši své postavení ještě vylepšil, když na trati předběhl ukrajinského soupeře. Češi tak v polovině závodu vedli před Ukrajinou, Slovinskem a Švýcarskem.

III. úsek

Také Josef Kabrda neminul vleže ani jeden terč a držel se stále na čele startovního pole. Pak ale přišly kritického okamžiky českého výběru. Josef Kabrda nezvládl stojku a musel na tři trestná kola. Češi se propadli na sedmou pozici. Vedla Ukrajina před Polskem a Švýcarskem.

IV. úsek

Luďek Abrahám, který byl ve vytrvalostním závodě zdravotně indisponován, dobíjel vleže jednou a posunul českou štafetu na šestou příčku před Rusko. Vstoje devatenáctiletý mladík dobíjel dvakrát a zůstal šestý. Nejrychlejším během ve finiši ale předstihl dva soupeře a Češi byli rázem čtvrtí před Itálií a Estonskem. Na třetí Ukrajinu jim nakonec scházelo jen 19 sekund.     

Ondřej Mánek

Pohledem trenéra

Michael Málek

„Ondra Mánek je stabilní střelec, což prokázal v pátečním vytrvalostním závodě, kde minul pouze jeden terč. I proto startoval na prvním úseku. A jsem rád, jak závod zvládl. Přijel v kontaktu ve vedoucí skupině. Výborně si vedl i Kuba Kudrnáč, který nás dostal do čela závodu. Parádní výkon. Bohužel vstoje Pepa Kabrda neunesl tíhu okamžiku. Ze zásobníku netrefil ani jeden terč. To bylo hodně špatné. Pak dvěma jednotlivými náboji dva terče sestřelil, ale tři trestná kola jsou prostě moc. Vlastně to byla jediná ze sedmi položek, která se nám nepovedla. Je to škoda, ale na druhou stranu, zejména pro Pepu i velká zkušenost. Luděk Abrahám měl kvůli své zdravotní indispozici za úkol jet na posledním úseku na půl plynu, což jeho nejrychlejší kolo závěrečného úseku úplně nesplňuje… Luďa se vrací domů, a jeho zdravotní stav budeme dále řešit.“   

Josef Kabrda

Výsledkový servis

Výsledky štafet juniorů na 4x 7,5 km

Analýza štafet juniorů na 4x 7,5 km

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný a Tomáš Hermann