České biatlonistky dojely v Ruhpoldingu až 15., 5 míst na olympiádě ale uhájily

14. ledna, 2022

Nepovedená první polovina závodu nepustila české biatlonistky ve štafetě Světového poháru v Ruhpoldingu výš než na 15. místo. I tak ale uhájily 10. příčku v olympijské kvalifikaci, která znamená pět účastnických míst na olympiádě v Pekingu.

Report

I dnes podmínky v Ruhpoldingu nahrávaly čistým střelbám. Eva Puskarčíková ale musela využít dva náhradní náboje na ležce a další jeden na stojce.

Už na úvodní ležce nabrala česká štafeta ztrátu

Tereza Voborníková vyjížděla na druhý úsek z 20. pozice s minutovou ztrátou a postavení české štafety nevylepšila. Ležku ještě zvládla s jedním náhradním nábojem, ale po stojce zamířila na trestné kolo. Česká ztráta vzrostla na dvě minuty a 43 sekund.

Posun vpřed, z 21. na 16. příčku, zařídila až Markéta Davidová. Ta obsadila na třetím úseku pátou pozici. Na trati byla třetí nejrychlejší, na střelnici potřebovala dva náhradní náboje.

Makula neměla na střelnici větší problém

První českou nulu zastřílela až finišmanka Jessica Jislová na své ležce. Na stojce minula až poslední ránou, kterou ale rychle dobila. V závěrečném kole překonala Rakušanku Riederovou a finišovala na 15. příčce.

Nejpřesnější česká střelkyně

Češky dnes dobíjely celkem 10krát, ty nejlepší týmy dnes byly mnohem přesnější. Vyhrály Francouzky (0+4) před Švédkami (0+2) a Ruskami (0+6).

Co to znamená?

České biatlonistky uhájily sedmé místo v Poháru národů, ale osmé Ukrajinky se přiblížily na rozdíl 6 bodů.

Nic se nezměnilo ani na 10. místě v olympijské kvalifikaci. Český biatlon tak bude v Pekingu reprezentovat pět žen.

Byl to se Švýcarkami dramatický souboj

Výsledkový servis

Trefa pro Leontinku

České biatlonistky dnes trefily 39 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 19 500 Kč.

Zrakově postiženým dětem můžou pomoct i fanoušci. Stačí poslat DMS ve tvaru DMS TREFA 60 na číslo 87 777.

Příští závod

V pátek jedou štafetu v Ruhpoldingu muži. Čas 14:30 zůstává.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík