Vydařený druhý sprint IBU Cupu. V Osrblí na bodech všichni Češi! Eliška Teplá jedenáctá

09. ledna, 2022

Neudělali úplně díru do světa, ale i tak se českým reprezentantům se vydařil druhý sprint IV. kola IBU Cupu ve slovenském Osrblí. Bodovalo jich všech šest! V kategorii žen doběhla Eliška Teplá 11., Klára Lejsek 25. a 39. Natálie Jurčová. V kategorii mužů skončil Jonáš Mareček 18., Tomáš Krupčík 32. a Tomáš Mikyska 39. Na 7,5 km dlouhé trati žen byla nejlepší Larisa Kuklinová z Ruska, mezi muži vyhrál Nor Sindre Fjellheim Jorde.

Eliška Teplá

Report

ŽENY

Eliška Teplá se oproti sobotě zlepšila o plných 63 míst. Stačilo k tomu (relativně) málo – kvalitní střelba. V sobotu minula čtyři terče, v neděli sestřelila všech deset. Tak se zrodilo zatím její osobní maximum v IBU Cupu – 11. příčka. A to jí pouze 1,3 sekundy scházely k osmé příčce. Na trati měla 25. čas.

Osobního maxima v IBU Cupu dosáhla i 25. Klára Lejsek, jež minula pouze jeden terč vstoje. Na trati dosáhla solidního 35. času. A to je velké zlepšení třeba v porovnání s prosincovými závody ve Skandinávii, kde na trati dosahovala času v šesté, sedmé desítce startovního pole.

Natálie Jurčová minula jeden terč vleže, a přestože zatím není v top běžecké formě, vydřela dva body za 39. pozici. Natka si počínala rychle na střelnici. Obě položky zvládla za 51,1 sekundy a v této činnosti byla celkově druhá nejlepší.

Jonáš Mareček (vpravo) a Tomáš Krupčík

MUŽI

České trio střílelo jako přes kopírák. Bezchybně vleže, jeden netrefený terč vstoje. Nejmladší člen týmu junior Jonáš Mareček nejrychleji běžel (30. čas) i rychle střílel, obě položky za 52,4 sekundy. Výsledkem bylo 18. místo, čímž si vyrovnal osobní maximum v IBU Cupu. Na stejné příčce doběhl loni v Obertilliachu ve zkráceném vytrvalostním závodě.    

Tomáš Krupčík (32.) dosáhl nejlepšího výsledku v IBU Cupu v sezóně resp. už od 21. února loňského roku, kdy doběhl 29. ve stíhačce právě v Osrblí. Tomáš Mikyska z českých reprezentantů nejrychleji střílel (51,1 sekundy), ale na trati to dnes nebyl on. Jestliže v sobotu v 10 km dlouhém sprintu ztratil na nejrychlejšího běžce 1:16 minuty, tak v neděli 2:04! O 39. místo se podělil s Rakušanem Nikolausem Leitingerem.

Klára Lejsek

Pohledem trenérů

Ženy – Kamila Jiroutek Rajdlová

„Holky dnes poznaly, že pokud uspějí na střelnici, mohou jezdit na bodech nebo dokonce, jako v případě Elišky, mohou usilovat i o elitní desítku. Věřím, že tohle poznání je povzbudí, protože za sebou mají hodně práce během přípravy. Eliška i Klára si zajely osobní maximum v IBU Cupu, a ony, stejně tak jako Natka, dnes těžily i ze skvělých lyží. Klára se v dosavadním průběhu sezóny trápila na střelnici, ale tady viděla, že střílet nezapomněla. Už v sobotu byla bodům blízko. Mám radost za všechny tři, hned je v týmu veseleji.“

Tomáš Mikyska

Muži – Michael Málek  

„Všichni tři kluci doběhli na bodech. Z tohoto úhlu pohledu je to dobré. Vidím však u nich mnohá ALE… Jonáš Mareček a Tomáš Mikyska byli v sobotu na lyžích výrazně rychlejší než dnes, a to v řádech desítek sekund. Potěšující je jejich rychlost a přesnost střelby. Konečně se solidně trefil i Tomáš Krupčík a hned je jeho výsledek lepší. Ovšem stále to není on, jak ho znám. Má být výsledkově úplně někde jinde.“      

Natálie Jurčová

Výsledkový servis

Sprint žen na 7,5 km

Analýza sprintu žen na 7,5 km

Pohár národů žen

Sprint mužů na 10 km

Analýza sprintu mužů na 10 km

Pohár národů mužů

Eliška Teplá na trati sprintu

Další program IBU Cupu

V. kolo, 12. – 15. 1. 2021, Osrblie/Slovensko

Také další díl IBU Cupu se odehraje v Osrblí. Český tým doplní tři závodníci ze Světového poháru. Na Slovensko přicestují z Oberhofu Tereza Vinklárková, Vítězslav Hornig a Milan Žemlička, které doprovodí trenér Aleš Ligaun. Michael Málek míří za hlavní částí juniorského týmu do slovinské Pokljuky.

12. 1.

10:00 – 12,5 km zkrácený vytrvalostní závod žen

14:00 – 15 km zkrácený vytrvalostní závod mužů

14. 1.

10:30 – 7,5 km sprint žen

14:00 – 10 km sprint mužů

15. 1.

10:30 – 10 km stíhací závod žen

13:00 – 12,5 km stíhací závod mužů

Tomáš Hermann

Foto: Jana Mrákotová