Markéta Davidová a Michal Krčmář vybojovali na World Team Challenge třetí místo

28. prosince, 2021

Markéta Davidová a Michal Krčmář proměnili svou třetí účast na exhibici World Team Challenge v německém Ruhpoldingu ve třetí příčku. Ve vytrvalém dešti obstáli na trati i na střelnici a nestačili pouze na dvojice z Rakouska a Ruska.

Loni totální sněžení, letos totální déšť

„Byla to kvalitní příprava na Oberhof,“ smála se po závodech Markéta Davidová. „Hodně pršelo, po dojetí jsme všechno ždímali. Nebylo to úplně příjemné. I trať byla dost rozbitá, jak sníh povoloval.“

Kvůli covidu-19 musela být tradiční exhibice stejně jako loni přesunuta z Gelsenkirchenu do Ruhpoldingu a počasí 10 pozvaným párům opět nepřálo.

„Lukas Hofer na nástřelu říkal, že to nechápe. Loni přijedeme a totální sněžení. Letos zase totální déšť. Prý neví, co přijde příští rok,“ vyprávěl pobaveně Michal Krčmář.

„Ale během samotného závodu déšť nevadí. Relativně v klidu bylo, i když jsme čekali na předávku. Nejhorší to bylo po střelecké soutěži, před startem, pak mezi závody a před vyhlášením,“ doplňuje český reprezentant.

Ani déšť nepřipravil české biatlonisty o úsměv

Bimbo nejlepším střelcem

Bimbo sám se nepochlubil, ale Makula na něj „práskla“, že vyhrál střeleckou soutěž, která předcházela hlavním závodům. Šlo o to co nejrychleji trefit 20 terčů s libovolným počtem nábojů. Střídaly se polohy vleže, vestoje, vleže a zase vestoje.

„Sám jsem byl překvapený,“ přiznává Krčmář. „Do finále jsem postoupil ze třetího místa a pak jsem překvapil i místního komentátora. Ten komentoval biatlonisty na prvních třech stavech, kteří podle něj bojovali o vítězství, a já jsem jim vypálil rybník. Trefil jsem 20 z 20, víc už pro vítězství udělat nešlo. Byla to spíš hecovačka, ale i tak je vítězství příjemné.“

Spokojená byla i Davidová, skončila pátá, tedy v první polovině startovního pole. „Jsem ráda za to, že jsem v rozstřelu nebyla poslední.“

Před startem prvního poločasu

Po prvním poločase páté místo

Střelecky českému páru docela vyšel i hlavní závod. Respektive závody, protože World Team Challenge se jezdí na dva poločasy. Tohle označení vychází z toho, že se exhibice v době předcovidové jezdila na stadionu fotbalistů Schalke 04.

Oba poločasy byly totožné. Ženy jely čtyři kola o délce zhruba 1,3 km, muži pět kol. Každý odstřílel čtyři položky.

Markéta Davidová i Michal Krčmář měli v prvním poločase jednu nepovedenou položku, po které museli na tři 75 metrů dlouhá trestná kola.

„Na střelnici panovaly dobré podmínky, vůbec nefoukalo. Ta trojka byla prasárna, ale jinak si myslím, že to bylo docela fajn,“ ohodnotila své střelecké vystoupení Makula.

Bimbo byl podobného názoru. „Šest z osmi položek bylo super. Na úvodní nepovedené ležce se možná projevila chyba při nástřelu, protože jsem měl všechny rány nahoře. Pak jsem si cvaknul dva dolů a od té doby jsem neměl vleže problém.“

Český pár skončil i přes osm trestných kol pátý. Nebývalé střelecké představení předvedli v prvním poločase domácí Janina Hettichová a Erik Lesser, kteří sestřelili všech 40 terčů.

Výsledky prvního poločasu

PoziceTKČas
1.Hettichová / Lesser031:04,4
2.Džimová / Pidručnyj7+1:16,6
3.Burtasovová / Jelisejev 5+1:17,6
4.Hauserová / Leitner7+1:22,1
5.Davidová / Krčmář8+1:39,6
6.Wiererová / Hofer6+1:40,0
7.Häckiová / Burkhalter7+1:48,6
8.Hinzová / Doll7+2:29,7
9.Lunderová / S. Gow9+2:58,4

Druhý poločas a bitva o druhé místo

Druhý poločas se jel jako stíhací závod s lehce upravenými pravidly. Rozestupy z prvního poločasu se půlily, přičemž ztráta mohla být maximálně 45 sekund. A v případě českého a dalších pěti týmů byl odstup na startu právě tři čtvrtě minuty.

