Junior Ondřej Mánek pátý ve sprintu II. kola IBU Junior Cupu v Itálii

15. prosince, 2021

Ve výborné formě stále v úvodu sezóny závodí Ondřej Mánek. Český junior dnes v italském Martellu při II. kole IBU Junior Cupu vybojoval pátou příčku ve sprintu a ještě tak o dvě příčky vylepšil své umístění z vytrvalostního závodu minulý týden ve stejném středisku. V závodě juniorů bodoval ještě 34.  Josef Kabrda a mezi juniorkami 29. v pořadí Tereza Jandová. V Itálii se závodí ve vysoké nadmořské výšce 1750 m.

Report

Juniorky 7,5 km

Sprintu se zúčastnily tři české juniorky. A bohužel ani jedné se nedařilo střelecky. Tereza Jandová, jež startovala v IBU Cupu ve Švédsku a Norsku, minula tři terče (2+1) a společně s 22. běžeckým časem jí to stačilo na konečné 29. místo. Stejně vedla i Gabriela Masaříková (2+1), která hodně drahocenného času ztratila na střelnici. Každou z položek odstřílela za více než 40 sekund. Výsledkem tak bylo 49. místo. Velkou mezinárodní premiéru prožila Kristýna Otcovská z Litvínova. Ani jí se nedařilo na střelnici (3+1), ale na trati bojovala. Výsledkem bylo 45. místo.

Tereza Jandová

Junioři 10 km

Ondřej Mánek zvládl úvodní položku bezchybně a byl průběžně devátý. Po jedné chybě vstoje se posunul na pátou pozici. Tu udržel až do cíle, byť se o ní dělil se Slovincem Antonem Vidmarem. Na trati byl 12. nejrychlejší. Josef Kabrda umí lépe střílet (1+2) i rychleji běhat (25. čas). Střelecky se nedařilo ani Jakubu Kociánovi (41.), výsledek 1+2 je pro vyhlášeného „kanonýra“ příliš. Na trati průběžně zpomaloval, v jednotlivých kolech měl 20., 34. a 44. čas. Nejmladší člen výběru Jakub Kudrnáč (50.) dobře zastřílel (1+0), ale na trati za nejlepšími zatím zaostává (60. čas). Navíc hodně ztratil i vleže, položku odstřílel za dlouhých 44 sekund.        

Ondřej Mánek

  

Pohledem trenérů

Juniorky – Zdeněk Vítek

„Upřímně, vstup do sezóny Junior IBU Cupu to od nás nebyl povedený. Ve střelbě mají holky spoustu rezerv. Ale věřím ve zlepšení, protože vidím, jak jedna vedle druhé dokáží střílet v tréninku.“

Kristýna Otcovská během MČR v letním biatlonu

Junioři – Petr Kánský

„Ondra dnes podal výborný výkon na trati i na střelnici. Pepa se tady pere se stojkou po celou dobu a dnešní závod nebyl výjimkou. Od Kociho jsem čekal víc zejména na střelnici. Věřím, že v dalších závodech ukáže, co umí. Kuba Kudrnáč se necítil dobře. Ve vysoké nadmořské výšce se mu špatně dýchalo.“

Výsledkový servis

Juniorky 7,5 km

Analýza sprintu juniorek

Junioři 10 km

Analýza sprintu juniorů

Dalším program IBU Junior Cupu 2

Martell 15. – 18. 12. 2021

Pátek 17. 12.

10:30 – MIX štafety

14:00 – SINGL štafety

Sobota 18. 12.

10:30 – supersprint juniorek

14:00 – supersprint juniorů

Tomáš Hermann

Foto: Jiří Novotný a Tomáš Hermann