Český biatlon v roce 2021: Zlatá Makula, loučení se s Ondrou a medaile juniorů

31. prosince, 2021

Titul mistryně světa v podání Markéty Davidové nejvíc prozářil rok 2021. Český biatlon se ale dočkal i řady úspěchů v mládežnických kategoriích. Smutnější bylo loučení se Ondřeje Moravce před prázdnými tribunami ve Vysočina Areně. Co dalšího se událo v právě končícím roce?

Leden

4. – Michal Krčmář a Adam Václavík jsou pozitivní

Rok 2021 nezačal pro české biatlonisty dobře. Michal Krčmář a Adam Václavík se na soustředění na Pokljuce nakazily koronavirem a začal závod o to, zda budou v pořádku alespoň na vrchol sezóny.

6. – Michal Šlesingr se vrací

Deset měsíců po ukončení kariéry se Michal Šlesingr vrátil k českému týmu. Nejprve jako řidič, když jel na Pokljuku pro náhradníky za nakažené sportovce. A pak jako servisman, když v Oberhofu doplnil covidem také zdecimovaný servisní tým.

Servisman Michal Šlesingr v akci

7. – Další pozitivní v českém týmu

V Oberhofu měli pozitivní testy i Vítězslav Hornig a Tomáš Mikyska, kvůli neúprosným pravidlům museli domů odjet i jejich spolubydlící Tomáš Krupčík a Milan Žemlička.

8. – Davidová na úvod roku 2021 sedmá

Aspoň trochu radosti přinesla do českého týmu v Oberhofu Markéta Davidová. Ve sprintu minula jediný terč a hlubokým sněhem se prodírala dost rychle na to, aby vybojovala 7. příčku.

Jízda pro sedmé místo v hlubokém sněhu

14. – Jonáš Mareček míří na Světový pohár

Teprve devatenáctiletý Jonáš Mareček zachránil mužskou štafetu. Jak? Na IBU Cupu v Arberu si vyjel 36. místo, které znamenalo dostatek kvalifikačních bodů pro účast ve Světovém poháru. Mareček hned po závodě odcestoval do Oberhofu, kde doplnil tříčlenný mužský tým a další den už ho čekala premiéra mezi elitou a rovnou ve štafetě.

Jonáš Mareček čeká na svou premiéru ve Světovém poháru

17. – Na čele Davidová

Markéta Davidová během hromadného startu v Oberhofu opakovaně vedla, ale na kýženou medaili opět nedosáhla. Po dvou chybách na závěrečné položce se propadla na 10. příčku. Stejné umístění jí patřilo i v předešlém sprintu.

Soupeřky se dívaly na záda Markéty Davidové

22. – Žemlička poprvé na bodech

V těžkém období podržel český tým i Milan Žemlička. Čtyřiadvacetiletý biatlonista trefil ve vytrvalostním závodě v Anterselvě 19 terčů z 20 a dojel si pro své první dva body ve Světovém poháru za 39. místo.

Milan Žemlička si jede pro první body

23. – Smutné páté místo pro Davidovou

Po jedné chybě v úvodu hromadného startu v Anterselvě se pustila Markéta Davidová do velké stíhací jízdy. Po třech nulách v řadě odjížděla ze střelnice na třetím místě, ale v závěrečném kole už neměla tolik sil a nepodržely ji ani lyže. Páté místo brala se slzami v očích.

Na střelnici Makula obstála

30. – Michal Krčmář je vicemistrem Evropy

Jel si ověřit, jak je na tom po prodělaném covidu-19 s formou. Michal Krčmář zahájil Otevřené Mistrovství Evropy v Dusznikách-Zdróji osmým místem ve sprintu. V následné stíhačce minul jediný terč a spolu s Ukrajincem Prymou bojoval v posledním kole o zlato. Tuhle bitvu prohrál, ale v jiné zvítězil. Věděl, že je po prodělaném covidu-19 zpátky.

Vicemistr Evropy Michal Krčmář

Únor

11. – Další tři Světové poháry pro Nové Město na Moravě

Nové Město na Moravě získalo pořadatelství Světových pohárů v letech 2023, 2025 a 2026, v roce 2024 se navíc ve Vysočina Areně uskuteční mistrovství světa. „Je vidět, že jsme se jako organizátor osvědčili,“ potěšilo Jiřího Hamzu.

12. – Michal Krčmář jedenáctý ve sprintu na mistrovství světa

Michal Krčmář přemohl koronavirus a na mistrovství světa přijel dobře připraven. Potvrdil to hned v úvodním sprintu. Po čisté střelbě odjížděl do posledního kola jako 11. a tohle umístění udržel až do cíle.

Bojovný výkon Michala Krčmáře

16. – Markéta Davidová je mistryní světa

Neúspěchy z úvodu šampionátu hodila Markéta Davidová za hlavu. Ve vytrvalostním závodě začínala od nuly, která svítila i na jejím střeleckém kontě. Česká reprezentantka byla zároveň druhou nejrychlejší běžkyní závodu a po zásluze byla odměněna titulem mistryně světa. Davidová se tak zařadila po bok Kateřiny Holubcové, Romana Dostála a Gabriely Soukalové, kteří také získali individuální zlato na mistrovství světa. Celkově šlo o šesté vítězství pro český biatlon v historii světových šampionátů.

Hobla pro mistryni světa

17. – Úspěšný vytrvalostní závod pro Moravce a Žemličku

Svůj poslední start na mistrovství světa proměnil Ondřej Moravec v hodnotné 11. místo. O elitní desítku a postup do hromadného startu ho ve vytrvalostním závodě připravila jedna chyba. To Milan Žemlička byl na střelnici neomylný a dojel si pro životní 26. místo.

Palec nahoru pro Ondru Moravce

28. – Skvělý start mistrovství světa juniorů

Čeští junioři začali svůj světový šampionát skvěle. Ve vytrvalostním závodě v Obertilliachu se vešli do elitní desítky hned ve třech. Jonáš Mareček skončil pátý, Mikuláš Karlík šestý a Vítězslav Hornig desátý. A to byl jen začátek.

Úspěšní junioři Jonáš Mareček a Mikuláš Karlík

Březen

2. – Mikuláš Karlík juniorským vicemistrem světa

Titul juniorského vicemistra světa ve sprintu zůstal v českém držení. Na úspěch Jakuba Štvrteckého navázal Mikuláš Karlík. Po jedné chybě na stojce sice odjížděl ze střelnice jako pátý, ale nejrychlejší běžecký čas v posledním kole ho katapultoval zpátky na stupně vítězů.

Juniorský vicemistr světa

3. – Povedené stíhačky českých juniorů a juniorky

Českým juniorům vyšel na světovém šampionátu i stíhací závod. Tentokrát byl nejvýš šestý Vítězslav Hornig, kterého v elitní desítce doplnili osmý Mikuláš Karlík a desátý Tomáš Mikyska. Mezi juniorkami navíc dojela sedmá Tereza Voborníková.

Vítězslav Hornig s trofejí za 6. místo

6. – Světový bronz pro juniorskou štafetu

Česká výprava nakonec odjížděla z Mistrovství světa juniorů v Obertilliachu se dvěma cennými kovy. Kvarteto Tomáš Mikyska, Vítězslav Hornig, Jonáš Mareček a Mikuláš Karlík potvrdilo skvělou formu i ve štafetě a vybojovalo bronz.

Třetí stupínek obsazený českou štafetou

10. – Junioři se prosadili i v IBU Cupu

Po zrušení IBU Junior Cup závodili čeští junioři v IBU Cupu a mezi dospělými se rozhodně neztratili. Ve zkráceném vytrvalostním závodě v Obertilliachu vybojoval Tomáš Mikyska deváté místo, Tereza Voborníková zase dvanácté.

12. – Lucie Charvátová v elitní desítce

V Novém Městě na Moravě se závodilo opět bez fanoušků, kteří tak nemohli sledovat zlepšené výkony Lucie Charvátové. Ve druhém sprintu zaznamenala svůj nejlepší výsledek v sezóně – 10. místo.

Lucka po dojezdu sprintu

13. – Junior Karlík zabodoval ve Světovém poháru

Už ve sprintu v Novém Městě vybojoval Mikuláš Karlík své premiérové body za 34. místo, ale ve stíhacím závodě převedl ještě o úroveň lepší představení. S 15. nejrychlejším běžeckým časem se český junior probojoval až na 26. příčku.

