A je to bronz! Česká smíšená štafeta třetí v IBU Junior Cupu

17. prosince, 2021

Čtveřice Gabriela Masaříková, Tereza Jandová, Jakub Kocián a Ondřej Mánek vybojovala bronz ve smíšených štafetách II. kola IBU Junior Cupu, které hostí Italský Martell. Vyhráli Němci před domácími Italy. V singlových štafetách dosáhla dvojice Kristýna Otcovská a Josef Kabrda na velmi slušné osmé místo. Zvítězili Poláci před Rusy a Italy.

Stupně vítězů smíšených štafet IBU Junior Cupu, Češi vpravo

Report

MIX

Gabriela Masaříková začíná v tomto týdnu teprve závodit. A tak to v běhu bylo ještě trochu poznat. Ovšem na střelnici pouze dvakrát dobíjela (jednou vleže i vstoje) a na předávku přijela na pátém místě s odstupem 1:39. Na druhém úseku zajela parádní závod Tereza Jandová. Dobře zastřílela, bezchybně vleže, dvě dobíjení vstoje, a kvalitně běžela (5. nejrychlejší). V součtu to znamenalo vůbec nejlepší čas na svém úseku! Češi se posunuli na 2. místo s odstupem 42,5 s na vedoucí Německo.

Jakub Kocian potvrdil dnes nejen roli excelentního střelce (dvakrát bezchybně), ale i kvalitně běžel (4. na úseku). Češi byli před závěrečným úsekem třetí, jen 17,6 sekundy ze Němci a 7,5 s za Italy. Ondřej Mánek dnes neprožil možná svůj nejlepší den (celkem čtyři dobíjení), ale nic nepokazil a s přehledem uhájil třetí příčku před Poláky.     

Tak se radují Gabča a Terka

SINGL

Kristýna Otcovská zažila svoji štafetovou premiéru a do závodu se pustila odvážně. Na svém prvním úseku dobíjela pouze jednou vleže a po bezchybné stojce předávala šestá jen 8,9 s za průběžně prvním Německem. Také Josefe Kabrda dobíjel pouze jednou, a to vstoje, a česká dvojice byla v půlce singlové štafety druhá! Vedli Italové.

Ve druhé části musela Kristýna třikrát dobíjet vleže a vstoje se nevyhnula jednomu trestnému kolu. Češi běželi osmí. Josef se nejprve protrápil ležkou, po které ho přivítala tři trestná kola, Češi byli v tu chvíli devátí. Vstoje však Josef mířil přesně a předstihl švýcarskou štafetu. Výsledkem byla osmá pozice mezi 23 štafetami na startu.    

… a tak se radují Koci s Ondrou

Pohledem trenérů

Zdeněk Vítek – juniorky

„V mixech předávaly holky klukům štafetu v dobré pozici. Určitě v lepší, než jsme čekali, protože k favoritům jsme rozhodně nepatřili… Gabča se teprve rozjíždí, a tak ještě není v běžecké pohodě, ale bojovala a výborně zvládla střelbu. Tereza podala výborný, sebevědomý výkon. Vše udělala, jak měla.

Kristýna je na mezinárodní scéně úplným nováčkem a štafety jsou pro ni neprobádanou disciplínou… a přesto to na jejím výkonu v singlech nebylo téměř poznat. Klobouk dolů. Má v sobě zajímavý potenciál. Ale rád dnes pochválím všechny naše štafetové sportovce.“

Petr Kánský – junioři

„Koci to je pan střelec a dnes to byl i pan běžec. Podal opravdu parádní výkon. Na Ondru dolehla i podle jeho slov trochu krize z nadmořské výšky, ale zvládl to. Ukázal, že už má zkušenosti, které dokáže využít ve svůj prospěch. Pepa Kabrda sice zaváhal při svém druhém úseku vleže, ale to jak zvládl stojku, mu určitě dodá sebevědomí do supersprintu.“

Tým! Nahoře zleva: Kuba Kocián, Gabča Masaříková, Terka Jandová a servismanka Julie Svrčková, uprostřed Ondra Mánek, zcela vpravo trenér Petr Kánský a na zemi si radost vychutnává trenér Zdeněk Vítek

Výsledkový servis

Mix štafeta
Analýza mix štafety

Singl štafeta

Analýza mix štafety

Další program IBU Junior Cupu II

Sobota 18. 12.

10:30 – kvalikace supersprintu juniorek

12:10 – finále supersprintu juniorek

14:00 – kvalikace supersprintu juniorů 15:40 – finále supersprintu juniorů

Tomáš Hermann

Foto: Český biatlon / juniorský tým