Jablonecký areál Mšeno – Břízky hostil II. kolo Českého poháru dorostu a dospělých

10. ledna, 2022

Na dvě stě sportovců rozdělených do dvou skupiny se zúčastnilo II. kolo Českého poháru pro dorost a dospělé v Jablonci nad Nisou. Vzhledem k obtížným povětrnostním podmínkám a covidové situaci na startu tentokráte chyběli zástupci veteránských kategorií.

Trio děvčat pro IBU Junior Cup. V popředí Gabriela Masaříková, vpravo Tereza Jandová (obě SKP Kornspitz) a vzadu Lenka Bártová (NMNM)

„Kvůli nedostatku sněhu a členění startovního pole do skupin kvůli epidemiologické situaci jsme museli změnit časový harmonogram. Na veterány prostě nezbyl časový prostor,“ vysvětlil ředitel závodů Jan Matouš. Ve sprintu a stíhacích závodech tak bojovali sportovci v kategoriích, ve kterých sbírají body do sportovních center mládeže nebo usilují o reprezentační dres (EYOF, MSJ/D, IBU Junior Cup, IBU Cup).

Žlutý suverén kategorie dorostenců M19 Petr Hák

Díky za ochlazení a pomoc

Ještě minulou středu by nebylo možné závody uspořádat. „Po poradě s ředitelem soutěží Českého poháru dorostu a dospělých Vlastimilem Vávrou jsme vše vsadili na předpověď počasí, která slibovala ochlazení. Naštěstí se tak i stalo a my jsme mohli začít s dosněžováním tratí,“ ulevilo se řediteli závodů Janu Matoušovi. „Bylo to hektických 48 hodin, ale tratě se nám do pátečního oficiálního tréninku podařilo připravit v dobré kvalitě. Moc děkuji všem, kteří nám pomohli.“

Také Jáchym Kaplan (SK NMNM) bude startovat na IBU Junior Cupu v Pokljuce

Náročné tratě

V Areálu Mšeno – Břízky nejsou jednoduché tratě. Naopak profilově jedny z nejnáročnějších. Prudké výstupy střídají strmé sjezdy i ostré zatáčky. „Je to u nás těžké a ne každý to dá, je potřeba dobře zvládat i sjezdařské dovednosti na běžkách,“ připomíná Jan Matouš. A tak se v Břízkách padalo celkem často… Určitý handicap tratí představuje i skutečnost, že jsou úzké (ve stejném profilu se jede nahoru i dolů). „Ve sjezdech pak někteří méně zdatní sjezdaři mohou brzdit ty rychlejší. A rozumím tomu, že při bodovém hodnocení to není úplně fér…“      

I mistr tesař… Také zkušený domácí junior Jakub Netrval poznal záludnosti důvěrně známých tratí

Z Českého poháru do Pekingu?

Největší ozdobou II. kola Českého poháru se stala juniorka a adeptka olympijské nominace Tereza Voborníková, jež kvůli pobytu v karanténě musela vynechat Světový pohár v Oberhofu. „Všechny testy jsem měla od počátku negativní, jen jsem se musela držet stranou a trénovat jsem mohla pouze tak, co mi karanténa umožnila,“ vysvětlovala. Start v rámci Českého poháru jí tak přišel vhod. „Alespoň trochu jsem se rozzávodila před Ruhpoldingem,“ zmínila další štaci SP, kde už nebude chybět.

Tereza Voborníková opět v akci. Po karanténě a před Světovým pohárem

Medailové (ne)počty

Celkem se v Jablonci nad Nisou bojovalo o 20 sad medailí. Nejúspěšnějším klubem se stal domácí SKP Kornspitz (10 zlatých – 8 stříbrných – 5 bronzových), jehož sportovci startovali ve všech kategoriích. Pomyslné druhé místo získala stejně jako ve Vysočina Areně Jilemnice (5-4-2), třetí skončilo NMNM (2-2-3), čtvrté Staré Město pod Landštejnem (1-1-3), které následovaly Zadov (1-1-1), Krkonoše Vrchlabí (1-1-0), Letohrad (0-2-3) a Střelka Brno (0-1-0). O cenné kovy se podělili sportovci z celkem 11 klubů.

Ilona Plecháčová z Jilemnice, první a druhá v kategorii dorostenek W16

Kompletní výsledky II. kola ČP D+D v Jablonci nad Nisou

Český pohár D+D bude za necelé tři týdny pokračovat opět v Jablonci. Žáci budou v rámci ČP závodit již tento týden v Letohradě.

Šimon Štolfa z Letohradu (M19) jako jediný v této sezóně dokázal porazit Petra Háka, byť ne na trati stíhacího závodu, ale bodových ziskem po odečtu startovních časů

Tomáš Hermann