Olympiáda? Velký cíl a sen, na který se Milan Žemlička styděl pomyslet

19. ledna, 2022

Mistrovství světa? To pro něj byla „no way“. Přesto se Milan Žemlička před rokem dostal do nominace pro šampionát na Pokljuce a ve vytrvalostním závodě vybojoval senzační 26. místo. A teď se mu splní sen, na který se neodvážil ani pomyslet – pojede na olympiádu.

Trenéři měli docela jasno o čtveřici, která poletí na zimní olympijské hry do Číny. Pátého muže vybírali až do poslední chvíle. Milan Žemlička předváděl nejstabilnější výkony během celé sezóny a povedly se mu i nominační závody na IBU Cupu v Osrblí.

„Nad tím mistrovstvím světa jsem loni aspoň přemýšlel. Na olympiádu jsem se styděl pomyslet,“ říká pětadvacetiletý biatlonista z Chrudimi.

Milan Žemlička na Mistrovství světa na Pokljuce 2020

Proč se styděl? „Byl to můj obrovský cíl a sen. Najednou přišla šance se nominovat, povedly se mi nominační závody a jedu na olympiádu. Ještě jsem si to nestihl ani pořádně uvědomit.“

V nominačních závodech minul Žemlička jediný terč z třiceti. Ve zkráceném individuálu obsadil deváté místo, ve sprintu šesté. „Byl jsem úplně v klidu. Nevím, jak se mi to povedlo, ale vůbec jsem si nad tím nelámal hlavu, jenom závodil a měl radost z toho, že mi to jde. Docela se mi dařilo být nad věcí.“

Milan Žemlička ví, že na své první olympijské hry pocestuje náhradník, který bude čekat na svou šanci. „Dopředu bylo řečené, že pátý člověk jede jako náhradník. Pro mě bylo super už jen to, že jsem prošel nominačními závody a můžu být součástí týmu. Také můžu posbírat zkušenosti na další olympiádu, která by třeba mohla přijít.“

Milan Žemlička (vpravo) je rád, že může být součástí českého týmu

Ale pěkně popořadě. Teď je odchovanec letohradského biatlonu v italské Anterselvě, kde ho čeká další start ve Světovém poháru. Před rokem tu získal své první body za 39. místo ve vytrvalostním závodě.

„Vzpomínky na Anterselvu jsou super. Trať se mi tu docela líbila, tak věřím, že se dá zopakovat podobný výsledek. Trať je náročná, ale jezdivá. Mezi klukama se říká, že je to taková trať na výlet. Je pěkná, jedete dlouho lesem. Těším se,“ dodává Milan Žemlička.

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík