Čeští biatlonisté střelecky nezvládli štafetu v Ruhpoldingu, skončili až 18.

15. ledna, 2022

Pět trestných kol museli absolvovat čeští biatlonisté ve štafetě na Světovém poháru v Ruhpoldingu. S touhle zátěží dojeli do cíle až na 18. místě. Na jejich 10. příčku v olympijské kvalifikaci a 5 míst pro Peking to vliv nemělo.

Report

„Tohle byla štafetová střelba,“ chválil Ondřej Rybář po pátečním tréninku české reprezentanty. Adama Václavíka dal na první úsek štafety proto, že v posledních závodech získával na střelecké jistotě. Dnes to ale bohužel nepotvrdil.

Tady to ještě vypadalo dobře

Ležka mu ještě vyšla, po jednom dobití se držel čela závodu. Vestoje ale naprosto selhal. „Tohle jsem zažil naposledy ve Vancouveru, kde Ondra přijel na ležku a netrefil ani terč. Adam dvě dobil, ale dlouho jsem neviděl, aby někdo netrefil prvních pět terčů,“ komentoval trenér Rybář Václavíkovu střelbu.

Nespokojený trenér

Po třech trestných kolech spadla česká štafeta na samotný chvost – 24. místo. Ztráta vyšplhala přes dvě minuty.

Mikuláš Karlík začal svůj úsek dobře. „Pěkná nula na pět,“ zhodnotil Rybář jeho ležku. Na stojce ale také potřeboval všechny náhradní náboje, trestnému kolu se vyhnul.

Karlos vyrážel zezadu

To Jakub Štvrtecký kroužit musel. Od Karlíka dostal předávku jako 20., po čisté ležce se o příčku posunul. Na stojce ovšem minul čtyři z pěti terčů a jen u dvou zvládl opravu. Česká štafeta se opět propadla, tentokrát na 21. místo.

Poslední předávka

Finišman Michal Krčmář už toho moc nezmohl. Ležku i stojku odstřílel na šest a kosmeticky vylepšil umístění z 21. příčky na 18.

Vyhráli Rusové, kteří dorazili do cíle pět minut před českým týmem. Stříbro získali domácí Němci a bronz Bělorusové.

Co to znamená?

Čeští muži udrželi 10. místo v olympijské kvalifikaci, do Číny tak odletí v pěti. V Poháru národů klesli po nepovedené štafetě na 13. příčku. Na 10. Švýcary ztrácí 64 bodů.

Výsledkový servis

Trefa pro Leontinku

Čeští biatlonisté dnes trefili 35 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 17 500 Kč.

Zrakově postiženým dětem můžou pomoct i fanoušci. Stačí poslat DMS ve tvaru DMS TREFA 60 na číslo 87 777.

Příští závod

Světový pohár v Ruhpoldingu uzavřou nedělní stíhací závody. Ženy startují ve 12:45, muži ve 14:45.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík