Dvojice Václavík a Puskarčíková 12. místem zlepšila pozici v olympijské kvalifikaci

08. ledna, 2022

Mohlo to být ještě lepší, ale i 12. místem Adam Václavík a Eva Puskarčíková vylepšili českou pozici v olympijské kvalifikaci. Na Slovince a Švýcarky najeli dalších 20 bodů.

Report

Českému týmu se ve smíšených dvojicích tradičně tolik nedaří, z čehož pramenilo i dnešní startovní číslo 24. Adam Václavík se tak musel v prvním kole propracovávat dopředu, což se opakovalo po dvou chybách na ležce i ve druhém kole.

Ještěže má Adam ostré lokty

Na stojce si Adam vedl mnohem lépe, dobíjel jen jednou a posunul se na 13. příčku.

Tu držela po jednom dobíjení vleže a dvou vestoje i Eva Puskarčíková. Ztráta na čelo vzrostla z 36 sekund na 46.

Evča zalehává ke střelbě

Svůj druhý úsek zvládl Adam Václavík poměrně dobře. Dvě chyby vleže a jedna chyba vestoje nebyly při větrných poryvech špatné. K tomu pátý běžecký čas. Václavík předával hned za 10. Čínou.

Těsně za Čínou

Eva Puskarčíková zvládla svou druhou ležku ukázkově. „Kdybychom dávali víc takových položek, tak jsme hodně vysoko,“ glosoval to za spektivem stojící Ondřej Rybář.

Na stojce nechala Eva tři nesestřelené terče a na jeden z nich bohužel nedokázala dobít. Trestného kola po závodě hodně litovala a jedním dechem dodala: „Když jsem viděla před sebou Slovinku, tak jsem věděla, že ji musím porazit.“

Evča zamířila na trestné kolo, ale stejně ještě dostihla a předjela Slovinku v zelené kombinéze

To se skutečně povedlo. Evča v posledním kole letěla, měla čtvrtý běžecký čas, překonala Slovinku a ještě málem na cílové pásce zdolala Francouzku Chevalierovou-Bouchetovou. Konečné 12. místo je pátým nejlepším českým výsledkem v této disciplíně.

Co to znamená?

Proč bylo tak důležité předjet Slovinku? Slovinci bojují s českými muži o 10. příčku v olympijské kvalifikaci, stejně jako bojují Švýcarky se ženami. Ani Slovinsko, ani Švýcarsko si dnes svou pozici nevylepšilo. Zato 12. příčka české dvojice znamená 20 bodů plus.

Český tým si dnes polepšil celkově o 30 bodů. Muži mají před posledními dvěma závody náskok 108 bodů, ženy 80 bodů. Pět míst na olympiádě je blízko.

Dobře se vyvíjí i Pohár národů, kde jsou muži už jen 7 bodů za 10. Slovinci. Ženám patří nadále 7. příčka.

Adamův úsměv vidíme rádi

Výsledkový servis

Trefa pro Leontinku

Čeští biatlonisté dnes trefili 39 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 19 500 Kč.

Zrakově postiženým dětem můžou pomoct i fanoušci. Stačí poslat DMS ve tvaru DMS TREFA 60 na číslo 87 777.

Tu pětistovku za jedno trestné kolo pošle Evča DMSkami. A vy můžete přispět také

Příští závod

Světový pohár v Oberhofu uzavřou nedělní stíhací závody. Muži startují ve 12:30, ženy ve 14:45.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík