Češi v akci, 21. 1. – Markéta Davidová bude v Anterselvě usilovat o malý křišťálový glóbus

21. ledna, 2022

I vytrvalostní závod žen v Anterselvě bude mít speciální náboj. Rozhodne se v něm o držitelce malého křišťálového glóbu. Nejblíž k němu má vítězka úvodního závodu sezóny Markéta Davidová.

V olympijské sezóně se jedou tři vytrvalostní závody, ale ten třetí, pod pěti kruhy, se do hodnocení Světového poháru nepočítá.

Markéta Davidová na úvod sezóny v Östersundu zastřílela čistě a zvítězila o více než minutu před Rakušankou Hauserovou a Němkou Herrmannovou. Ta bude nyní na startu chybět.

Českou biatlonistku můžou ohrožovat i čtvrtá Běloruska Alimbekavová, pátá Ruska Nigmatullinová, šestá Kanaďanka Lunderová nebo sedmá Norka Kalkenbergová.

Sama Davidová se ale na boj o malý křišťálový glóbus nijak zvlášť nesoustředí. „Vůbec to teď neřeším. Určitě bych glóbus ráda získala, ale teď nad tím nepřemýšlím.“

Nemyslí si ani, že by teď platila za specialistku na vytrvalostní závody, když vyhrála i ten předposlední, na mistrovství světa na Pokljuce. „Řekla bych, že dlouhého závodu se obává každý a vždycky. Mám k němu respekt, ale poslední dva závody mi vyšly. Za to jsem ráda.“

Na startu budou další čtyři české reprezentantky. Loni ve vytrvalostním závodě v Anterselvě jako jediná bodovala 40. Jessica Jislová. Premiéra v italském středisku čeká Terezu Voborníkovou.

Promluvit do výsledků by mohl silný nárazový vítr, který od nočních hodin dopadá na hotel českého týmu, asi kilometr od areálu.

14:15 – Světový pohár – vytrvalostní závod žen

  • Česká čísla: 14 Jessica Jislová, 21 Markéta Davidová, 58 Eva Puskarčíková, 83 Lucie Charvátová, 93 Tereza Voborníková
  • Startovní listina
  • TV přenosy: 13:50 ČT sport, 14:15 Eurosport 1
  • Online výsledky

Karel Halberštádt
Foto: Petr Slavík