Finiš Mikuláše Karlíka

13. – Markéta Davidová doma na malém pódiu

I na domácím Světovém poháru měl český biatlon zastoupení na květinovém ceremoniálu. Postarala se o to Markéta Davidová, která si zároveň šestým místem vylepšila své maximum ve stíhacím závodě.

Makula gratuluje vítězce Tiril Eckhoffové

13. – Žemlička devátý na IBU Cupu

Českým reprezentantům se povedly závěrečné sprintu IBU Cupu v Obertilliachu. Milan Žemlička vybojoval 9. příčku a Tereza Voborníková přidala opět 12. místo.

14. – Rozlučka Ondřeje Moravce

Bez fanoušků, ale po boku svých nejbližších uzavřel Ondřej Moravec v Novém Městě na Moravě svou úspěšnou kariéru. Poslední metry závodu smíšených dvojic si užil spolu s týmovými parťáky, kteří utvořili dlouhou řadu podél trati. A v cíli ho překvapila manželka Veronika s dětmi Rozárkou a Ondrou.

Poslední metry Ondřeje Moravce

14. – Na závěr IBU Cupu bronz smíšené štafety

Stylově zakončila česká výprava sezónu 2020/21 v IBU Cupu. Smíšená štafeta Anna Tkadlecová, Tereza Voborníková, Milan Žemlička a Adam Václavík vybojovala v Obertilliachu bronz.

Duben

19. – 1 500 000 Kč pro zrakově postižené děti

Generali Česká pojišťovna, generální partner Českého biatlonu, se před sezónou zavázala přispět za každou trefu českých biatlonistů 500 Kč Nadaci Leontinka, která pomáhá zrakově postiženým dětem. Samotné trefy znamenaly 1 329 000 Kč, dalších zhruba 60 tisíc vybrali fanoušci prostřednictvím DMS. Generali Česká pojišťovna výslednou částku zaokrouhlila na 1 500 000 Kč. Slavnostní předání šeku proběhlo v polovině dubna v Praze. Markéta Davidová byla navíc oceněna trofejí pro nejlepší střelkyni a Ondřej Moravec zase obdržel křišťálového benátského lva za přínos pro sport.

Slavnostní předání šeku pro Nadaci Leontinka

Květen

13. – Rozšíření týmu žen

Před olympijskou sezónou 2020/21 došlo k rozšíření týmu žen. Stabilní kvarteto doplnily Tereza Voborníková, Tereza Vinklárková, Eliška Teplá, Natálie Jurčová a Klára Lejsek. Trenérský tým zároveň rozšířila asistentka Kamila Jiroutek Rajdlová. Mužský tým měl opět pokračovat ve společné přípravě s tím juniorským.

Červen

12. – Po osmi měsících se vrátil Český pohár v biatlonu

Dlouhých osm měsíců se kvůli covidu-19 nemohly uskutečnit žádné republikové závody. Dlouhou pauzu utnul až červnový Český pohár žáků ve Starém Městě pod Landštejnem. A byl to velkolepý restart. Závodů v srdci České Kanady se zúčastnilo více než 500 žáků z téměř 40 klubů.

Spousta talentů na MČR žáků

Červenec

3. – Úspěšná konfrontace Karlíka a Štvrteckého s laufaři

Čeští biatlonisté se už tradičně zúčastnili závodů na kolečkových lyžích ve Velkých Karlovicích. Na klasické třicítce se v konkurenci běžců na lyžích prosadili druhý Mikuláš Karlík a třetí Jakub Štvrtecký, pro kterého to byl domácí závod.

28. – Čeští biatlonisté se zapojili do Tygří výzvy

Čeští biatlonisté vyslyšeli výzvu libereckých hokejistů a v rámci tréninku si vyběhli na Ještěd. Na absolutně nejrychlejší čas dosáhl tak trochu podle očekávání Jakub Štvrtecký.

Čeští biatlonisté zdolávají Ještěd

Srpen

15. – Markéta Davidová třetí na exhibici v Německu

Podruhé dostala Markéta Davidová pozvání na exhibici City Biathlon v německém Wiesbadenu a podruhé ji proměnila v pódium. Nestačila jen na Italku Wiererovou a Francouzku Simonovou.

