Vysočina Arena hostila I. kolo ČP dorostu a dospělých. Osvědčilo se rozdělení do skupin

03. ledna, 2022

Více než 250 sportovců se zúčastnilo I. kola Českého poháru dorostu a dospělých sezóny 2021/2022 v Novém Městě na Moravě. I přes složité povětrnostní podmínky a striktní proticovidová pravidla proběhly závody bezproblémově. Na programu byly sprinty a zkrácené vytrvalostní závody. Po oba dny se závodilo také o akademické tituly.

Covidová opatření

„Covidová situace není jednoduchá, ale my jsme už z loňska měli připravený model rozdělení startovního pole do skupin a nyní jsme jej využili,“ říká ředitel soutěží Českého poháru D+D Vlastimil Vávra.

Sportovci tak byli rozčlenění do tří skupin – dorostenci a junioři, dorostenky a juniorky a všichni dospělí. Ve Vysočina Areně se skupiny nepotkávaly. Každá skupina měl svůj nástřel a bezprostředně poté závod. To celé se během dne odehrálo vždy třikrát.

„Nejnáročnější to asi bylo pro rozhodčí,“ připomíná Miroslav Handschuh, ředitel závodů. „Museli udržet koncentraci a zvládnout proměny počasí po celý den. Moc jim za jejich práci děkuji.“    

Společné mazání pro mládežnické kategorie je už standardem

Díky za přístup

Pozitivní a odpovědný byl také přístup všech zúčastněných, jak sportovců, tak trenérů nebo vedoucích výprav. „Toho si velmi cením a věřím, že tak zvládneme projít celou zimní sezónou,“ dodává Vlastimil Vávra, který velmi oceňuje i spolupráci Michala Zicháčka při aktualizaci propozic a dalších organizačních činnostech.

Jilemnický dorostenec Petr Hák vyhrál obě disciplíny, a tak závodí ve žlutém startovním čísle vedoucího závodníka dorostenecké soutěže Generali Česká pojišťovna

Boj o nominace

Úvodní díl Českého poháru představoval pro kategorie dorostu a juniorů první nominační klání na mezinárodní závody. Ve hře je účast na Mistrovství světa juniorů a dorostu v USA (únor) nebo start na Evropském olympijské festivalu mládeže ve Finsku (březen). Hlasitě si o reprezentační dres řekli dorostenec Petr Hák z Jilemnice a jablonečtí junioři Ondřej Mánek a Gabriela Masaříková, kteří zvítězili v obou disciplínách. Další nominační boje se rozhoří už 8. – 9. ledna v Jablonci nad Nisou.

Gabriela Masaříková potvrdila roli favoritky mezi juniorkami. Zvítězila dvakrát a vždy před Kristýnou Otcovskou z Litvínova a Veronikou Novotnou ze Starého Města p/L

Medailové (ne)počty

Dohromady se v Novém Městě na Moravě závodilo o 28 sad medailí, i když ne všechny byly uděleny (například ve veteránské kategorii W31 byla pouze jedna startující). Nejúspěšnějším klubem se stal SKP Kornspitz z Jablonce nad Nisou (10 zlatých – 4 stříbrné – 4 bronzové), který jako jeden z mála pokrývá téměř všechny kategorie. Pomyslné druhé místo získala Jilemnice (7-4-4) před Starým Městem pod Landštejnem (4-3-3), které následovaly Kapslovna (3-0-3), Zadov (2-1-0), Letohrad (1-1-2), Halenkovice (1-0-1), NMNM (0-4-4) a elitní desítky uzavřely společně Litvínov a Strakonice (0-2-0). O cenné kovy se podělili sportovci z celkem 17 klubů.

Ondřej Mánek se usmívá jako “kluk z plakátu”. Vítězství ve zkráceném vytrvalostním závodě navíc podtrhl čtyřmi bezchybnými položkami!

Kompletní výsledky I. kola ČP D+D v NMNM     

Zůstaňte zdraví a na viděnou v Jablonci!

Tomáš Hermann