Ondřej Rybář o výsledcích v prvním trimestru, servisu a přípravě mezi svátky

21. prosince, 2021

Co ukázal první trimestr? Jak zlepšit střeleckou formu českých mužů? Daří se zatím nově složenému servisu? Na tyto otázky odpovídá sportovní ředitel Českého svazu biatlonu a trenér mužů Ondřej Rybář.

V prvním trimestru se tři čeští biatlonisté vešli v závodech Světového poháru do pátého místa, kromě Markéty Davidové se to povedlo i Michalu Krčmářovi a Jessice Jislové. Je to dobré znamení na začátku olympijské sezóny?

V některých ohledech jsme si představovali, že si povedeme líp. Ale když se na to podíváme z celkového pohledu, tak se tři závodníci dostali do desítky, odkud je to už jen krůček na pódium. To je dobrá předzvěst. Navíc Makula vyhrála první závod a ukázala, že patří do světové špičky. To je určitě povzbuzení do dalšího průběhu sezóny.

Michal Krčmář po čtvrtém místě v Östersundu

Když se ale podíváme blíž na mužský tým, tak 14. místo v Poháru národů asi není umístěním, se kterým bychom mohli být spokojeni.

To je ta druhá stránka. Za 60. místa nebudeme sbírat takové body, aby nám to v Poháru národů stačilo na takové umístění, jaké bychom si představovali. Pokud bychom takhle závodili dál, tak budeme mít problém, protože by se nám snížila kvóta pro příští sezónu na čtyři závodníky. S tímhle spokojení být nemůžeme. Ale dívám se na to trochu s odstupem a nemyslím si, že bychom měli takto dál pokračovat. Je potřeba prolomit střelecký tlak, který na sebe závodníci vytváří. Další trimestr po vánoční pauze může být jiný.

Co se s tím dá teď dělat? Střílet přes Vánoce, co to půjde, nebo si naopak od biatlonu trochu odpočinout?

Kolikrát je spíš kontraproduktivní, když se v tom člověk moc babrá. Na začátku vánoční přípravy je lepší zbraň spíš odložit, vypustit negativní věci z prvního trimestru a jít do dalších závodů s čistou hlavou. První tři až pět dní bude bez nějaké extrémní střelecké přípravy. Potom by měl každý najít pevné body v přípravě, které ho mohou přivést ke střelecké jistotě. Dá se toho udělat dost, na druhou stranu se nedá zlomit něco, co hlava nepustí. Ale věřím tomu, že postupnými kroky to půjde nahoru. Je třeba hodit za hlavu, co se nepodařilo, a začít od základů, které mají kluci podle mě dobře postavené.

Jakub Štvrtecký i Adam Václavík musí zapracovat na střelbě

Biatlonisté se budou mezi svátky připravovat individuálně. Dá se říct, že teď mají na pár dní volnou ruku?

Kluci určitě nemají volnou ruku v tom smyslu, že by si dělali, co chtěli. Třeba zrovna střelecký trénink bude po krátké pauze pravidelnou součástí přípravy. Každý bude mít svou individuální práci na střelbě, která vychází z jeho silných a slabých stránek. Kluci se sice budou přes svátky připravovat individuálně, ale budou pokračovat v tom, co jsme začali už během léta. Někdo pojede za lepšími sněhovými podmínkami, někdo zůstane doma. Je to složité v tom, že pak sportovce čekají dva měsíce mimo domov, pořád po závodech ve stejné skupině. Nyní jsme zvolili individuální přípravu i proto, aby závodníci odpočinuli od druhé (biatlonové) rodiny a nabrali psychické síly.

Bohužel i olympijskou sezónu komplikuje přetrvávající pandemie. Jaká opatření budou platit pro české biatlonisty během vánoční přestávky?

Hned po návratu z Francie sportovci absolvovali test protilátek a podle jeho výsledků šli na třetí posilující dávku očkování proti covidu-19. Teď to byla jediná šance. Potom už nebude prostor, abychom sportovcům nechali tři volné dny po aplikaci vakcíny. Děláme to nejen kvůli olympiádě, ale i kvůli zbytku sezóny, abychom dostáli všem nařízením a abychom byli co nejvíc chránění. Jakákoliv nemoc, ať už covid nebo třeba chřipka, by byla s blížící se olympiádou velkým problémem. Sportovci si během Vánoc musí dávat pozor na to, kde se pohybují, dbát na hygienu a nošení respirátorů, aby chránili nejen sebe, ale i ostatní v týmu. Všichni musíme být ohleduplní a opatrní.

Zkušený český servisman Milan Faltus (vpravo) se slovenským nováčkem Samuelem Závalcem

Před olympijskou sezónou se rozšířil servisní tým na pět členů, dva z nich jsou navíc nováčky. Jak si čeští servismani v pozměněné sestavě zatím vedli?

Celý podpůrný tým by se měl snažit dělat svou práci co nejlíp a servis je jeho nedílnou součástí. Proto jsme udělali nějaké změny a pořád před sebou máme spoustu práce a míst, kde musíme přitlačit. Za sebe ale říkám, že jsme v této sezóně zatím neměli závod, kde by lyže byly totálním propadákem. Měli jsme závody, kdy to byl slabší průměr, ale naopak byly i závody, kdy jsme měli jedny z nejlepších lyží. To je asi to, co se od servisu čeká. Měl by být stabilní, eliminovat slabé závody a snažit se najít vychytávky, kterými předčíme ostatní. Myslím si, že první trimestr ukázal, že se tým stabilizuje. Nebudeme se teď plácat po ramenou, ale určitě bych chtěl klukům za jejich práci v prvním trimestru poděkovat. Jsou mladí, každým závodem sbírají zkušenosti. Neplánujeme pouze v horizontu jedné sezóny, koukáme se dál. Postupně stavíme tým, ze kterého může občas někdo vypadnout, ale pak je třeba ho dobře nahradit. Teď platí, že bychom chtěli do konce sezóny zachovat pětičlenný tým, protože věcí kolem servisu je spousta.

Zítra si zhodnotíme první trimestr i s trenérem žen Egilem Gjellandem.

Karel Halberštádt
Foto: Igor Stančík, Petr Slavík