Exhibice v centru města Wiesbaden

26. – Na úvod letního MS tři medaile pro české juniory

Skvěle odstartovalo pro domácí barvy Mistrovství světa v letním biatlonu v Novém Městě na Moravě. Juniorka Tereza Voborníková vybojovala v supersprintu bronz a v kategorii juniorů zkompletovali medailovou sadu zlatý Vítězslav Hornig a stříbrný Tomáš Mikyska.

Mistr světa Vítězslav Hornig

27. – Markéta Davidová zimní i letní mistryní světa

Mistryně světa ze zimy Markéta Davidová byla hlavní favoritkou letního světového šampionátu. Potvrdila to hned v úvodním supersprintu, kde se kromě soupeřek skvěle popasovala i s provazy deště.

Mokrá od hlavy až k patě, ale šťastná Markéta Davidová

28. – Dvojnásobný triumf českých juniorů ve sprintu

Čeští junioři pokračovali ve spanilé jízdě letním světovým šampionátem i ve sprintu. Opět zabrali první dvě příčky, jen si oproti supersprintu prohodili pořadí. Vyhrál Tomáš Mikyska před Vítězslavem Hornigem.

Mistr světa Tomáš Mikyska

28. – Krčmář po třech letech opět zlatý na letním MS

V roce 2018 vyhrál Michal Krčmář na letním MS v NMNM sprint a nyní se historie opakovala. Mezi ženami opět uspěla Markéta Davidová, která si na krk pověsila stříbrnou medaili.

Bimbo doručil fanouškům zlato

29. – Čeští junioři zcela ovládli letní MS

Lépe už čeští junioři letní mistrovství světa zakončit nemohli. Tomáš Mikyska uhájil první místo ze sprintu, Jonáš Mareček se posunul na druhou příčku a české pódium zkompletoval třetí Vítězslav Hornig.

Úspěšní čeští junioři po dojezdu stíhacího závodu

29. – Zlatá tečka v podání Davidové a Krčmáře

Velmi slušně zaplněná Vysočina Arena byla na závěr mistrovství světa v letním biatlonu odměněna skvělými výkony českých reprezentantů. Markéta Davidová udolala v závěru stíhacího závodu Ukrajinku Džimovou a získala své druhé zlato. Později ji napodobil Michal Krčmář, který vyhrál stylem start-cíl. Šlo o sedmé zlato pro českou reprezentaci, nikdy v historii letních šampionátů jich nebylo víc.

Fanoušci si závody užili

Září

4. – Mistry ČR ve sprintu jsou Davidová a Krčmář

Triumfem favoritů skončily sprinty na MČR v biatlonu na kolečkových lyžích v Letohradě. Rýmou sužovaná Markéta Davidová vyhrála před Lucií Charvátovou a Klárou Lejsek, Michala Krčmáře na pódiu doplnili Vítězslav Hornig a Jakub Štvrtecký.

Makula si sama předává zlatou medaili

4. – Mistrovský supersprint pro Voborníkovou a Krčmáře

V tradičním nočním supersprintu se vedlo mladým biatlonistům. Zvítězila Tereza Voborníková před svou jmenovkyní Vinklárkovou a Gabrielou Masaříkovou. Mezi muži přidal druhé zlato Michal Krčmář, zbylé dvě medaile získali Adam Václavík a Jonáš Mareček.

Super výkon Terky Voborníkové v supersprintu

5. – Překvapivá mistryně České republiky

Asi nikdo nečekal, že se mistryní ČR ve stíhacím závodě stane Klára Lejsek. S čistou střelbou za sebou nechala druhou Lucii Charvátovou a třetí Terezu Voborníkovou. V mužské stíhačce překonal Michala Krčmáře Jakub Štvrtecký, pro kterého to byl stejně jako pro Lejsek první mistrovský titul mezi dospělými. Bronz vybojoval Tomáš Krupčík.

Úsměv na tváří nové mistryně ČR Kláry Lejsek

19. – Mistrovství České republiky žáků s rekordní účastí

Více než čtyři stovky biatlonových nadějí se sjely na žákovské MČR do Bystřice pod Hostýnem. Nejúspěšnějším účastníkem šampionátu byl Antonín Jelínek z KB Trefa, který se stal trojnásobným mistrem ČR.

