Medailové žně českých nadějí na IBU Junior Cupu. V Pokljuce 1. Tereza Jandová, 2. Jonáš Mareček

15. ledna, 2022

Čtvrteční vítězství Jonáše Marečeka bylo ještě málo. V sobotu přidali mladí čeští biatlonisté do sbírky další dva cenné kovy z IBU Junior Cupu ve slovinské Pokljuce. Na Jonášovo prvenství navázala druhým českým triumfem Tereza Jandová (na úvodním snímku). Sám Jonáš si pak doběhl pro stříbro, když si vyměnil pořadí s Aleksandrem Korněvem z Ruska. A vidět byli i další Češi!

Report

Juniorky

Tereze Jandové závod jednoduše sedl. Po úvodní ležce běžela druhá, po stojce už vedla! Přitom neminula ani jeden terč. Na trati dosáhla třetího nejrychlejšího času. Rezervy má ještě v rychlosti střelby (celkově za 1:11 min. – 49. čas).

Kristýna Otcovská minula po jednom terči vleže i vstoje. Navíc měla na trati, kde byla 12. nejrychlejší, malý pád. Výsledkem bylo 13. místo a její nejlepší výsledek v IBU Junior Cupu. Gabriela Masaříková vybojovala 16. místo (1+0), Lenka Bártová (0+1) obsadila 29. pozici, Kateřina Pavlů skončila 52. (2+1) a Veronika Novotná po pádu na trati doběhla 64. v pořadí (2+2).   

Tereza Jandová při juniorském mistrovství světa 2021 v Obertilliachu

Junioři

Jonáš Mareček vstoupil do závodu odhodlaně a v prvním kole měl nejlepší běžecký čas. A ve vedení byl i po jedné chybě vleže. Následně chyboval jednou i vstoje a klesl na druhé místo za Rusa Korněva, který ve druhé položce trefil všech pět terčů. Takové pořadí zůstalo až do cíle. Na trati byl Jonáš Mareček jen o jednu sekundu pomalejší než jeho ruský soupeř.

Dvanáctým místem, ale zejména komplexním biatlonovým výkonem, potěšil Luděk Abrahám. Střelbu zvládl za 1+0, na trati měl 15. čas, přičemž v posledním kole byl 9. nejrychlejší a posunul se kupředu o celých deset míst!    

Jonáš Mareček na pódiu zcela vlevo

Jak si vedli další? Ondřej Mánek skončil 23. (1+1), Jakub Kocián 35. (1+0), Josef Kabrda 59. (2+2), Jakub Kudrnáč 60. (0+1) a Jáchym Kaplan, který se v Pokljuce nepotkal se střeleckou pohodou, obsadil 87. místo (5+2).

Pohledem trenérů

Zdeněk Vítek – juniorky

„Upřímně. Terka Jandová nás hodně překvapila. Na druhou stranu ale také ukázala, jaký potenciál v sobě má. Střelba 0+0, to je paráda a ideální stav. Týna Otcovská roste s každým startem. V Martellu začala 45. místem a dnes při svém čtvrtém individuálním startu v IBU Junior Cupu atakovala desítku. Postupně se rozjíždí také Gabča Masaříková. Radost mám i z vystoupení Lenky Bartové, která tu je, stejně jako Katka Pavlů a Verča Novotná, proto, aby sbírala zkušenosti.“

Juniorská parta. Sobotní hrdinové: Jonáš druhý zleva, Luděk klečící

Michael Málek

„Na trati to bylo od Jonáše opět výborné, na střelnici o něco horší. Dvě chyby, to už je taková hrana mezi dobrým a špatným… Ale do juniorské špičky alespoň tady v Pokljuce bezpochyby patří. Radost mám z Luďka Abraháma. Kvůli zdravotním problémům, které ho provázely, nemá za sebou tolik rychlých tréninků. Proto lze čekat, že se ještě rozjede. U ostatních kluků to bylo takové nahoru dolů, a každému už vyšla jen jedna část biatlonu. Ondrovi Mánkovi dnes nesedl běh (ve čtvrtek 4. čas, v sobotu 19., pozn.), Kuba Kocián slušně zastřílel, stejně jako Jakub Kudrnáč, ale oběma to moc neběželo. Naopak Pepa Kabrda vyhořel ve střelbě, stejně jako Jáchym Kaplan, který zde poprvé reprezentoval a poznal, jak ještě musí makat.

Pro nedělní štafety dostane volno Jonáš Mareček. Má za sebou v posledních dnech nejvíce závodů a před sebou kompletní program evropského šampionátu juniorů.“

Pohledem vítězky

Tereza Jandová

„Vítězství? Tak to jsem opravdu nečekala. Stále to vstřebávám, stále mi chodí esemesky, gratulace. Ve třetím kole mi Julča Svrčková z našeho servisu hlásila, že vedu. To bylo překvápko. Řekla jsem si: Terez, to musíš ubojovat. Asi jsem opravdu poslední kolo ještě nikdy takhle rychle nejela. Základem mého výsledku ale byla bezchybná střelba. Přitom dosud jsem se tady i v trénincích trápila. Naštěstí se mi v závodě podařilo nějakým způsobem zkoncentrovat. Z toho mám radost. Naopak vítr mám z nedělních mixů, kde bych měla finišovat. Snad to všem nezkazím.“

Tereza Jandová při ČP v Jablonci minulý víkend

Výsledkový servis

Sprint juniorek na 7,5 km

Analýza sprintu juniorek

Sprint juniorů na 7,5 km

Analýza sprintu juniorů

Další program IBU Junior CUP

Neděle 16. 1. 2022

10:30singl štafeta (Jakub Kocián, Kristýna Otcovská) – startovka

14:00mix štafeta (Ondřej Mánek, Luděk Abrahám, Gabriela Masaříková, Tereza Jandová) – startovka

Tomáš Hermann

Foto: Český biatlon – juniorský tým, Jiří Novotný a Tomáš Hermann