Rozlučka s IBU Junior Cupem v Pokljuce. Ve smíšených štafetách 5. mix, 9. singl

16. ledna, 2022

Závody štafet vyvrcholilo třetí kolo IBU Junior Cupu, které hostila slovinská Pokljuka. Český mix ve složení Ondřej Mánek, Luděk Abrahám, Gabriela Masaříková a Tereza Jandová obsadil 5. místo. Do singlu nastoupili Jakub Kocián a Kristýna Otcovská, kteří doběhli na 9. pozici. Mixy vyhráli Italové v singlech byli nejlepší bezchybně střílející Rusové.

Report

Singly

V singlech se Češi trápili vstoje. Celkem nasbírali devět dobíjení, z toho šest Jakub Kocián. Zato vleže až do závěrečného úseku neminuli ani jeden terč. Pak ale musela Kristýna Otcovská na trestné kolo. Na vývoj závodu to však již nemělo zásadní vliv, zvláště když vstoje mířila přesně, protože po celý závod se Češi pohybovali mezi 8. a 9. místem.  

Kristýna Otcovská na trati sprintu Českého poháru v Jablonci n/N minulý týden

Mixy

Ondřej Mánek rozjel štafetu skvěle. Ve výsledkové listině svítí u jeho jména samé jedničky. Na svém úseku nejrychleji běžel, nejrychleji střílel, a také v součtu běhu a střelby byl nejrychlejší, protože nemusel ani jednou dobíjet! Luďka Abraháma vyslal na trať z prvního místa s náskokem 19 sekund. Devatenáctiletý mladík po bezchybné ležce ještě o dvě vteřiny náskok zvýšil. Stojka mu však nesedla a výsledkem byla dvě trestná kola. Češi byli na druhé předávce sedmí. A tak to zůstalo i po třetím úseku, na kterém startovala Gabriela Masaříková, jež mířila vleže i vstoje přesně. Tereza Jandová ukázala, že v Pokljuce závodí v dobré pohodě. Dobíjela pouze jednou vstoje a posunula českou štafetu na páté místo. Na svém úseku měla v souhrnu druhý nejlepší čas.

Jakub Kocián v prosinci 2021 během ČP v NMNM

Pohledem trenérů

Michael Málek – junioři

„Myslím, že nejdůležitějším výstupem ze smíšených štafet jsou nasbírané zkušenosti. Luďkovi stojka nesedla, a věřím, že se z toho poučí. Kuba Kocián je skvělý střelec a zejména vstoje jsem od něho čekal víc. Aby jeden terč dostřelil až třetí ranou, to je špatně. K Ondrovi nemám co dodat. Potvrdil, že nyní jsou s Jonášem výkonnostně úplně jinde.“       

Zdeněk Vítek – juniorky

„Míša to popsal přesně. Pro mladé závodníky je každý start v mezinárodní konkurenci cenný. Z každého závodu se lze poučit, a tak se zlepšovat. Mám taky radost, že Terka Jandová navázala na úspěch ze sprintu a předvedla další kvalitní výkon.“

Pátý český mix ve slovinských kulisách – zleva: Gábina, Ondra, Luděk, Terka

Výsledkový servis

Smíšená štafeta SINGL

Analýza SINGLu

Smíšená štafeta MIX

Analýza MIXu

Další juniorský program

Juniorská elita ve Slovinsku zůstává. Pokljuka od středy hostí Otevřené mistrovství Evropy juniorů.

Na programu jsou: 19. 1. – vytrvalostní závody, 20. 1. – singly a mixy, 22. 1. – sprinty, 23. 1. – stíhací závody.

Český tým doplní Tomáš Mikyska, naopak jej opustí Jáchym Kaplan.

Tomáš Hermann  

Český biatlon – juniorský tým, Tomáš Hermann