24. – Sezóna letního biatlonu vyvrcholila v NMNM

Ve Vysočina Areně bojovali na konci září o republikové tituly v letním biatlonu dospělí a dorostenci. Silnou základnu v krosové variantě biatlonu potvrdili biatlonisté ze Starého Města pod Landštejnem, kteří s bilancí 5-5-4 ovládli medailové pořadí. Mezi jednotlivci byla nejúspěšnější Jana Pánková ze Střelky Brno, která ovládla všechny tři závody.

24. – Úspěch Jonáše Marečka mezi běžci

Čeští junioři si zpestřili přípravu účastí na MČR v běhu na kolečkových lyžích ve Vesci. O velké překvapení se postaral Jonáš Mareček, který ve velmi dobře obsazeném sprintu mužů získal bronz.

Říjen

26. – Začalo závěrečné soustředění v Norsku

Čeští muži se už na konci října vydali do norského Sjusjøenu, kde je čekalo závěrečné soustředění před startem olympijské sezóny. Na začátku listopadu je doplnil i tým Egila Gjellanda.

Začíná závěrečná příprava

Listopad

13. – Davidová zahájila sezónu šestým místem

Markéta Davidová si ve sprintu ve Sjusjøenu ověřila svou formu. Neminula ani jeden terč a v konkurenci Norek a Francouzek obsadila 6. příčku. Mezi muži byl Jakub Štvrtecký 14.

Makula před prvním závodem sezóny

14. – Davidová ve Sjusjøenu bojovala o vítězství

Druhý start ve Sjusjøenu zvedl Markétě Davidové sebevědomí. Neustále se pohybovala na čelních příčkách a až dvě chyby na závěrečné stojce ji poslaly na 8. příčku. Účast ve Světovém poháru si 15. místem vybojovala Tereza Vinklárková.

19. – Biatlonistka roku se nemění

Žádné překvapení nepřineslo vyhlášení ankety Biatlonista roku 2021. Potřetí za sebou získala tento titul Markéta Davidová. Mezi trenéry uspěl Michael Málek a talentem roku se stal jeho svěřenec Mikuláš Karlík.

Biatlonistka roku 2021

27. – Markéta Davidová vítězí a jde do žlutého

Lepší start sezóny si ani nemohla přát. Markéta Davidová v úvodním vytrvalostním závodě Světového poháru v Östersundu ani jednou nezaváhala a zvítězila o více než minutu před Rakušankou Hauserovou. Poprvé v kariéře se tak zmocnila žlutého trikotu.

Vítězka prvního závodu sezóny

27. – Tereza Voborníková poprvé v desítce na IBU Cupu

Ve švédském Idre se rozběhl druholigový IBU Cup a hned ve druhém závodě se juniorka Tereza Voborníková dočkala životního výsledku. Po bezchybné střelbě brala ve sprintu 10. místo.

28. – Životní body pro Terezu Vinklárkovou

I úvodní sprint Světového poháru českým biatlonistkám vyšel. Bodovaly 11. Eva Puskarčíková, 15. Markéta Davidová, 18. Jessica Jislová a také 29. Tereza Vinklárková. Pro ni to byly ve 22 letech premiérové body.

Vinky si jede pro první body

28. – Voborníková pokračuje ve skvělých výkonech

Tereza Voborníková ve stíhacím závodě IBU Cupu ve švédském Idre ještě vylepšila své 10. místo ze sprintu. Po bezchybných ležkách dokonce jela na čtvrté příčce, po dvou chybách vestoje skončila sedmá.

Tereza Voborníková na cestě za svým nejlepším výsledkem v IBU Cupu

30. – Čeští biatlonisté představili olympijskou kolekci

Čeští biatlonisté měli tu čest představit olympijskou kolekci pro hry v Pekingu. Opět ji vyrobila česká firma ALPINE PRO, která je zároveň dlouhodobým partnerem Českého biatlonu.

Olympijská kolekce pro Peking 2022

Prosinec

4. – Voborníková čtyřikrát v řadě v Top 10 v IBU Cupu

Tereza Voborníková si přenesla formu ze švédského Idre i do norského Sjusjøenu. V rámci druhého kola IBU Cupu tu obsadila nejprve 10. místo v supersprintu a pak 9. místo v hromadném startu 60. Tím si vysloužila pozvánku do Světového poháru.

5. – Fantastická stíhací jízda Krčmáře pro čtvrté místo

Michal Krčmář odstartoval do stíhacího závodu v Östersundu z 15. místa. Na střelnici minul jediný terč a do posledního kola vyjížděl už z 7. příčky. Pak ovšem předvedl svůj pověstný finiš a v cíli se radoval ze čtvrtého místa, čímž si vyrovnal svůj druhý nejlepší výsledek ve Světovém poháru.

Takhle se raduje čtvrtý Michal Krčmář

10. – Ondřej Mánek na úvod IBU Junior Cupu sedmý

Po 643 dnech se v italském Martellu znovu rozjel IBU Junior Cup. Ondřej Mánek v úvodním vytrvalostním závodě trefil 19 terčů z 20 a obsadil slibné sedmé místo.

12. Velký skok Davidové ve stíhačce v Hochfilzenu

I z rakouského Hochfilzenu mohla Markéta Davidová odjíždět s úsměvem na tváři. Po 20. místě ve sprintu předvedla skvělý výkon ve stíhacím závodě a poskočila až na 6. příčku.

Makula si dojíždí pro šesté místo

12. – Junioři ve štafetě v Martellu čtvrtí

I štafeta IBU Junior Cupu v Martellu přinesla českým barvám dobrý výsledek. Kvarteto Ondřej Mánek, Jakub Kudrnáč, Josef Kabrda a Luděk Abrahám si dojelo pro čtvrté místo.

15. Junior Mánek vylepšuje své umístění

Sezónu v IBU Junior Cupu otevřel Ondřej Mánek sedmý místem a v následném sprintu si ještě o dvě příčky polepšil. K jedné chybě vestoje přidal dvanáctý běžecký čas.

17. – Bronzová smíšená štafeta juniorů v Martellu

Na konci roku 2021 se čeští reprezentanti na IBU Junior Cupu v Martellu činili. Smíšené štafeta ve složení Gabriela Masaříková, Tereza Jandová, Jakub Kocián a Ondřej Mánek ukořistila bronz.

Český tým nahoře zleva: Kuba Kocián, Gabča Masaříková, Terka Jandová a servismanka Julie Svrčková, uprostřed Ondra Mánek, zcela vpravo Petr Kánský a na zemi si radost vychutnává Zdeněk Vítek

18. – Nové maximum pro Jessicu Jislovou

Už ve sprintu v Le Grand-Bornand si Jessica Jislová 15. místem vyrovnala své maximum ve Světovém poháru. V následné stíhačce už 12. příčka znamenala nejlepší výsledek v kariéře a také premiérový postup do hromadného startu.

Jess po dojezdu stíhacího závodu

19. – Jislová vytěžila z premiérového hromadného startu páté místo

Kdo se může pochlubit tím, že hned ve svém prvním hromadném startu vedl? Jessica Jislová ano. Po čtyřech nulách odjížděla do posledního kola z prvního místa. To sice neudržela, ale i výsledná pátá příčka byla skvělá. Do elitní desítky se navíc probojovala i osmá Markéta Davidová.

Pátá žena hromadného startu v Le Grand-Bornand

28. Davidová a Krčmář třetí na World Team Challenge

Markéta Davidová a Michal Krčmář si potřetí zpestřili vánoční svátky účastí na World Team Challenge v Ruhpoldingu. Po osmém a šestém místě si nyní v konkurenci deseti kvalitních dvojic vyjeli třetí příčku.

Česká dvojice se servismany Tomášem Schindlerem a Milanem Faltusem

TIP: Pokud byste si chtěli vzpomínku na rok 2021 uchovat i ve fyzické podobě, objednejte si fotoknihu s názvem Něco končí a něco začíná.

Objednávejte tady

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík, Jiří V. Novotný, Igor Stančík, Reichert/IBU, Generali ČP, Jana Mrákotová, Tomáš Pošepný, Jaroslav Svoboda, Český olympijský výbor