Ve sprintu žen V. kola IBU Cupu nejlepší 22. Eliška Teplá. Závod mužů kvůli větru zrušen!

14. ledna, 2022

Začněme od konce. Silný nárazový vítr, který místy dosahoval až 20 m/s, stál za zrušením sprintu mužů V. kola IBU Cupu ve slovenském Osrblí. Situace tak komplikuje nominační boje českých reprezentantů o páté místo na olympijských hrách v Pekingu. Sprint muži poběží v sobotu. Stíhací závod z programu V. kola IBU Cupu vypadává. V dopoledním závodě žen na 7,5 km byla z českého kvarteta nejlepší Eliška Teplá, jež vybojovala 22. místo. Bodovala i 36. v pořadí Klára Lejsek. Vyhrála Camille Benedová z Francie.

Eliška Teplá

Report

Eliška Teplá zvládla ležku bezchybně a byla průběžně 20., po jednom trestném kole vstoje klesla na 24. pozici. Na trati dokázala stupňovat tempo, proto si ještě v závěrečném kole o dvě místa polepšila. Na trati měla 25. čas (+50 s), v posledním kole byla 20. nejrychlelší. Bodovala v pátém ze sedmi sprintů sezóny. V jiné disciplíně se jí to ještě nepodařilo. Forma Kláry Lejsek má vzestupnou tendenci, a to jak v běhu, tak zejména na střelnici. Dnes minula pouze jeden terč vstoje a výsledkem je 36. místo. Na trati dosáhla 43. času.

Natálie Jurčová opět ukázala jak rychlou je střelkyní. Obě položky odstřílela za 52,6 s, a to byl třetí nejlepší čas. Minula jeden terč vleže. Tato chyba ji zřejmě stála bodované umístění. Skončila na 47. místě. Pod hrůzostrašnou ztrátu Terezy Vinklárkové 10:53,3 minuty a 92. místo se podepsala křížná střelba vleže a penalizace osmi minutami za čtyři neodběhnutá kola (4x 2:00 min/1 TK).

Klára Lejsek

Pohledem trenérů

Kamila Jiroutek Rajdlová

„Jsem moc ráda, že Eliška navázala na své výkony ve sprintech a opět zajela kvalitní závod. Těší mě, že i Klára Lejsek se utvrdila v tom, že může jezdit na bodech. Natce Jurčové se konečně po všech zdravotních komplikacích běželo o poznání lépe. Škoda jedné chyby, mohla bodovat, tak snad v sobotu. Terka Vinklárková střílela do vedlejšího terče a nevšimla si toho. Odjela jedno trestné kolo, které tam nechala, ale za další čtyři dostala penalizaci dvě minuty za každé.“

Aleš Ligaun

„Předpověď počasí hovořila o větru až někdy po čtvrté hodině odpoledne… Bohužel silné poryvy přišly hned po závodu holek. Začaly lítat podložky, padat větve. Jsem členem Jury, kde jsme nejprve start o 30 minut odložili. Když se situace nezměnila, sprint jsme zrušili. Bylo to nebezpečné a nebylo by to ani spravedlivé. Protože poryvy se měnily v nepravidelných intervalech. Často dosahovala rychlost větru až 20 metrů za sekundu. Z našeho pohledu olympijské nominace je to škoda. Tři vzájemná měření sil mezi kluky by byla více vypovídající. Navíc, kluci se těšili…“

Výsledkový servis

Sprint žen na 7,5 km

Analýza sprintu žen na 7,5 km

Tomáš Hermann 

Foto: Jana Mrákotová a Jiří Novotný