Česká dvojice se ale rychle propracovávala vpřed a Markéta Davidová dokonce předávala Michalu Krčmářovi do posledního úseku z druhého místa.

Zbývala už jen závěrečná stojka. „Chtěl jsem ji odstřílet hlavně rychle. Věděl jsem, že mám nějaký náskok a kdybych tam dlouho stál a pak šel ještě na trestné kolo, tak by se to hodně promítlo do výsledků. Samozřejmě dvojka přijít neměla. Kdyby to byla jednička, tak dejme tomu. Stálo nás to druhé místo, což byl adekvátní trest za to, co jsem tam předvedl,“ glosoval své střelecké zaváhání Krčmář.

Jak už naznačil, v posledním kole už nedokázal předjet druhého Rusa Matveje Jelisejeva, i když ho mocně stahoval. Oba dojeli do cíle téměř o minutu za Rakušanem Felixem Leitnerem, který utvořil vítěznou dvojici s Lisou Hauserovou.

Povzbudivé bylo, že oba čeští reprezentanti vypadali velmi živě na trati. „Ale nemyslím si, že by se z toho daly dělat zásadní závěry. Byl to krátký okruh, který jsme jely v obou závodech jen čtyřikrát,“ namítá Makula.

„Dá se to hodnotit,“ oponuje lehce Bimbo. „Jeli jsme tam prudký kopec, v mém podání desetkrát. Ani odjezd ze střelnice přes tu omegu nebyl jednoduchý. Já jsem s běžeckou stránkou spokojený. Koho jsem potřeboval, toho jsem si docuknul. Neztrácel jsem a i to nás drželo ve hře o přední umístění.“

Výsledky druhého poločasu

PoziceTKČas
1.Hauserová / Leitner 232:15,5
2.Burtasovová / Jelisejev 3+56,8
3.Davidová / Krčmář5+59,7
4.Hettichová / Lesser8+1:19,1
5.Häckiová / Burkhalter6+1:19,2
6.Ederová / Seppälä7+1:32,7
7.Wiererová / Hofer6+1:58,7
8.Džimová / Pidručnyj13+2:27,0
9.Lunderová / S. Gow8+2:32,3
10.Hinzová / Doll8+2:40,3

Šlo si to užít i bez fanoušků?

Před dvěma lety dojeli Markéta Davidová a Michal Krčmář ještě v Gelsenkirchenu osmí, o rok později už v Ruhpoldingu šestí. Nyní si tak zajeli své maximum na World Team Challenge.

Zároveň jde o třetí české pódium v historii. Ondřej Moravec slavil před zaplněnými tribunami Veltins-Areny dvakrát druhé místo, v roce 2015 s Gabrielou Soukalovou a v roce 2017 s Evou Puskarčíkovou.

Atmosféra, kterou vytvářelo až 50 tisíc fanoušků, nyní českým reprezentantům scházela. „Už jsme si zvykli, nebyl to náš první závod bez diváků, ale tady to vyniklo ještě víc. Exhibice bez fanoušků jsou zvláštní, protože se dělají právě kvůli nim,“ myslí si Davidová.

Jinak si ale exhibici užila, stejně jako její parťák. „Vždycky je to uvolněnější než svěťák, klidně tu prohodíme i nějaké vtípky. Tento formát závodů se mi líbí, takže jsem si to užil. Zároveň jde o nejlepší možný trénink mezi svátky.“

Česká dvojice se servismany Tomášem Schindlerem a Milanem Faltusem

Kam teď?

Markéta Davidová nasedla hned po závodech do auta a vydala se zpátky do Obertilliachu, kde se mezi svátky připravuje. „Zatím jsem tam stihla jeden trénink. Tratě jsou tam pěkně upravené, sněhu je dost. Navíc zatím nebyla taková zima, jako v Obertilliachu umí být. Takže ideální podmínky,“ těší Makulu.

To Michal Krčmář se připravuje v Česku a cestu do Ruhpoldingu chtěl využít k tomu, aby na místních tratích potrénoval ještě ve středu. „Uvidíme ráno, až se probudím. Jestli bude lít jako z konve, jak předpovídají, tak po snídani pojedu zpátky do Česka a půjdu lyžovat až tam. Pokud by podmínky bylo rozumné, tak bych tu dopoledne skočil na lyže a udělal si regenerační trénink,“ dodává Bimbo.

Karel Halberštádt
Foto: Tomáš Pošepný