Jessica Jislová si ve sprintu v Le Grand-Bornand 15. místem vyrovnala maximum

16. prosince, 2021

Dvě české biatlonistky zajely v úvodním sprintu Světového poháru v Le Grand-Bornand na hranici svých možností. Jessica Jislová si 15. místem vyrovnala své maximum, Tereza Voborníková si ho 50. místem překonala. Do stíhačky jde i 37. Lucie Charvátová.

Report

Jessica Jislová odstartovala jako první z českých biatlonistek a nastavila laťku hodně vysoko. Po úvodní nule držela 12. příčku, po jedné chybě vestoje byla 19. V závěrečném kole ovšem předvedla excelentní běžecký výkon (11. čas) a propracovala se až na 15. příčku. Tím si vyrovnala maximum ze sprintu v Anterselvě 2018.

Ležka byla čistá

„To je dobrý,“ usmívala se Jess, když viděla, že v posledním kole ztratila jen sekundu na Norku Eckhoffovou. Celkově jí patřil 21. běžecký čas. Byla nejrychlejší Češkou dnešního dne.

Markétě Davidové to totiž dnes na trati neobvykle nešlo, zaznamenala až 32. čas. Nepomohla si ani na střelnici a po třech chybách skončila až 62. V sobotní stíhačce tak bude chybět, stejně jako 61. Eva Puskarčíková (1 chyba). Pro ni byl dnešní závod tím posledním v roce 2021.

Makule to dnes nejelo

Ale teď lepší zprávy: Lucie Charvátová dnes bojovala o přední příčky. S čistým štítem přijížděla na stojku dokonce jako sedmá. Ani po dvou trestných kolech nevypadla z bodovaných příček, nakonec byla 37.

Lucce v posledním kole docházely síly

Na svůj věk podala velmi dobrý výkon juniorka Tereza Voborníková. Minula jediný terč vestoje, dokázala zrychlovat a obsadila 50. příčky. Ta pro ni znamená nejlepší výsledek v kariéře a zároveň premiérový postup do stíhacího závodu.

Terka míří do stíhačky

Podruhé v řadě zvítězila Norka Marte Olsbuová Røiselandová. Domácí fanoušky potěšila druhým místem Anaïs Bescondová, třetí skončila Švédka Elvira Öbergová.

Ohlasy českých biatlonistek pro ČT sport

Co to znamená?

Markéta Davidová klesla v celkovém hodnocení na 9. příčkou, naopak Jessica Jislová postoupila na 28. příčku a přiblížila se účasti v hromadném startu. V Poháru národů dnes byly Češky deváté a celkově jim patří nadále sedmá příčka.

České biatlonistky v dnešním závodě trefily 42 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 21 000 Kč.

Výsledkový servis

Příští závod

V pátek ve 14:15 pojedou sprint muži. V sobotu už jsou na programu stíhací závody, nejprve ten ženský (13:00) a pak ten mužský (15:00).

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík