Adam Václavík si zajel ve stíhačce v Ruhpoldingu druhý nejlepší výsledek v kariéře

16. ledna, 2022

Oba čeští biatlonisté, kteří nastoupili do stíhacího závodu v německém Ruhpoldingu, si polepšili. Adam Václavík obsadil 24. místo, což je jeho druhý nejlepší výsledek ve Světovém poháru v kariéře. Michal Krčmář dojel 32.

Report

Závody v Ruhpoldingu jsou tradičně hodně natěsnané a tomu odpovídal i příjezd biatlonistů na první střelbu stíhacího závodu. „Střelnice vůbec nestíhá. Někteří tady čekají na volný stav, určitě se jim bude odčítat čas,“ hlásil trenér Ondřej Rybář.

Adam Václavík si svůj stav našel, zastřílel čistě a opouštěl střelnici na 18. místě. „Pěkné grupeto,“ chválil ho Rybář. Po druhé ležce musel na trestné kolo. „Poslední rána byla utržená, jinak opět parádní grupeto,“ opakoval se trenér. Václavík i po jednom trestném kole odjížděl jako 15.

Adam bojoval na trati velmi dobře

Na první stojce měl Václavík trochu smůlu. „Jirko, řekni mu, že první rána šla těsně na tři hodiny a třetí rána těsně na dvanáct,“ adresoval Ondřej Rybář pokyny Jiřímu Holubcovi, která zase předával informace u trati sportovcům.

Václavík přesto dál útočil na výborný výsledek. Ten se začal ještě víc přibližovat po čtyřech trefách na závěrečné stojce. Posledním výstřelem sice český biatlonista minul, ale i tak odjížděl do posledního kola jako 23. V závěru ho ještě překonal Ital Windisch, Václavík tak finišoval jako 24.

Jde o jeho druhý nejlepší výsledek v kariéře. Lepší, sedmnáctý, byl jen ve sprintu v Oberhofu v roce 2017.

Adam Václavík po dojezdu druhého nejlepšího závodu v kariéře

Vraťme se ještě k první střelbě. Mezi biatlonisty, kteří museli na svou střelbu čekat, byl i Michal Krčmář. Rozhodčí mu ale na rozdíl od šesti soupeřů žádný čas neodečetli. „Čekal jsem tam minimálně pět sekund. Kdyby mi šlo o vítězství, tak to samozřejmě řešit budu, ale dnes to nehrálo roli.“

Krčmář nezačal dobře, nespadla mu hned první kalibrová rána. Na druhé ležce minul dokonce první i druhou ránu, pak už střílel centry. Čtvrté trestné kolo přišlo po první stojce. I tak se posunul z 42. příčky na 32.

Servisman Milan Faltus občerstvuje Michala Krčmáře

Co říkají statistiky? Adam Václavík podal velmi komplexní výkon, byl totiž 11. nejrychlejším běžcem a 14. nejrychlejším střelcem. Michal Krčmář patřil k nejrychlejším střelcům vestoje (20 a 21 s), ale první ležku mu časomíra špatně změřila, takže i druhé místo ve střeleckých časech musíme brát s rezervou. Na trati byl Krčmář 30. nejrychlejší.

Vyhrál muž ve žluto-červeném trikotu, Francouz Fillon Maillet. Na pódiu ho doplnili druhý Rus Loginov a třetí Bělorus Smolski.

Co to znamená?

Michal Krčmář se v celkovém hodnocení propadl na 33. místo, naopak Adam Václavík si polepšil na 65. příčku a je nyní druhým nejvýše postaveným českým biatlonistou.

Výsledkový servis

Trefa pro Leontinku

Čeští biatlonisté dnes trefili 32 terčů. Generální partner Českého biatlonu Generali Česká pojišťovna tak přispěje Nadaci Leontinka 16 000 Kč.

Zrakově postiženým dětem můžou pomoct i fanoušci. Stačí poslat DMS ve tvaru DMS TREFA 60 na číslo 87 777.

Příští závod

Světový pohár pokračuje ve čtvrtek vytrvalostním závodem mužů v Anterselvě.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík