Čeští biatlonisté měli v Ruhpoldingu vlastního kuchaře. Jak vypadal jídelníček?

17. ledna, 2022

Vlastní kuchař na závodech má své výhody. Čeští biatlonisté si mohli v německém Ruhpoldingu třeba poskládat vlastní jídelníček. A co se podávalo?

Už před dvěma lety si český tým vyhlédl domky vzdálené asi šest kilometrů od Chiemgau Areny. Jeden obývali Norové, dva menší si zamluvili Češi.

Za dvěma okny vlevo dole se schovává jídelna

V „hlavním domku“ byla v přízemí kuchyň s jídelnou. Úřadoval v ní českým biatlonistům dobře známý Petr Bielčík, který svůj kuchařský um ukázal už na Mistrovství světa v Kontiolahti 2015. 

Petr Bielčík v akci

„Trošku improvizujeme. Kuchyň je menší, ale na počet sportovců stačí,“ říká Bielčík, který jinak vaří ve SKiPi restaurace v Letohradu, kde se dost soustředí i na vegetariánská a zdravá jídla. To se samozřejmě u biatlonu hodí.

Kluci na snídani

Mimochodem, Petr je i vášnivý sportovec. První den se kvůli jeho vášni dokonce o půl hodiny odkládala večeře. Ztratil se totiž při výběhu v místních kopcích.

Vlastní ubytování a kuchař s sebou přináší řadu výhod. Oproti hotelům ušetříte a můžete vytvořit bezpečnější bublinu. Další výhodu zmiňuje Markéta Davidová: „Můžeme si jídelníček poskládat tak, jak potřebujeme, a vybrat si i jídla, která nám chutnají.“

Kuchař nejprve navrhl několik jídel a biatlonisté pak spolu s ním doladili konečnou podobu jídelníčku. „Nikdy nemůže chybět losos. Oblíbené je i rizoto, tady jsem vařil dýňové. Kluci si přáli i plněnou tortillu s humusem,“ přibližuje Petr Bielčík. 

Jídelnu a kuchyň propojovalo malé okýnko

Velký úspěch měla i jeho vepřová panenka se šťouchanými brambory a cibulovým ragú. Na jídelníčku pak bylo z boku velkými písmeny napsáno: „Někdy buchtičky se šodó jako dezert.“ Petr se usměje: „To si tam napsaly holky.“

Na snídani se střídaly tři kaše: Ovesná, jáhlová a rýžová. Vhod přišla i zásilka od Hamé, hlavního partnera Českého biatlonu. Džemy, paštiky (ty mažou hlavně servismani) a ovocné kapsičky (ty si zase berou rádi na svačinu sportovci).

Extra džem Malinový se vyprázdnil extra rychle

O ranní dodávku čerstvého pečiva se staral Jiří Holubec, o teplo v kamnech zase Ondřej Rybář.

Ondra českým biatlonistům zatopil

V neděli se museli čeští biatlonisté hned po závodech sbalit a odjet. Petr Bielčík na ně ale myslel a připravil jim na cestu řízky. Během tříapůlhodinového přejezdu do Anterselvy tak nikoho nedostihl hlad.

Podívejte se do kuchyně českých biatlonistů:

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík