Markéta Davidová a Michal Krčmář se potřetí zúčastní exhibice World Team Challenge

26. prosince, 2021

Na konci roku se tradičně koná biatlonová exhibice World Team Challenge a stejně tak tradičně se jí účastní i čeští reprezentanti. Už v úterý 28. prosince budeme držet palce Markétě Davidové a Michalu Krčmářovi, kteří se v Ruhpoldingu utkají s dalšími devíti dvojicemi.

Česká stopa

Markéta Davidová a Michal Krčmář dostali pozvání na exhibici potřetí za sebou, z toho podruhé budou kvůli covidu-19 závodit před prázdnými tribunami v Ruhpoldingu. Původně se mělo závodit na stadionu fotbalistů Schalke 04 v Gelsenkirchenu.

„Mrzí mě to, zvlášť teď po závodech ve Francii. To byla pravá biatlonová atmosféra, která se dá srovnávat i s Novým Městem. Ale člověk musí akceptovat současnou situaci,“ ví Michal Krčmář.

Jeho parťačka našla na přesunu jedno pozitivum. „Na jednu stranu mě to mrzí, protože to na Schalke má své kouzlo, na druhou stranu jsem ráda, že nebudu muset cestovat tak daleko,“ říká Markéta Davidová, která se od 26. prosince připravuje v rakouském Obertilliachu.

V pondělí večer přicestuje do Ruhpoldingu, aby si v úterý ještě před závody mohla osahat tratě. Hned po exhibici se vydá zpátky do Obertilliachu. To Krčmář, který se přes svátky připravuje v Česku, v Ruhpoldingu zůstane do druhého dne a využije dobrých sněhových podmínek ještě k jednomu tréninku.

Skvělým tréninkem bude zároveň i samotná exhibice, jak potvrzuje Bimbo. „Sice je to exhibice, ale člověk tam najede v krátkých úsecích a vysokém tempu 13 kilometrů. Je to docela kvalitní opakovaný trénink.“

Michal Krčmář bude na exhibici závodit dokonce počtvrté, už v roce 2018 byl šestý s Veronikou Vítkovou

Karanténní opatření v Norsku nepustí do Německa trenéra Egila Gjellanda, kterého by tak za spektivem měl zastoupit Tomáš Pošepný. Lyže budou českým reprezentantům připravovat Milan Faltus a Tomáš Schindler.

Tým „Bimbakula“ dojel loni v Ruhpoldingu šestý, dva roky zpátky v Gelsenkirchenu osmý.

Čeští biatlonisté se exhibice World Team Challenge účastní nepřetržitě od roku 2013. Nejlepší výsledky, dvě druhá místa, má na svém kontě Ondřej Moravec. V roce 2015 uspěl po boku Gabriely Soukalové, v roce 2017 s Evou Puskarčíkovou.

Pravidla WTC ve zkratce

  • Exhibice se jede na dva poločasy: hromadný start dvojic a stíhací závod dvojic
  • Ženy v obou poločasech absolvují 4 zhruba 1,3 kilometru dlouhé okruhy, muži 5 okruhů
  • Trestné kolo má 75 metrů, nedobíjí se
  • Rozdíly z hromadného startu se půlí, ztráta do stíhacího závodu je maximálně 45 sekund

Soupeři

Na startu nebudou chybět obhájci vítězství z Ruska Jevgenija Burtasovová a Matvej Jelisejev. Exhibici v roce 2018 společně vyhráli i Dorothea Wiererová a Lukas Hofer z Itálie.

Domácí Německo postaví hned dvě dvojice, tu první tvoří Vanessa Hinzová a Benedikt Doll, tu druhou Janina Hettichová a Erik Lesser. Mezi favority bude určitě patřit i rakouské duo Lisa Hauserová a Felix Leitner.

Startovní listina

Kdy a kde sledovat?

Přímé přenosy z exhibice vysílají v úterý 28. prosince od 18:00 Eurosport a německá televize ARD. Hromadný start by měl začít zhruba v 18:05, stíhací závod bude následovat po krátké přestávce.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, archiv