Skvělý závěr roku 2021: Jislová pátá a Davidová osmá v hromadném startu v Le Grand-Bornand

19. prosince, 2021

České biatlonistky na závěr roku 2021 nadělily fanouškům parádní výsledky. Jessica Jislová si opět vylepšila své maximum a ve svém premiérovém hromadném startu v Le Grand-Bornand vybojovala senzační páté místo. Do elitní desítky se probojovala i osmá Markéta Davidová.

Report

„Máme pět minut do začátku závodu. Fanoušci jsou rozhodně připravení,“ poznamenal do vysílačky Egil Gjelland, který dnes na střelnici zaznamenával trefy a měl také hlásit případné korekce mířidel. No, neměl moc práce.

Fanoušci byli opět skvělí

Jessica Jislová načala svůj premiérový hromadný start skvěle, stejně jako Markéta Davidová zastřílela úvodní ležku čistě. „Nula, nula. Perfect shooting,“ radoval se Gjelland.

Jislová pokračovala s nulou i po druhé položce. Odjížděla jako devátá, 11 sekund před Markétou Davidovou. Ta sice minula jeden terč, ale na trati už zase předváděla výkon, na který jsme zvyklí.

Makule to jelo!

Po třetím čistém zápisu už se Jislová posunula na sedmou příčku, ze které měla na dohled medailové pozice. Davidová sice opět chybovala, ale i ona se v následujícím okruhu dostala do elitní desítky.

České biatlonistky na první stojce

Jessica Jislová se postavila na stav číslo sedm. Čekala ji možná nejtěžší položka v kariéře. A ona ji zvládla opět bezchybně. „Jak jsem přijela na tu položku, tak ze mě všechno spadlo. A ono to tam taky spadlo,“ glosovala to po závodě Jess.

Přichází rozhodující chvíle

Jislovou při odjezdu ze střelnice překvapila prázdná světelná tabule. Jako první tam naskočilo její jméno a vedle něj jednička. Jessico, vedeš!

Krásné páté místo

Česká reprezentantka ale měla v zádech hned několik soupeřek. Superrychlá Elvira Öbergová ji předjela hned záhy, s dalšími soupeřkami se Jislová statečně prala. Nakonec ji překonala ještě domácí Julia Simonová, Ruska Kristina Rezcovová a Italka Dorothea Wiererová.

Poslední kolo bolelo

I tak z toho bylo životní páté místo a premiérová účast na květinovém ceremoniálu. Předávání (na dálku) měl stylově na starosti první viceprezident IBU a prezident ČSB Jiří Hamza.

Jess v elitní společnosti

Moc nechybělo, aby si pro květinu šla také Markéta Davidová. I ona trefila na závěrečné stojce všech pět terčů a do cíle dorazila jako osmá.

Když se české biatlonistky potkají v elitní desítce

Jislová byla jedinou bezchybnou střelkyní závodu, navíc střílela v 11. nejrychlejším čase. Markéta Davidová zase dosáhla na 5. běžecký čas, dobře ale běžela i její týmová parťačka (17. čas).

Hromadný start mužů se odehrál už bez české účasti. Fantastičtí francouzští fanoušci byli odměněni dvojnásobným triumfem Emiliena Jacquelina a Quentina Fillona Mailleta.

Co to znamená?

Markéta Davidová drží v celkovém hodnocení 11. příčku, Jessica Jislová už se vyšvihla na 21. příčku. Vděčí za to 8 bodovaným výsledkům v řadě.

České biatlonistky v dnešním závodě trefily 38 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 19 000 Kč.

Skvěle zakončený rok 2021

Výsledkový servis

Příští závod

Světový pohár bude pokračovat 6. ledna sprintem mužů v Oberhofu, o den později si zazávodí ženy.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík